TM3 LR AWD HL - rozstania nadszedł czas, nadszedł czas...

Kalkulacja wygląda tak:
- nowe auto kosztuje 220k brutto.
- ok. 15% utraty wartości daje 187k PLN cenę na dziś.
I to właśnie tyle chcę wyjściowo za auto.

Leasing to nie tylko raty kapitałowe, ale też odsetkowe. Samego kapitału zostało ok. 156k brutto. Reszta to finansowanie.

156k brutto kapitału + odstępne 31k brutto daje właśnie 187k brutto, czyli kwota, którą kupujący musiałby zapłacić za roczne auto tak czy siak. Do tego na plus dodatkowe wyposażenie, a na minus rysa, więc moim zdaniem cena nie jest wygórowana, ale może źle podana :)
Chociaż to może mi się wydawać, ale sprzeda się za mniej.
Cena podlega negocjacji :)

Co do dofinansowania - na dzisiaj jest w planach tylko dla osób fizycznych i dla JDG. Dla spółek nie ma.

Last edited:

krzyss

Pionier e-mobilności
Uczciwie mowiac to jak bez odstepnego ktos sie zglosi to sprzedawaj.
Inaczej tego nie widze, ale mozesz poczekac z ta decyzja z 6 miesiecy. Wtedy pewnie rusza juz dotacje i bedziesz musial jeszcze doplacic.
Ale oczywiscie trzymam kciuki za znalezienie kupca.

Tez bym chcial swoja sprzedac ale boli mnie za bardzo utrata wartosci…

Moze z ciekawosci wystawie ogloszenie na miesiac. Bedzie wiadomo jak realnie wyglada ilosc telefonow od kupcow !
😉

vwir

Pionier e-mobilności
A mnie takie oferty utwierdzają w przekonaniu, że kolega nie chce auta sprzedać, tylko sprzedawać. 300 wyższa rata za nówkę sztukę, ale pierwsza wpłata niższa niż kolega chce dostać (bo dotacja i referal). Czyli w sumie (biorąc pod uwagę leasing, odsetki, itd) to nowa wyjdzie taniej niż ta.

OldSeb

Fachowiec
Każdy ma prawo wystawić taką cenę jak mu się podoba. Sprzedaż/kupno auta to nie tylko chłodne kalkulacje ale głównie emocje, które czasami biorą górę.
Ja sam planuje niebawem wystawić swojego ICE na sprzedaż za cenę wyższą niż rynkowa licząc że kupiec się może trafić bo auto jest atrakcyjne wizualnie. Jak się nie trafi to pomyślę co dalej. Jak ktoś nie ma ciśnienia na czas to przecież żadna zbrodnia

ELuk

Pionier e-mobilności
Życzę powodzenia.
Generalnie to jest proste.
Chcesz sprzedać wystawiasz cenę…
Chcesz kupić wiesz ile chcesz wydać.
Jak kwota jest zgodna to jest deal…
Nic więcej nic mniej.
Można sprzedawać/kupować latami?
Ale generalnie nie sprzedasz jak Ktoś nie będzie chciał kupić…
(Są oczywiście inne opcje/sytuacje, ale to nie na poziom tego forum)😈