Trasa Warszawa -> Genua -> Warszawa

Krisou

Zadomawiam się
Cześć, w drugim tygodniu stycznia jadę do Genuii TM3LR. Patrzę, że jest kilka opcji tras jestem ciekawy czy ktoś robił tę trasę Teslą i ma jakieś protipy, jak jechać, gdzie spać (dodam, że jadę sam więc trasa będzie podzielona z opcją nocleg), gdzie ładować i jakich bledow nie popełniać 🤔😉 Będę wdzięczy za porady w tym zakresie. Autem już zrobiłem 42k ale to wszystko po kraju. Teraz pierwszy raz zagranica 🙂

PiotrS

Posiadacz elektryka
Jeżeli liczysz we Włoszech na GreenWay, to przygotuj się na inny sposób ładowania.
Roaming tam nie działa.

Michal

Moderator
Jechałem trochę podobną trasą do/z Nicei w poprzednie wakacje. W obie strony obok Genui, więc w zasadzie można podciągnąć pod Twoją trasę.
Opis przejazdu tutaj:

Jazda tam: Warszawa - Wiedeń - Wenecja - Florencja - Nicea, przy czym Tobie Florencja nie potrzebna.
Wracałem trasą Nicea - Norymberga - Wrocław - Warszawa ale nie polecam, bo trzeba zapłacić za winietę w CH i ogólnie stałem w korkach chyba 2 godziny w okolicach Como.
Nocowałem w wymienionych miastach ale nie mam nic ciekawego do polecenia na Twojej trasie, bo nie było ładowarek na parkingach poza Wenecją.

Ładowanie na trasie tylko SuC - może nie najtaniej jak się da ale spokój i pewność.

Jadąc samemu na Twoim miejscu pewnie pociągnąłbym całość na jeden przystanek w Wiedniu.

ELuk

Pionier e-mobilności
Moja trasa w tym kierunku to A4 z PL
Ładowanie SuCh
Nossen
Munchberg
Illertissen
Nocleg z ładowaniem w Lugano.
Możesz nocleg robić wcześniej, (ja akurat lubię Lugano 😄 no i ja z zachodniej PL), bo ja docelowo Monte Carlo i Nicea czyli dużo dalej od Genua.
Do Genui z Lugano dojedziesz bez międzyładowania.

Krisou

Zadomawiam się
Chłopaki dzięki za informacje. @Michał fajna relacja z trasy. Czytam, że w Austrii trzeba mieć łańcuchy na koła w okresie zimowym. Dotyczy to konkretnych odcinków czy posiadać trzeba tak czy inaczej?

usrobo

Posiadacz elektryka
Dla samochodów ciężarowych istnieje w Austrii obowiązek wożenia w samochodzie łańcuchów śniegowych od 15 listopada do 15 marca. Więcej informacji można znaleźć w Federalnym Dzienniku Ustaw, który udostępniliśmy do pobrania.

Dziennik Ustaw - obowiązek wożenia ze sobą łańcuchów, Austria

Dla samochodów osobowych obowiązuje zasada, że w okresie od 1 listopada do 15 kwietnia samochody osobowe, samochody kombi lub samochody ciężarowe o masie całkowitej do 3,5 t mogą poruszać się w warunkach zimowych, tzn. w obecności śniegu lub błota pośniegowego na drodze, gdy na wszystkich kołach znajdują się opony zimowe lub gdy na kołach napędowych założone są łańcuchy śniegowe.

Łańcuchy śniegowe są dozwolone tylko wówczas, gdy na jezdni zalega nieprzerwana lub nieznacznie przerywana warstwa śniegu lub lodu, a nawierzchnia jezdni nie zostanie uszkodzona na skutek stosowania łańcuchów.

W razie nieprzestrzegania grożą dotkliwe kary, a także problemy z ubezpieczycielem w razie powstania szkody.
----------------------------------------------------
WG MNIE : czyli auta do 3,5t mogą mieć albo zimówki albo letnie + łańcuchy

Gandalf

Pionier e-mobilności
Na nocleg to miejsce mi się spodobało: https://www.tenutasantome.com/
Destination chargery, panele na dachu, suweniry w postaci płynnej
Odległość taka w sam raz, by dotrzeć z małym naładowaniem a rano wyruszyć ze 100% (zarówno baterii własnej, jak i samochodowej)

W Czechach możesz mieć autostrady za darmo, tylko musisz zgłosić się o osvobození vozidla ;-)
W Austrii winiety (ale wygodny wideotolling) do wyklikania online.
We Włoszech uważaj bo te bramki to niektóre umieją tylko monety/banknoty

W trasie to ja się trzymam superchargerów, bo czas to pieniądz i pieniądz też pieniądz.

PS
No i promocje "Orlenie tylko siku", oraz "Trójką na dwójkę", ale że to wyjazd zagraniczny to pewnie nie trzeba przypominać ;-)

Michal

Moderator