W celu utrzymania baterii w dobrej kondycji.w jakim celu?
Użytkownicy, których znam starają się ładować do 80% tylko sporadycznie korzystają z ładowania do 100%. Uważałem że tak trzeba po wizycie w serwisie i przeczytaniu instrukcji. Być może panują błędne opinie w tym przedmiocie. Niestety nie znam się na tym...a dlaczego robisz tak w innych elektrykach? większość elektryków ma duże bufory niedostepnej baterii z dołu i góry co poza maskowaniem degradacji sprawia że możesz ładować do 100%. skoro producent nie umożliwia ograniczenia ladowania to albo jest niekompetetny albo nie ma takiej potrzeby
moim zdaniem postępować zgodnie z instrukcją producenta w zależności od typu auta i typu baterii a nie zgodnie z mitami w internecie. z jednej strony tak jak pisałem są bufory chroniące baterie, z drugiej producent nie umożliwia ograniczania ładowania a z trzeciej pojawiają sie problemy z bateriami na które dany producent reaguje zabranianiem ładowania powyżej 80% kiedykolwiek do czasu rozwiązania problemu https://elektrowoz.pl/porady/a-ja-m...odlamalem-sie-przy-zimowym-zuzyciu-czytelnik/Użytkownicy, których znam starają się ładować do 80% tylko sporadycznie korzystają z ładowania do 100%. Uważałem że tak trzeba po wizycie w serwisie i przeczytaniu instrukcji. Być może panują błędne opinie w tym przedmiocie. Niestety nie znam się na tym...
Czyli Twoim zdaniem spokojnie ładować do 100% jeśli nie ma wprost od producenta możliwości ograniczenia poziomu ładowania?
Dziękuję za wyjaśnieniamoim zdaniem postępować zgodnie z instrukcją producenta w zależności od typu auta i typu baterii a nie zgodnie z mitami w internecie. z jednej strony tak jak pisałem są bufory chroniące baterie, z drugiej producent nie umożliwia ograniczania ładowania a z trzeciej pojawiają sie problemy z bateriami na które dany producent reaguje zabranianiem ładowania powyżej 80% kiedykolwiek do czasu rozwiązania problemu https://elektrowoz.pl/porady/a-ja-m...odlamalem-sie-przy-zimowym-zuzyciu-czytelnik/
![]()
Ma Audi e-tron. Dostał zakaz ładowania powyżej 80 procent, od 10 miesięcy czeka na aktualizację oprogramowania | SAMOCHODY ELEKTRYCZNE - www.elektrowoz.pl
Pewien Norweg od kwietnia 2024 roku jeździ swoim Audi e-tron z naklejkami, które zakazują mu ładowania powyżej 80 procent. Naklejki pochodzą...elektrowoz.pl