TM3 - fatalna jakość przedniej szyby

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
Witam,

Jak większość może zauważyć wypowiadam się bardzo pozytywnie co do "firmy" i modelu, aczkolwiek czas dodać łyżkę dziegciu do miodu i poskarżyć się.

Dzisiaj po raz dugi przednia szyba w moim TM3LR przegrała z piaskiem z autostrady. Pierwszy raz pomijam, kamur wpadł w środek szyby konkretnie wyszczerbiając szkło w miejscu uderzenia.

W tym przypadku nawet nie byłem świadomy uderzenia, po oględzinach zauważyłem że ciało obce zaatakowało zaraz na wysokości wycieraczki, jeszcze na poziomie czarnej strefy czyli uszczelki i kleju, a do tego nie zostawiło żadnego odprysku na powierzchni szyby!!. Zorientowałem się dopiero po godzinie kiedy pęknięcie zaczęło postępować ku górze szyby

Pierw myślałem że pękła z powodu złego montażu w serwisie oraz różnic temperatur,. Aczkolwiek dopiero przy podświetleniu skupionym światłem widać małego pajączka który sugeruje punkt kontaktu. Nawet nie wiem czy to poddawać reklamacji. Jest to dla mnie czas przejazdu do serwisu i potencjalne pocałowanie klamki jak nie uznają gwarancji.

Jestem zirytowany jakością i zaczynam mieć wątpliwości czy szyby montowane w Teslach w ogóle są bezpieczne. Przejechałem 180k km VW Polo przez 11 lat po Polsce i Europie, autostradami które były remontowane i małymi niezadbanymi drogami jak na Hvar na Chorwacji i nie miałem takiego przypadku.

Tutaj od odbioru w Lutym tego roku już drugi przypadek.

Koledzy, koleżanki, wylewam te żale bo może ktoś doradzi jakieś rozwiązanie na kolejną nowo założona szybę, bo prędzej czy później będę wymieniał. Chociaż mocno zastanawiam się czy nie przejeździć w tym stanie okresu zimowo-wiosennego i nie czekać na kolejne pęknięcia. Ale perspektywa wymieniania szyby dwa razy do roku jest nie do zaakceptowania.

Czy ktoś ma doświadczenia co do folii, czy to może pomóc. Jak mówię, tutaj nawet nie było odkruszenia szkła.

Co robić jak żyć :)

Attachments

• 20211120_180150.jpg
    20211120_180150.jpg
    2,4 MB · Liczba wyświetleń: 121
  • 20211120_180204.jpg
    20211120_180204.jpg
    801,9 KB · Liczba wyświetleń: 120
Last edited:

elveh

Posiadacz elektryka
Może założyli Ci szybę z CyberTrucka? ;)))) żarcik.

A poważnie - Zaryzykujesz mandat i zabranie dowodu rejestracyjnego. W Polsce nie rozsypuje się zwykle żwiru w okresie zimowym (to nie Finlandia), więc chyba aż tak bardzo bym tego nie brał pod uwagę. Przy takim pęknięciu też już tego nie skleisz - jak by był sam pajączek, to może jeszcze...

Folia na przedniej szybie? bezbarwna? Pytanie czy to w ogóle legalne? Co prawda przepisy mówią o przejrzystości szyby o ile wiem, ale mimo to pewnie byś musiał mieć jakiś dokument, homologację, potwierdzenie że nie zmniejsza przezierności / widoczności.

adamjttk_1

Posiadacz elektryka
Pech, zdarza sie najlepszym.
Byles na plus ze statystyka w przypadku Polo, teraz jestes na minus z TM3, balans musi byc jak to mowil Thanos ;)
Wymien szybe jak najszybciej bo zabiora dowod rejestracyjny.
O reklamacji/gwarancji raczej nie ma mowy, uszklodzenie mechaniczne.

slaveq

Pionier e-mobilności
Był ostatnio filmik na Reddit jak gościowi jakiś naćpany bezdomny rzuca kamień na szybę i szyba wytrzymała i się nie rozpadła więc wydaje mi się że nie są złej jakości. Może kwestia wyprofilowania maski i szyby gdzie jest bardziej wyeksponowana na kamerdolce z drogi.

W każdym razie szczerze współczuję, bo ja np. w astrze w pierwszym tygodniu posiadania auta na autostradzie dostałem strzał i szyba do wymiany.

Bronek

Pionier e-mobilności
Dwulatkiem uderzyłem w ptaka, właściwie śliznął się po szybie.
Jastrząb? , bo skrzydłami zasłonił niemal wszystko. Startował z pobocza i poleciał dalej, a za tydzień zauważyłem pęknięcie szyby z dnia na dzień rosnące. Auto w cenie ok 2x Tm3

elveh

Posiadacz elektryka
Warto moim zdaniem zawsze sobie dokupić do polisy AC dodatkową klauzulę szyb. Wtedy przy likwidacji takich szkód nie cierpią zniżki. Moim zdaniem to się akurat opłaca.

ciastek

Pionier e-mobilności
Tak przy okazji - czy to standardowy montaż przedniej szyby?
Screenshot 2021-11-20 at 21.09.27.png
EDIT: NVM, wygląda normalnie.

Last edited:

solik

Pionier e-mobilności
Nie jezdzicie za bardzo na zderzakach? :) W firmie gdzie pracowalem byly skody flotowe i po luznej analizie wyniklo, ze z szybami maja problem glownie rajdowcy ktorzy siedza na dupie innym

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
Jak dla mnie albo te szyby są za cienkie albo ich ułożenie/budowa ma zbyt duże naprężenia. Ja rozumiem uderzenie gdzie odpryska szkło, to miałem w pierwszym wypadku, ale tutaj szyba jest nadal gładka w miejscu uderzenia. Ręką nie można wyczuć czy jest pęknięcie czy nie.

Co do wymiany na koszt polisy AC, nie wykupiłem dodatkowej ochrony na szybę, myślę że kolejny rok już wykupie :) Ale z praktyki wiem że wymiana szyby na następny rok podwyższa stawkę polisy, im więcej zgłoszonych szkód tym kolejna polisa ma wyższą wartość. Nie miałoby to znaczenia zapewne przy autach ICE, gdzie możesz przeskakiwać z jednego ubezpieczyciela na drugiego, ale mam wrażenie że PZU ma najrozsądniejszą ofertę dla Tesli i tu już trudniej znaleźć cos rozsądnego.

Co jest jeszcze ciekawsze rozmawiałem z PZU przy okazji pierwszej szyby i nie potrafili mi wycenić zwyżki polisy przy wariancie gdybym skorzystał z AC. Tak więc ryzyk fizyk. Wydać z własnej kieszeni 4k PLN czy po prostu zapłacić podobną kasę za rok :).

W moim przypadku i tak już jestem stratny. pokryje wymianę z własnej kieszeni nie ruszając ubezpieczenia które kończy mi się za 4 miesiące. Wtedy pewnie dorzucę już jakąś ochronne szyb, może jako oddzielną polisę.