Tesla Y NOWY model 2024 :)

jnsk3k

Zadomawiam się
No bo to prawda że ten filmik to clickbait. Pełno jest takich na YT.
Z tego co kojarzę nic istotnego się ostatnio w MY nie zmieniło..
Zresztą Tesla raczej nie różnicuje aut po roczniku, tylko wprowadza jakieś drobne nowości jak im się podoba.
Tak na przykład było z procesorami intel atom vs ryzen w modelach 3/Y. Od pewnej partii z fabryki zaczęli montować nowszy procesor, ale nie da się określić dokładnej daty od kiedy. W kwartale w którym była zmiana było nawet tak że auta zamawiane/odbierane w podobnym czasie miały różne procesory w zależności od farta kupującego xd.

deCastelano

Fachowiec
"Jedyne co się dowiedziałem, że nieskładnie zalozylem wątek i filmik który podlinkowalem to clickbait."

Tu przecież nie ma czego więcej się dowiadywać. Można śmiało powiedzieć, że temat wątku jest wyczerpany, bo o ile nie chodzi o lifting to w obecnym modelu Y nie będzie żadnych istotnych zmian w ostatnim roku przed odświeżeniem.

Grzesiek

Pionier e-mobilności
"Jedyne co się dowiedziałem, że nieskładnie zalozylem wątek i filmik który podlinkowalem to clickbait."

Tu przecież nie ma czego więcej się dowiadywać. Można śmiało powiedzieć, że temat wątku jest wyczerpany, bo o ile nie chodzi o lifting to w obecnym modelu Y nie będzie żadnych istotnych zmian w ostatnim roku przed odświeżeniem.
Jednak jest w jakiś sposób istotny. Bo brak jakichkolwiek zmian znaczy, że lift będzie i raczej szybciej niż dalej.
Ogólnie mają co zmieniać. Chociażby wyrównać linie produkcyjne względem Chin a EU.
No bo to prawda że ten filmik to clickbait. Pełno jest takich na YT.
Z tego co kojarzę nic istotnego się ostatnio w MY nie zmieniło..
Zresztą Tesla raczej nie różnicuje aut po roczniku, tylko wprowadza jakieś drobne nowości jak im się podoba.
Tak na przykład było z procesorami intel atom vs ryzen w modelach 3/Y. Od pewnej partii z fabryki zaczęli montować nowszy procesor, ale nie da się określić dokładnej daty od kiedy. W kwartale w którym była zmiana było nawet tak że auta zamawiane/odbierane w podobnym czasie miały różne procesory w zależności od farta kupującego xd.

Też tak uważałem, że Tesla nie różnicuje aut po roczniku. Ale jednak coś takiego nastąpiło.
Dotyczy to Kanady, nie wiem czy tylko jej. Ale tam jest właśnie podkreślenie nowego modelu 2024.

Co poradzę... zaintrygowało mnie to. Może ktoś natknął się na coś więcej.

ciastek

Pionier e-mobilności
New 2024 Model Y vehicle purchases qualify for a federal iZEV incentive.
I to jest prawda. "Used" 2024 Model Y się nie kwalifikuje. "New" 2023 Model Y niekoniecznie się kwalifikował, gdyż w 2023 wersja Performance była za droga. Cenę obniżyli na początku lutego 2024.