trasy: ceny / obłożenie / odległość - porady & wymiana doświadczeń

bro!

2021 Tesla Model 3 LR
może założymy nowy wątek dotyczący tras i optymalizacji ładowania? każdy ma swoje doświadczenia moze będzie to przydatne innym.

jadę (Model 3 LR 2021) dziś po pracy do miejscowości Nová Pec w Czechach. ABRP sugeruje mi GW po drodze, ale chyba nie chcę kupować abonamentu. I teraz zastanawiam się jak rozegrać ładowanie pomiędzy Warszawą a Czechami (tam już polecę na SuC).

- zjechać na Moya w Radomsku (tylko tam bede "za wcześnie") i doladować się, zeby dojechać do Moyej w Żorach?

- jechać na SuC Gliwice (czy warto tylko nadkładać drogi? V4, więc nie powinno być kolejki?

- jakieś inne ładowarki po trasie, ale w normalnej cenie bez abonamentu? jak jechałem wiosną do Chorwacji to sprawdziła mi się ładowarka w Bełku w promocji Plugsurfing za 1,35 pln/kWh..

Attachments

• Screenshot_20250801_132132_ABRP.jpg
    Screenshot_20250801_132132_ABRP.jpg
    393,9 KB · Liczba wyświetleń: 8
Last edited:

xplde

Posiadacz elektryka
może założymy nowy wątek dotyczący tras i optymalizacji ładowania? każdy ma swoje doświadczenia moze będzie to przydatne innym.

jadę (Model 3 LR 2021) dziś po pracy do miejscowości Nová Pec w Czechach. ABRP sugeruje mi GW po drodze, ale chyba nie chcę kupować abonamentu. I teraz zastanawiam się jak rozegrać ładowanie pomiędzy Warszawą a Czechami (tam już polecę na SuC).

- zjechać na Moya w Radomsku (tylko tam bede "za wcześnie") i doladować się, zeby dojechać do Moyej w Żorach?

- jechać na SuC Gliwice (czy warto tylko nadkładać drogi? V4, więc nie powinno być kolejki?

- jakieś inne ładowarki po trasie, ale w normalnej cenie bez abonamentu?
Bardzo dobry pomysł.

nabrU

Moderator

A ja z kolei nie widzę sensu na osobny wątek (choć już go założyłeś ;)). A dlatego, że:
- podobnych wątków gdzie Forumowicze opisują swoje trasy i doświadczenia jest sporo na Forum (ja np. jutro jadę do Norwegii więc tutaj jest już trochę na ten temat),
- różne BEV, różne kraje, różne sposoby jazdy więc i będą różne doświadczenia,
- po to jest m. in. ABRP aby sobie to każdy w domowym zaciszu 'przestudiował' i wyciągnął wnioski.

Czy mam rację okaże się po aktywności i ilości postów w tym wątku (y)

bro!

2021 Tesla Model 3 LR
A ja z kolei nie widzę sensu na osobny wątek (choć już go założyłeś ;)). A dlatego, że:
- podobnych wątków gdzie Forumowicze opisują swoje trasy i doświadczenia jest sporo na Forum

oczywiście mogę / możesz usunąć. kłopot taki, że Ty jedziesz do Norwegii i nie będę przecież pytać w Twoim wątku, nt. podróży do Czech? jak będę jechać na Litwę pod koniec sierpnia bede jechać w innym kierunku to założyć kolejny? czuję się tutaj nowy i nie chcę tworzyć bałaganu, ale zakładam, że nowy wątek na każdą trasę takowy stworzy..

Czy mam rację okaże się po aktywności i ilości postów w tym wątku (y)
ok

nabrU

Moderator
oczywiście mogę / możesz usunąć. kłopot taki, że Ty jedziesz do Norwegii i nie będę przecież pytać w Twoim wątku, nt. podróży do Czech? jak będę jechać na Litwę pod koniec sierpnia bede jechać w innym kierunku to założyć kolejny?

Tak to w sumie odbywało się do tej pory i jak sądzę tak się będzie nadal obywać. Tak popularna destynacja jak Chorwacja dorobiła się niejako własnego wątku, który od 2022 ma 4 strony i 37 postów. I powstawały też inne poboczne chorwackie wątki. Tak więc sądzę, że i losy tego wątku będą podobne. Oczywiście mogę się mylić i czas to pokaże, więc nie bierz moich uwag za bardzo do siebie ;) Życzę dużo tanich ładowarek w drodze do Słowacji (y)

EDYTA: najlepszy przykład sprzed chwili na poparcie mojej tezy: https://forum.elektrowoz.pl/threads/wycieczka-do-szwecji-malmo-ktoredy-promem-ladem.9752/