Tesla Y skrzypiące fotele

MichalS

Zadomawiam się
Dzisiaj dokładnie mi się to przydarzyło. Jadę rano i coś skrzypi. Model Y RWD odebrany pod koniec marca. A potem tak jak opisujecie, przyspieszam, zwalniam, skręcam. Non stop. Pierwszy raz dzisiaj, mam przejechane prawie 4 tyś.
Już jestem umówiony w serwisie na 31 maja na regulację zawieszenia, bo stuka puka, słabo jest. Może przy okazji na to spojrzą.
Jak nie to może ich mobilny serwis mógłby to ogarnąć, skoro niby tylko jakieś smarowanie wystarczy.
Ktoś zgłaszał już może w aplikacji?

broz_tito

Zadomawiam się
Jakaś aktualizacja? Problem się pojawił u mnie a jestem cholernie wrażliwy na takie dźwięki a zarazem mam dwie lewe ręce wiec samemu nic nie zrobię 😡
W 99% przypadków hałas dochodzi z tych bolców mocujących zagłówki - wchodzą w miejsca w fotelu i zamiast trzymać się sztywno to się przesuwają. U niektórych dodatkowo zsuwa się plastik (takie jakby oringi) który powinien utrzymywać bolce.
U mnie było dokładnie to chociaż byłem pewny, że to co innego i wcześniej zużyłem kilka m2 gąbki:)
Tu jest instrukcja jak zdjąć zagłówek:

I ewentualnie jeszcze jedno miejsce gdzie coś może stukać

Mateusz

Zadomawiam się
MYLR 2023 MIC

U mnie fotel pasażera zaczął dziwnie się zachowywać podczas bocznych przeciążeń, np ostrzejszy zakręt albo zwykłe rondo. Wygląda jakby obicie, pianki i cala ta miękka część fotela ruszała się o 0.5-1 cm na boki względem jego mocowania/sztywnej konstrukcji. Trochę dziwne uczucie bo generalnie fotel trzyma normalnie a nagle na rondzie jakby przeskakuje o tą odrobinkę wydając przy tym dźwięk.

Mam 4kkm wiec jeszcze trochę pojeżdżę i pewnie zgłoszę na serwis ale ktoś miał coś podobnego?

Alef

Zadomawiam się
U mnie coś brzęczy po lewej stronie z przodu. Takie metalowe brzęczenie. Guma
Skrzypi o skło czasem. Pukanie w zawieszeniu po lewej stronie jakby samochód przejechał już 100k. Mam 3.5k na odo

Last edited:

MichalS

Zadomawiam się
U mnie coś brzęczy po lewej stronie z przodu. Takie metalowe brzęczenie. Guma
Skrzypi o skło czasem. Pukanie w zawieszeniu po lewej stronie jakby samochód przejechał już 100k. Mam 3.5k na odo
Udało Ci się naprawić stuki w zawieszeniu? Ja u siebie też słyszę z lewej strony. Byłem w Ząbkach ale mi tego nie naprawili,
stwierdzili, że nic nie słyszą. Nawet sam jechałem z serwisantem na ich trasie ale asfalt był za równy :). U mnie są stuki
na drodze gdzie łata jest na łacie. Ja mam wrażenie, że jakby amortyzator był niedokręcony.

Mam te same przemyślenia, dla mnie przednie zawieszenie działa jak w samochodzie 5 letnim jeżdżącym po polskich drogach :).

Pabloss

Posiadacz elektryka
u mnie pisałem skończyło się zgłoszeniem na serwis. Przyjechał serwis mobilny i wymienił stelaż siedziska. Teraz (na razie) nie skrzypi.