Tesla Y a szerokość wjazdu do garażu

trevor

TMY LR AWD Czerwiec 2024
Witam,

Czy któryś z Państwa, użytkowników Tesli Y, korzysta z garażu o szerokości wjazdu 2,40 m ? (Jeden ze standardów bram Wiśniowski).
Obecnie jeżdżę SUVem o szerokości 1,88/2,12 (lusterka złożone/rozłożone) - wjeżdżam zawsze składając lusterka.
Wg specyfikacji szerokość Tesli Y to 1,98/2,13 m
Jakie są Państwa doświadczenia w tym temacie ?

Pozdrawiam, nowo zarejestrowany.

Michal

Moderator

trevor

TMY LR AWD Czerwiec 2024
Wymiary TMY:

Szerokość całkowita (z lusterkami)
Szerokość całkowita (ze złożonymi lusterkami)
Szerokość całkowita (bez lusterek)
83,8˝
77,9˝
75,6˝
2129 mm
1978 mm
1921 mm
Rzeczywiście.
Wartości jakie podałem dla Tesli Y zakłądajac ten temat, zostały przeze mnie zaokrąglone i podane w metrach. Ograniczyłem sie do podania wartości dla złożonych i otwartych lusterek ze względów czysto praktycznych.

Bronek

Pionier e-mobilności
U mnie Tesla składa lusterka z automatu , bo łatwiej przejść mi do drzwi do domu , a te są z przodu.
Ten garaż jest wąski z lat 90tych, gdzie nikt prawie nie przewidywał np kilku samochodów w domu itp
Otwieram też Homelinkiem przy przyjeździe , ale mam wyłączone automatyczne zamykanie bramy .

PS szerokość to Pikuś , w innym garażu musiałem podnieść nadproże bo miałem wysoką terenówkę.
Czasy się zmieniły , teraz bym robił garaż na 3 sztuki nawet mając jeden samochód o wysokości jak dla busa.

KrzysztofFly

Moderator
Rzeczywiście, weszło. Dziękuję jeszcze raz za cenne uwagi :)
PS. Odebrana wczoraj.
Dajesz radę tam wysiąść? ;) W sumie masz w tym garażu bardzo wąsko ;)

trevor

TMY LR AWD Czerwiec 2024
Dajesz radę tam wysiąść? ;) W sumie masz w tym garażu bardzo wąsko ;)
Jeśli wjadę prosto, mając porównywalną ilość miejsca po obu stronach, muszę jedynie wciągać brzuch :). O dziwo nieidealna Tesla Vision ułatwia niewielką zmianę osi wjazdu (tyłem), redukując przestrzeń po prawej stronie samochodu, dzięki czemu zyskuję trochę więcej przestrzeni po stronie lewej (co ułatwia wysiadanie / wsiadanie).
I (co mnie pozytywnie zaskakuje) nauczyłem się wjeżdżać nie zamykając bocznych lusterek. Było to dla mnie pewnym wyzwaniem, ponieważ mam ograniczone pole widzenia wzroku. Boczne kamery są bardzo pomocne :) .

Bronek

Pionier e-mobilności
Normalnie to powinien summon załatwić .Po to go stworzono m.in .
I tak było_Onegdaj łońskiego roku.
Znalazłem jakiś stary filmik. Jeszcze miala białe tablice

A tu nawet siedząc w środku można było sobie summonem jechać

trevor

TMY LR AWD Czerwiec 2024
Kiedy pamięta się czasy dwusuwowych pojazdów marki Syrena, smarowanie zwrotnic w PF 126 co kilka tys. km, obecnie używane technologie i rozwiązania techniczne pojazdów rzeczywiście robią wrażenie.
Nie tylko stopniem zaawansowania technicznego, ale i ułatwieniami dla kierowcy. Niewątpliwie przyjemnie jest je posiadać.
Istnieje jednakże inny rodzaj przyjemności (przynajmniej dla niektórych): przyjemność z nabycia umiejętności obywania się bez tych ułatwień.
Wiele też zależy od okoliczności.
W porze dnia (i jako takiej widoczności) nie jest dla mnie (już) problemem wjechać tyłem do garażu mając ok. 13 cm zapasu z każdej strony (w świetle bramy garażowej).
Ale, przyznaję, o zmierzchu/w nocy wymaga to znacznie większej uwagi, a przy jednoczesnym deszczu utrudniającym wyjrzenie oknem, jestem wdzięczny konstruktorom za boczne kamery.