TM3P 2024 18 cali

chris89

Posiadacz elektryka
Ktoś ma felgi 18, które pasują do tego samochodu? Na stronie producenta w manualu niby 18 jest dozwolona, ale nie jest wskazane czy perf również.

Posiłkuje się:

Użytkownik bardzo chwali, zasięg, grip, ciszę, wygodę. Nie ma problemów z trakcją.

Planuję zakup Hankook ION Flex Climate 4x 235/45 R18.

Wstępnie szukam felgi EV01:

Użytkownik korzysta z TS5, ale one nie mają coverów:

Czy ktoś ma wiedzę, czy ktoś posiada 18 może na zimę bym podjechał i wrzucił na samochód potestować czy wejdą, jak z komfortem itd.?

GrzegorzFa

Zadomawiam się
Pisałem w innym wątku o zamianie felg na inny rozmiar, że bezkarnie nie można tego zrobić, bo geometra zmienia się. Moim zdaniem jedynym słusznym rozwiązaniem jest zakup felg na których Performance wychodzi w Chinach, czyli 19 calowych.

Attachments

• Zrzut ekranu 2024-07-7 o 18.48.44.jpeg
    Zrzut ekranu 2024-07-7 o 18.48.44.jpeg
    246,8 KB · Liczba wyświetleń: 35
  • Zrzut ekranu 2024-07-7 o 18.28.24.jpeg
    Zrzut ekranu 2024-07-7 o 18.28.24.jpeg
    275,6 KB · Liczba wyświetleń: 34

eimi

Pionier e-mobilności
Pisałem w innym wątku o zamianie felg na inny rozmiar, że bezkarnie nie można tego zrobić, bo geometra zmienia się. Moim zdaniem jedynym słusznym rozwiązaniem jest zakup felg na których Performance wychodzi w Chinach, czyli 19 calowych.
Wytłumaczysz która konkretnie geometria się zmienia i dlaczego? Wielkość koła zostanie zachowana, odsadzenie od piasty również, tylko szerokość się zmieni co nie ma wpływu na geometrię, czego nie rozumiem?

Planuję zakup Hankook ION Flex Climate 4x 235/45 R18.
akurat dziś je zakładam ;)

chris89

Posiadacz elektryka
Chyba bym tym się nie martwił, w G31 też oryginalnie wchodzą inne, a nie mogłem znaleźć i kupiłem 235/40/19 i 30 tys zrobione, opony idealne. Nic nie ścina itp. Jest -1,06%. Zmieniając 235/35/20 na 245/45/18 to będzie +0,70% więc w zasadzie nic. Do bodajże 2% nie ma czym się przejmować jeśli chodzi o średnicę, a offset trzeba zrobić taki sam ewentualnie dystansem jeśli felga ma inny.

GrzegorzFa

Zadomawiam się
Oczywiście każdy decyduje jak chce, przecież nikogo nie zmuszam do takich decyzji.
Bardzo chętnie na zimę kupiłbym felgi mniejsze.
Może ktoś ma już jakieś doświadczenia związane z zaminą.