UDT problemy a raczej "problemy" i mity

STMS

Pionier e-mobilności
Znajomy otwierał publiczną stację ładowania 2 x 120 kW + AC

Nie omieszkałem się zapytać jak to z tym UDT było bo na forum się tak dużo pisze, że to UDT wymyśla procedury i wstrzymuje odbiory itd

odpowiedział, że fakt na początku miał problemy bo firma, która wykonywała instalacje ze 3 razy dosyłała papiery a do tego UDT kazał zrobić badanie i protokół z badania przysłać.
jak UDT otrzymało wszystkie poprawne papiery wyznaczyło termin badania i sprawdzenia instalacji w ciągu 2 tyg od momentu otrzymania całej poprawnej papierologii.
Po wizycie UDT dostał szybko zgodę i mógł otwierać.

Jak powiedziałem, że to dziwne bo wszyscy na UDT narzekają to mi powiedział, że gdyby wykonawca był bardziej ogarnięty to nie musiałby 3 x dosyłać papierów i było by w max 3 tyg ogarnięte a tak to trochę poczekał ale nie na UDT a na poprawne dosłanie wszystkiego przez wykonawcę.

Więc czy SuC czy inne stacje to nie wina UDT, że tak długo trwa odbiór ale innych czynników.

Zigi Hynes

Zadomawiam się
Dużo może zalezeć od konkretnego oddziału jakie mają obłożenie i ilu urzędników z uprawnieniami. Trudno tak po jednym przypadku rzucać czy wyciagać ogólne wnioski.

STMS

Pionier e-mobilności
Dużo może zalezeć od konkretnego oddziału jakie mają obłożenie i ilu urzędników z uprawnieniami. Trudno tak po jednym przypadku rzucać czy wyciagać ogólne wnioski.

może tak może nie

dla mnie wykonawca który 3 x dosyła papiery a udaje że ma doświadczenie to słabe jest

jazon

Zadomawiam się
Większość narzekających na urzędy zapomina że działają one w ramach prawnych które określają rodzaj dokumentów potrzebnych do załatwienia sprawy ale i czas na wydanie decyzji. Oczywiście można natrafic, jak wszędzie, na opieszałość urzędnika ale można złożyć skargę jezeli ten czas został przekroczony. Nikt nie lubi jak pojawia się skarga na jego działalność bo trzeba ją rozpatrzeyc. Wtedy wychodzi kto zawinił . Oczywiście pewnie wielu zacznie podawać przykłady że się mylę ale osobiście nigdy nie miałem z urzędami problemów a kilka razy jak bardzo zależało mi na terminie to uzyskałem pomoc i to bez znajomosci.
A i nie jestem urzędnikiem 🤪

danielm

Pionier e-mobilności
no tak, jak już dostarczysz teczke dokumentacji na różowym pachnącym papierze podpisaną przez wujka proboszcza i jego siostre dyrektorke to z górki, 2 tyg i z głowy

STMS

Pionier e-mobilności
no tak, jak już dostarczysz teczke dokumentacji na różowym pachnącym papierze podpisaną przez wujka proboszcza i jego siostre dyrektorke to z górki, 2 tyg i z głowy

Mylisz wykonawców z autorami prawa [rozporządzenia] a dodatkowo w tym sami elektrycy maczają palce przez SEP aby to komplikować i aby sekta SEP miała władzę pośrednią