Tesla Y Koni Active Suspension

Masta20PL

Zadomawiam się
I jak wrażenia po czasie?

Trochę się pokomplikowalo bo.. zawieszenie z Junipera pasuje 1 do 1. Mamy pierwsza znana mi przekładkę: https://teslamotorsclub.com/tmc/thr...t-the-juniper-suspension.340315/#post-8699018

Mam zrobione 10kkm na swoim od nowosci i kurde polubiłem się z tym zawieszeniem i teraz przestało mi się spieszyć do podmianki. W Scenicu mam większy komfort ale bardziej lubię Y jeździć ze względu na pewniejsze prowadzenie i o ironio - mniejsze bujanie. Więc możliwe że dojezdze na spokojnie do końca gwarancji.
Miałem jazdę próbną juniperem i tam chyba jest lepsze zawieszenie od standardu w starym y.

piotrazz

Posiadacz elektryka
Miałem jazdę próbną juniperem i tam chyba jest lepsze zawieszenie od standardu w starym y.
Jeździłem Juniperem dwa razy i zdecydowanie jest poprawa w stosunku do starego Y, ale nadal mega sztywno na nierównościach. Pewnie w dłuższej eksploatacji porównanie będzie miało sens, w szczególnych miejscach na drodze, ale jeśli ktoś ma starego Y i chciałby ulepszyć auto to warto zainwestować w Koni Active.

eimi

Pionier e-mobilności
Można już zamawiać w Tesli zawieszenie z Junipera, pasuje 1 do 1 do starego Y. Niestety wychodzi 2x drożej niż koni. Za komplet ok 1200 EUR + VAT, poniżej part numbery co trzeba zamowic do wersji LR:
Screenshot_20250507_201826_Firefox.jpg
Plus na pewno taki że wygląda identycznie jak Ori i bez naklejek nie idzie się zorientować że jest zmienione. Do tego nie trzeba ściągacza do sprężyn, bo otrzymujemy całe złożone kolumny do podmianki.

Last edited:

huvvy

Zadomawiam się
Można prosić o namiary na ten warsztat w Gdyni? Jestem z trójmiasta i poszukuję kogoś kto ogarnie amorki do starego y.

piotrazz

Posiadacz elektryka
Można prosić o namiary na ten warsztat w Gdyni? Jestem z trójmiasta i poszukuję kogoś kto ogarnie amorki do starego y.
GW serwis
https://g.co/kgs/GLSrZcy

Jakby nie miał terminów, to możesz spróbować jeszcze w Sopocie, chociaż odniosłem wrażenie, że trochę przeszacowana wycena oraz ilość pracy koniecznej do wymiany tych amortyzatorów. Cenowo trochę drożej wyszło niż u tego mojego mechanika.

huvvy

Zadomawiam się

piotrazz

Posiadacz elektryka
Zamawiając ze sklepu Tesla jak się uprą to połączą kropki - w kontekście gwarancji i potencjalnej utraty przez modyfikację boxowego zawieszenia. Just saying...