ubezpieczenie AC / OC

nabrU

Moderator
bo PL to kraj taniej siły roboczej, kredyty z 5cio krotnie wyższym oprocentowaniem, 5cio krotnie niższe zarobki, wielokrotnie wyższe koszty życia, te same ceny elektroniki

Żeby nie było tak różowo z tym OC/AC to mój syn (18 lat, prawko od 5 m-cy) zapłacił 1300 funtów za pakiet OC/AC za starego Fiata z silnikiem 1.1 za którego dał niecałe 1000 funtów. A miał wyceny na pakiet i po 3000 funtów (i niektóre z 'czarną skrzynką'). Młodzi kierowcy mają przechlapane w UK...

I w tym masz AC ??? Jak rozbijesz auto to wyplacaja prlna wartosc ???
To jest ubezpieczenie tzw. comprehensive czyli po polskiemu OC+AC+NW i obsługa prawna ubezpieczenia. Plus mam dodany użytek służbowy (musisz to zadeklarować w UK, inaczej auto może być tylko do użytku prywatnego).
Jak rozbiję to wypłacają wartość rynkową, ale za ok. 100 funtów wykupiłem GAP na 2 lata jak odbierałem samochód...

Ale u nasz zywnosc mimo ze zdecydowanie podrozala ciagle jest dosc tania…
Bylem w Bulgarii, Serbii, Wegry… wszedzie drozej niz u nas w sklepach.. np. Maslo w Bulgarii 12-13zl na wegrzech 14-15zl… pomidory minimum 12-15zl u nas idzie ciagle kupic po 6-8zl

Kostka masła: 2,50, pomidory: 2-4 funtów za kg. Tyle że minimalna oficjalna płaca to 9,50 za godzinę...

XYZ

Fachowiec
Ja mam pakiet od kilku lat VIP PZMot i na holowanie itp nie na samochód ale na kierowcę
To można fajnie zsumować jeśli chodzi o holowanie z ass innych firm . Bodajże to 1000km w UE z tym pakietem u nas bez limitun Biorę to od dawna z racji kamperowania, (kiedyś mialem ADAC) raz korzystałem.

@Bronek, mam pytanie.....czy poza posiadaniem ubezpieczenia VIP PZMOT, kiedykolwiek miałeś okazje sprawdzić wiarygodność tego ubezpieczenia ?

Bronek

Pionier e-mobilności
Ja nie . Kolega holowal z takim samym pakietem na południu Polski i mówił że ok . A z kolei on zna faceta co właśnie sobie poskladal dwa holowania Oparłem się na opiniach, gdzie ktoś coś....
Ale nie ogolnym Internetem, a na forum kamperowym.
Ja znam jeden pozytywny przypadek z pierwszej ręki i nie slyszalem o złej obsłudze od znajomych .Znam kilku co wykupili ale jak to bywa bez sensu bo nie mieli wypadkow.
Tak to jest .Z ADAC byly problemy w Polsce z rejestracją. PZMot się rozwija , kiedys bylo inaczej skromnej . Teraz przynajmniej oferta wygląda dobrze.

Olecki

Pionier e-mobilności
Mi nową Performance wycenili na 225k
AC 4200 zł ( full opcja, szyby itp )
Jeśli nowy samochód Ci wyceniają a nie biorą wartość z faktury zakupu to już nie jest pełna opcja. Szyby na zamiennikach, części pewnie też - radzę dokładnie wczytać się w warunki.

mikiniki

Zadomawiam się
Jeśli nowy samochód Ci wyceniają a nie biorą wartość z faktury zakupu to już nie jest pełna opcja. Szyby na zamiennikach, części pewnie też - radzę dokładnie wczytać się w warunki.
No fakturę mam na 235k więc nie jest źle.

Michal

Moderator
Ludzie tak często się chwalą jakie to mają niskie ceny ubezpieczenia, a przy faktycznym wypadku później jest płacz, bo agent oszczędził np. 30 zł ustawiając opcje, że holowanie tylko ponad 20 km od miejsca zamieszkania, co w zasadzie wyłącza np. całą aglomerację Warszawską i 99% przypadków konieczności holowania.

Olecki

Pionier e-mobilności
No fakturę mam na 235k więc nie jest źle.
To nie o to chodzi że źle na dzień dobry. W 'pełnej opcji' w PZU masz wycenę nowego auta według faktury i przez rok gwarantowaną wartość pojazdu. Jeśli bierzesz wariant według wyceny to płacisz składkę np. od tych 225k, po miesiącu masz wypadek a ubezpieczyciel wycenia wartość pojazdu w chwili zdarzenia na 180k i - parafrazując klasyka - co mu zrobisz..