Update 2022.12.3.1

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
Na taki pomysł sobie wpadłem, a może by wrzucić Elonowi na Tweetera kompilacje źle otwierających się bagażników. Można by spróbować skoordynować to w osobnym wątku na forum.

Michal

Moderator
U Ciebie, to wygląda na jakiś inny problem - może z zamknięciem, które się nie może uwolnić...
U reszty chyba klapa zatrzymuje się w połowie, a nie po protu nie rusza... Mi tez się zdarzają problemy z klapą ale w połowie lub pod koniec podnoszenia.
Moim zdaniem musisz dokładnie ten film pokazać w serwisie jeśli chcesz żeby Ci to naprawili i zasugerować wymianę lub regulacje zamka, a nie siłownika.

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
U Ciebie, to wygląda na jakiś inny problem - może z zamknięciem, które się nie może uwolnić...
U reszty chyba klapa zatrzymuje się w połowie, a nie po protu nie rusza... Mi tez się zdarzają problemy z klapą ale w połowie lub pod koniec podnoszenia.
Moim zdaniem musisz dokładnie ten film pokazać w serwisie jeśli chcesz żeby Ci to naprawili i zasugerować wymianę lub regulacje zamka, a nie siłownika.
Ja mam też problem z zatrzymaniem w połowie, znajdę moment to może zorbie serie filmików i jakiś collage zrobię do 15sec żeby nie był przydługi

Michal

Moderator
No właśnie chyba wszyscy mają problemy w połowie, dlatego twierdzę, że z autem @Zarek1988 jest coś innego źle ;)

Zarek1988

Posiadacz elektryka
Mój był w serwisie na regulacji zamka. Dwa filmiki nagrane żeby im pokazać (podlinkowane w apce) i twierdzą teraz, że rozwiązanie przyjdzie w aktualizacji. Prędzej twierdzili że powodem jest mróz.
Zaczynam się zastanawiać, czy to ja nie jestem problemem. Kupiłem auto i je używam. Może powinienem kupić i postawić sobie w salonie jako ozdoba?!

Tłumaczenie że powodem jest mróz mnie rozwaliło. To samo niedługo będą twierdzić jak będzie zimno w kabinie (i chyba tak już było).

Zamiast tłumaczy, powinni usiąść nad problemem i go rozwiązać.

Moim zdaniem problemem są źle zaprojektowane zawiasy i siłownik nie ma siły wypchnąć klapy do góry. Ktoś chyba prędzej pisał o sprężynie jak w Mercedesie. Może to by rozwiązało problem i wspomogło siłownik??

Tego nie wiem, i nad tym powinien pochylić się producent/serwis.

Nie jedt to fanaberia użytkownika tylko podstawowa funkcjonalność samochodu i ona MUSI działać.

Bronek

Pionier e-mobilności
Patent z sprężyną jest stosowany w siłownikach "ręcznych" w starszych modelach. Na alli za ok 100zł.
Tu by było to dobre przy otwieraniu
Problem był by pewnie z domknięciem? Chyba żeby to zrobili jak w kanapach tzw. "amerykankach".
Ciekawe czy te zawiasy są inne niż u mnie? Czy je ekstra zrobili pod te siłowniki?
Jeśli nie, to do kitu jest elektryka z tym siłownikiem, skoro chińskie aftetmarketowe rozwiązanie jest sprawne.
Ale w frunku do chińskiego zamkniecia trzeba było wymienić mocowania w klapie.

Last edited:

solik

Pionier e-mobilności
A u was tez czasem po zamknieciu klapy nie slychac zamka? U znajomego w LR z Freemont klapa sie zamyka i otwiera ale po zamknieciu nie zawsze slychac takie „wuu” z zamka

W mnie w SR zawsze

Robmal

Posiadacz elektryka
Mam TM3 RWD Q4/2021 i nigdy ani razu nie miałem problemu z klapą bagażnika, a jest używany min. 2 x dziennie.
Czytam Wasze posty i patrząc na stopki widzę, że problem dotyka wersje LR (USA?).
Czy są osoby z SR+/RWD mające podobną przypadłość?