TESLA Y - kiedy wymiana filtra HEPA

trevor

TMY LR AWD Czerwiec 2024
W instrukcji na stronie Tesli można wyczytać, że filtr HEPA należy wymieniać co 3 lata, chyba że mieszka się w Chinach to wówczas raz w roku. Mam samochód prawie 2 lata, przejechane 47 tys. km i nie mieszkam w państwie środka. Niemniej od jakiegoś czasu nurtowała mnie kwestia czystości tych elementów. Z pół roku temu nawet kupiłem filtry, ale nie miałem czasu i leżały w kącie garażu. Dziś miałem wolne popołudnie i zgrzewkę piwa. Postanowiłem zajrzeć do filtrów. To co tam zastałem pokazuję na zdjęciu. Syf i mogiła. Porównanie HEPA nowego i starego, a wkład węglowy był dwa razy cięższy od nowego z powodu zanieczyszczeń. Powinno się te filtry wymieniać raz w roku, jak w Chinach. Napisałem ten post dla tych, którzy podobnie jak ja pocieszają się, że 3 lata to spoczko.
Parę dni przerwy w przyswajaniu wiedzy forumowej, i ominął mnie istotny temat - dziękuję Koledze za poruszenie ważnego wątku.
Temat główny został rozwinięty, co cieszy. Ale pozwolę sobie zwrócić uwagę, iż Autor zawiesił na ścianie czechowowską strzelbę. Nikt dotąd jej nie dotknął, więc padło na mnie.
Pytam więc: jaki jest los tej zgrzewki ? ;-)

MichalS

Zadomawiam się
Z ciekawości, czy sprawdzałeś poziom zużycia filtra HEPA? U mnie jak był mobilny to miałem 68%.
Mam nadzieję, że nie wygląda jak Twój :).

piotrazz

Posiadacz elektryka