Tesla wall 3 gen

krzyss

Pionier e-mobilności
Nadal nie rozumiesz. Zależy przy jakim poziomie naładowania się podłączy. Pomysł jest taki że zacznie ładowanie z takim wyprzedzeniem żeby do 6 naładować do założonego poziomu. Godzina startu ładowania będzie różna w zależności jaki aktualny jest poziom akumulatora. I samochód ten start sobie sam wylicza.
Ale tego nie policzy ani tesla ani WC…

Tesla zacznie ladowac o ustawionym czasie, a nie o czasie kiedy jej sie wydaje ze naladuje maksymalna moca.

Trzeba by zawsze samemu liczyc i nastawiac ladowanie od tej godziny.

eimi

Pionier e-mobilności

Tesla zacznie ladowac o ustawionym czasie, a nie o czasie kiedy jej sie wydaje ze naladuje maksymalna moca.

Czemu nie?

daniel

Señor Meme Officer

Policzy to samochód.
Jeśli nie ustawisz startu ładowania to zacznie się ładować tak jak mu wydaje się, że musi długo ładować do ustawionego poziomu. Zazwyczaj się nie myli.
Nie trzeba tego liczyć. Wyłącz czas startu i spróbuj.
Nawet zanim dali ten nowy harmonogram to już działało z opcją "Zakończ ładowanie do ..."

krzyss

Pionier e-mobilności
Policzy to samochód.
Jeśli nie ustawisz startu ładowania to zacznie się ładować tak jak mu wydaje się, że musi długo ładować do ustawionego poziomu. Zazwyczaj się nie myli.
Nie trzeba tego liczyć. Wyłącz czas startu i spróbuj.
Nawet zanim dali ten nowy harmonogram to już działało z opcją "Zakończ ładowanie do ..."
A to ja nie wiedzialem ze cos takiego wprowadzili. Czlowiek sie uczy cale zycie 😁
Ale… kolega chyba chcial maksymalnie podgrzewac ladowaniem baterie, i ladowac w godzinach tanich, to jak to zrobic ? Ja podlaczam auto o 19 jak wracam do domu to by sie juz zaczynalo ladowanie ? Czyli nie w tanich… i bedzie ladowac wolno, wiec beda wieksze straty.
Wiem ze marudze, ale dla mnie wymagania kolegi sa wygorowane :)
Ja u siebie mam nastawione ladowanie od 23:45 do 6:00
Raz mi sie zdarzylo ze sie nie naladowalem do 80% ale zazwyczaj jest ok.

eimi

Pionier e-mobilności
A to ja nie wiedzialem ze cos takiego wprowadzili. Czlowiek sie uczy cale zycie 😁
Ale… kolega chyba chcial maksymalnie podgrzewac ladowaniem baterie, i ladowac w godzinach tanich, to jak to zrobic ? Ja podlaczam auto o 19 jak wracam do domu to by sie juz zaczynalo ladowanie ? Czyli nie w tanich… i bedzie ladowac wolno, wiec beda wieksze straty.
Wiem ze marudze, ale dla mnie wymagania kolegi sa wygorowane :)
Ja u siebie mam nastawione ladowanie od 23:45 do 6:00
Raz mi sie zdarzylo ze sie nie naladowalem do 80% ale zazwyczaj jest ok.
Dla Long Range ładuje około 10.5kW na godzinę = ok. 13%/1h
Ja ładuje na co dzień w przedziale 30-55% więc potrzebuje góra 2h ładowania. Nawet jak będę miał 10% a będę ładował do 80% to jest to +70% = 5.2h, więc nigdy nie będzie sytuacji że jak podłączę o 19 to zacznie ładować przed 22.00 bo między 22 a 6 mamy 8 godzin = 84kWh naładuje. Więc nie ma co się martwić że kiedykolwiek zacznie ładować przed 22.00 jak koniec ładowania jest ustawiony na 6.00 (chyba że mamy zmniejszoną szybkość ładowania).

Chciałbym żeby kończył ładowanie jak najbliżej 6.00 ponieważ ładowanie samo w sobie podgrzewa baterię (opór wewnętrzny baterii). Dzięki temu że zakończy się najbliżej 6.00 to nie zdąży tyle ostygnąć jakby zakończyło się kilka godzin wcześniej.

krzyss

Pionier e-mobilności
Dla Long Range ładuje około 10.5kW na godzinę = ok. 13%/1h
Ja ładuje na co dzień w przedziale 30-55% więc potrzebuje góra 2h ładowania. Nawet jak będę miał 10% a będę ładował do 80% to jest to +70% = 5.2h, więc nigdy nie będzie sytuacji że jak podłączę o 19 to zacznie ładować przed 22.00 bo między 22 a 6 mamy 8 godzin = 84kWh naładuje.

Chciałbym żeby kończył ładowanie jak najbliżej 6.00 ponieważ ładowanie samo w sobie podgrzewa baterię (opór wewnętrzny baterii). Dzięki temu że zakończy się najbliżej 6.00 to nie zdąży tyle ostygnąć jakby zakończyło się kilka godzin wcześniej.
Wszystko teraz jasne. Ja laduje do 80% bo i tak czesto wracam do domu z 30% wiec by mi nie starczylo pradu.
Ale dobrze wiedziec ze tak to dziala.

eimi

Pionier e-mobilności
I faktycznie samo auto komunikuje że będzie gotowy na 6.00. Ładowarka jest podpięta, ale nie ładuje jeszcze. Dzięki @daniel dokładnie o to mi chodziło.
1733427599880.png

1733427611048.png