Tesla Vision - jak bardzo jej ufacie?

Ratt

Posiadacz elektryka
No mnie jakbym zatrzymywała się na STOP to ja nie wjadę do garażu. Zdecydowanie jak na nasze warunki garaży podziemnych ten system bardziej przeszkadza niż pomaga.
Nie patrzę na TV i nie używam. Parkuje na oko i na kamery. Nie przejmuje się żadnym STOP. Zresztą USS też nie wykrywają np. niskich (tak do10 cm) krawężników więc jak bym na nich polegał to już dawno urwał bym przedni spojler. Do tego np. w moim egzemplarzu TV widzi z odległości np. metra słup w garażu ale jak zbliżę się do niego na odległość powiedzmy paru centymetrów to zaczyna widzieć go jako pieszego i przerywa wszelkie automatyczne parkowania itp.

sigg

Posiadacz elektryka
Po 2 tygodniach używania, muszę powiedzieć, że sprawdza się to naprawdę nieźle. Oczywiście nie ufam temu w 100% i zawsze weryfikuje naocznie, czy są jakieś przeszkody, ale w kontekście np. dalszego oceniania dystansu przy manewrach, no to daje radę.

Czy chciałbym mieć jeszcze dodatkowo czujniki i kamerę 360? Owszem. Ale myślałem, że będzie znacznie gorzej.

matros

Posiadacz elektryka
ale zawsze się przydaje

Jak dla mnie Tesla Vision jest zupełnie bezużyteczna. O ile kamery faktycznie się przydają, tak Tesla Vision jest kompletnie do niczego. Ma się to nijak do kamer 360 stopni konkurencji, ani nie jest to w stanie zastąpić czujników parkowania. Nawet ciężko tego używać do parkowania samochodu między liniami bo o ile nie są super wyraźne, to system ich zwyczajnie nie widzi.

1720771800760.png

Z czymś takim system radzi sobie słabo lub wcale, gdzie z kamerami 360 stopni nie ma z tym problemu.

Do tego tego "bloby" reprezentujące obiekty, ciągle delikatnie się poruszają i zmieniają kształty. Rozumiem dlaczego tak jest, ale przy parkowaniu to nie pomaga.

Podsumowując, wolę czujniki parkowania + jedna kamera z tyłu w moim Renault, niż ten cały Tesla Vision.

sigg

Posiadacz elektryka
To ja odwrotnie. W kolejności jaką bym wolał:

1. Kamera 360.
2. Tesla Vision + kamera z tyłu i kamery boczne
3. Czujniki + kamera.

Najlepiej byłoby połączyć wszystko w jedno :)