umcus
Pionier e-mobilności
Dużo/mało to pojęcia względne. Moim zdaniem mało140km/h przy zużyciu 23kWh/100 km to 32 kW ciągłej mocy, czyli 43 konie mechaniczne. Dużo? Mało?
Dużo/mało to pojęcia względne. Moim zdaniem mało140km/h przy zużyciu 23kWh/100 km to 32 kW ciągłej mocy, czyli 43 konie mechaniczne. Dużo? Mało?
To mit, każdej baterii szkodzi długotrwałe utrzymywanie 100%. W wypadku LFP ładowanie do 100% to konieczność dla kalibracji BMS(ze względu na bardzo małą różnicę napięcia między baterią naładowaną, a rozładowaną), także jest to bardziej wada niż zaleta...SR możesz codziennie ładować do 100%, NCM do 80% co da Ci realną pojemność LFP.
w cenie 10-12 tyś wykupi dodatkową gwarancję na auto i będzie miał 8 lat/160 tyś km na auto, plus gwarancja na baterię.Do autora wątku, wygląda na to że będziesz robił duże przebiegi roczne, pi razy oko 40k/rok, co oznacza że przy baterii LFP po 4 latach skończy się gwarancja na napęd i baterię, przy LR starczy na niecały rok dłużej.
Hahaha, może, ja tam nie rozgłaszam swojego (no judgement) ;-DEhh, najważniejsze i tak jest czyjego referalla użyje![]()
![]()
Najlepiej się przejechać jednym czy drugim, masz czas. Ja przed zakupem odbyłem kilka jazd testowych, w tym takie wydłużone "na niedzielę". Pamiętam te rozkminy jak LR AWD się nie łapał do dotacji że nooo... SR też jest w sumie spoko... a jeszcze wtedy myślałem że ładowanie do 100% to zaleta. Po przejażdżce AWD nie było pytań, czekałem na obniżki 🙃Ok, wiem!! SR powinno w zupełności wystarczyć, no i 20k w kieszeni! Teraz tylko muszę poczekać do lipca i będę działał. Dam znać co i jak pójdzie i opiszę wrażenia dla zainteresowanych! Dziękuję bardzo za wszystkie opinie - naprawdę mi pomogły!
Jazda testowa jest 100% wskazana, tyle że nie jestem pewien jakiejkolwiek różnicy w jeździe między RWD i LR RWD. Te ok. 40KM mocy różnicy oraz różnica wagi na korzyść LR RWD pewnie będą niezauważalne.
Jest jeszcze jeden argument za LR RWD: prędkość ładowania 250kW vs 170kW w RWD. Oczywiście to tylko teoria i sporo zależna od tego jakie ładowarki DC są dostępne itp, ale definitywnie EV Database twierdzi, że na trasy lepsza jest LR RWD:
View attachment 28493
View attachment 28492
View attachment 28494
@yeyzee ma o czym myśleć. Którejkolwiek wersji by nie wybrał, źle nie zrobi
![]()
Na trasy lepsze LR RWD nie ma o czym dyskutować. Ale na dojazdy do roboty 200km dziennie trochę bez sensu dokładać 20k zł.
Przecież wyraźnie pisał w pierwszym poście, że nie będzie ładował na ładowarkach.Jest jeszcze jeden argument za LR RWD: prędkość ładowania 250kW vs 170kW w RWD. Oczywiście to tylko teoria i sporo zależna od tego jakie ładowarki DC są dostępne itp, ale definitywnie EV Database twierdzi, że na trasy lepsza jest LR RWD:
naprawdę, aż takie ciśninie jest, byle coś napisać?Ehh, najważniejsze i tak jest czyjego referalla użyje![]()
![]()