Tesla Y łapie się na dopłaty

eldawido

Zadomawiam się
Z ceną brutto 274.990 PLN Tesla model Y łapie się na dopłaty dla firm odliczających 100% VAT.
Myślę, że taka cena została ustalona nieprzypadkowo.
W porównaniu do Skody Enyaq mniejszy zasięg (choć i tak wystarczający bo 455km), lepsze wyposażenie, dużo lepsze osiągi.
I tesle będę znacznie szybciej, skoda nie gwarantuje żadnej daty ani ceny.
Sądzę, że przy odsprzedaży tesle również mniej stracą na wartości..

Antek_amb

Nowy na Forum
Mozna zglosic jako 100% VAT a po miesiacu sie wycofac :)

Możesz trochę rozwinąć? Kupuje auto z deklaracja odliczenia 100% VAT, dostaje dotację a potem zmieniam deklaracje i już luz? Nie muszę oddawać dotacji? Można sobie te deklaracje zmieniać?

pancz

Nowy na Forum
Myślę że musisz 2 lata poczekać żeby mieć Święty Spokój - dane ze skarbowego płyną wszędzie dalej bardzo skutecznie . Bardziej powinniśmy rozważyć jak skutecznie prowadzić ewidencje przebiegu żeby np nie musieć każdego byle krótkiego wyjazdu po mieście czy pod miasto wpisywać tam.

pancz

Nowy na Forum
A co do limitów cen to czy jest możliwe - komuś się udało u dealera dostać rabat na TM3 LR - wystarczy ubić kilka tysi z ceny i zmieśicłoby się w limicie 225 netto + 50% VAT dla użytkowania pojazdu w trybie mieszanym ?

Antek_amb

Nowy na Forum
Myślę że musisz 2 lata poczekać żeby mieć Święty Spokój - dane ze skarbowego płyną wszędzie dalej bardzo skutecznie . Bardziej powinniśmy rozważyć jak skutecznie prowadzić ewidencje przebiegu żeby np nie musieć każdego byle krótkiego wyjazdu po mieście czy pod miasto wpisywać tam.
Właśnie pytanie jak dokładna ma być ewidencja? Zbiorczo za dzień czy dokładnie wyjazd tu i tu o tej i o tej i ile to km. Czy może jeździć współmałżonek wogole? Pewnie nie. A co jeśli dostanie mandat w takim aucie albo będzie stłuczka...

Voytech

Nowy na Forum
A co do limitów cen to czy jest możliwe - komuś się udało u dealera dostać rabat na TM3 LR - wystarczy ubić kilka tysi z ceny i zmieśicłoby się w limicie 225 netto + 50% VAT dla użytkowania pojazdu w trybie mieszanym ?
Raczej niemożliwe, kilka miesięcy temu pisałem do Tesli w Warszawie o możliwość rabatu 2k PLN bo chciałem, aby TM3 w niestandardowym kolorze zmieścił się w limicie dopłaty - uzyskałem odpowiedź, że nie mają wpływu na ceny. Dodatkowo czytałem też na którymś z forum, że kombinacje w stylu rozbicia ceny nie są możlwie.