TM3 LR 2021 wycena

Michal

Moderator
Spytaj Teslę, czy nie zrobią Ci trade-in (odkupią, przy zakupie nowego)... W sumie byłoby super w ten sposób, bo byłbyś chyba pierwszy :)

Kuba K.

Posiadacz elektryka
Jaka bateria? panasonic 80? ;) taka pewnie warta więcej niż nowa

gim-kg

Pionier e-mobilności
A'propos wyceny, właśnie dostałem propozycję odnowy ubezp. wartość LR z marca 21 szacowana wg eurotax na 197 :)

Niestety, wycena opiera się na Eurotax lub InfoExpert, a tam w katalogu jest MR’19. Poza tym to nie pierwszy raz gdy wycena ubezpieczyciela jest niższa niż wartość rynkowa.

gim-kg

Pionier e-mobilności
Podaży rocznych używanych LR nie będzie. Jak komuś załeży na zasięgu, premium audio oraz dynamice - roczna LR będzie lepsza oczywiście. Tylko niedostępna. Chyba że jak wygrać w loterię. Po znajomości, z forum...
Zużycie w RWD mniejsze o 5-9% w porównaniu do LR, bateria mniejsza o 19-21% (w zależności od degradacji). Czyli zasięg na plus przy 100%, odsetki baterii spadają wolniej, większy komfort psychiczny w trasie.
LG lepiej się zachowuje od CATL zimą z zachowaniem rekuperacji...
PS: w realu będzie podaż LR beż pompy ciepła na bateriach Panasonic vs. nowa RWD. Wtedy bym RWD polecał...
Ale tutaj kolega podał w pierwszym wpisie, że sprzedawałby swoją roczną LR Z grudnia, więc baterie LG 82 kWh z pompą ciepła vs TM3 z CATL, z AMD, nowym Aku, podgrzewanymi wycieraczkami i kto wie może wentylowanym fotelami. 🤔

Piernik

Posiadacz elektryka
Faktycznie w przypadku P z konfiguratora zniknęło obniżone zawieszenie.
A ja właśnie P mam w przyszłym miesiącu odebrać i z całą pewnością jak zamawiałem to obniżone zawieszenie jeszcze było.
Ale jak to w Tesli na specyfikacji zamówienia nie ma nic.
I co prawda do tej pory zawsze coś dodawali, tak ze pewne dostanę np AMD.
Ale zawieszenie najprawdopodobniej zabrali ;(
Napiszę do Ząbek, ciekawe czy cokolwiek będą w temacie zorientowani.

Khar

Posiadacz elektryka
Faktycznie w przypadku P z konfiguratora zniknęło obniżone zawieszenie.
To może być zaleta, ja w LR już sobie 2 felgi uszkodziłem (na szczęście udało się wyklepać). I to 18" wysokoprofilowe. Po tych dziurach nie da się jeździć. W Perf na dodatek nie masz możliwości zamówić 18".
Co do pytania Ząbek - oni sami nie wiedzą, co dokładnie dostaną, dopiero jak już konkretny VIN jest w drodze.

Michal

Moderator
Dla mnie to zaleta i dzięki za info :)
LR kupiłem właśnie między innymi przez wyższe zawieszenie, bo już 14cm to mało przy tym dużym rozstawie osi. Z 13 cm nie wjadę do teściów na posesję - i tak już teraz muszę pod na skos i bez pasażerów ;)

Bronek

Pionier e-mobilności
. Z 13 cm nie wjadę do teściów na posesję -
Żaden teść tego nie pragnie z takimi parametrami , szczególnie że to też tzw "posesja" córki.
Być może to dobry znak?

Last edited:

Michal

Moderator
Dlatego nie kupiłem P, bo nie jestem takim mężem ;)
Ale teraz będę miał dylemat. Miałem następny brać TMY ale... Niech no tylko się skończy leasing :D