UOKiK - zmowa cenowa KIA Polska

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-03-25

Gość
No niezły burdel. Kia i Hyundai cenowo odlecieli jak po dobrym towarze.

Halisep

Posiadacz elektryka
A ja się dziwiłem dlaczego oferta od Marvel była droższa od innych dealerów, pomimo bycia stosunkowo dużym salonem.

Last edited:

lvlthn

Pionier e-mobilności
I może tesla jest z d**y, ale przynajmniej nie ma machloj cenowych.
Nie ma rabatów, cena jest taka sama wszędzie, bez wyjątków i już.
(chyba że flota, ale tu są inne zasady właściwie)

A tutaj przykład jak można było nabić w butelkę kupujących.

Bo wychodzi na to, że cena czyni cuda ;)

Ironeska

Fachowiec
Mnie zainteresowało jedno że kary zostały nałożone nie tylko na firmy ale na konkretne osoby. Domyslam się ze muszą być konkretne dowody na te osoby (czyżby ktoś się zabezpieczał i nagrywał wszystko)

tokwi

Pionier e-mobilności
też się nad tym zastanawiałem. Może to niekoniecznie podsłuchy ale no ustawa kapuś/sygnalista?
Nie orientuje się dokładnie - ale sporo biznesów działa podobnie mając stałe ceny np: sieci handlowe partnerów i franczyzobiorców - choćby planująca IPO zabka, czy Lidl chwalący się nawet w reklamach TV że ma wszędzie te same ceny. To są poważne biznesy - nie zakładałbym łamania prawa.

dixiluk

Fachowiec
Tutaj nie chodzi o zmowę cenowa, bo jak by ceny wszędzie były takie same to nie byłoby problemu. Dealerzy dawaja różne ceny, różne rabaty, różne auta mają 'na placu'. Zmowa polegała na tym że ja jako klient nie mogłem jeździć, zbierać i porównywać ofert z różnych salonów tylko musiałem kupić w takim który przydzielili do mojego adresu.

Michal

Moderator
Dodajmy, że to jest normalna praktyka na rynku i większość producentów w różnych branżach tak działa. Oczywiście to powinno być karane i mam nadzieję, że będzie....

kaktus

Posiadacz elektryka
W sumie nie znam branży gdzie producent mówi mi że muszę kupić u tego hurtownika bo pasuje do mojego miejsca zamieszkania i nie mogę sobie wybrac kogoś 20km dalej