Usterka - Układ klimatyzacji wymaga serwisu VCFRONT_a447

Pabloss

Posiadacz elektryka
No i Panowie porażka Tesla chce mi wymienić filtr i to właściwie tele. Od 17 grudnia tyle zdołali stwierdzić. Podobno diagnostyka nic nie wykazała. Teraz chcą abym przyjechał na serwis płatyn.
Chciałbym was jeszcze dopytać (tak aby mieć pewność) czy mój model Tesla model Y odebrany w marcu 2023 r. produkcja Chiny ma podgrzewaną elektrycznie szybę przednią ?

Pabloss

Posiadacz elektryka
No więc jeżeli tak jest, że nie grzeje całej przedniej szyby elektrycznie to nie do końca miałem rację. Muszę to jeszcze poobserwować. Jeżeli ktoś z kolegów wie na 100% to proszę o informację.

Jogur

Posiadacz elektryka
No i Panowie porażka Tesla chce mi wymienić filtr i to właściwie tele. Od 17 grudnia tyle zdołali stwierdzić. Podobno diagnostyka nic nie wykazała. Teraz chcą abym przyjechał na serwis płatyn.
Chciałbym was jeszcze dopytać (tak aby mieć pewność) czy mój model Tesla model Y odebrany w marcu 2023 r. produkcja Chiny ma podgrzewaną elektrycznie szybę przednią ?
mój Y z 8 lub 9.2023, IMHO nie ma drucików w szybie, przynajmniej ja takowych nie widzę - więc u mnie szyba taje bardzo wolno jak jest z zewnątrz warstwa śniegu/lodu

inter

Pionier e-mobilności
No więc jeżeli tak jest, że nie grzeje całej przedniej szyby elektrycznie to nie do końca miałem rację. Muszę to jeszcze poobserwować. Jeżeli ktoś z kolegów wie na 100% to proszę o informację.
Grzeje tylko miejsce wycieraczek oraz kamer.

Pepek

Posiadacz elektryka
Dogrzewanie elektryczne jest właśnie tylko dla kamer i wycieraczek, ale za to cała przednia szyba i tak odtaja dość szybko - wystarczy włączyć odszranianie. Zimą nawet po opadach śniegu i dużym mrozie to było max. 5 minut i można było machnąć wycieraczkami i jechać.

MyTesla

Zadomawiam się
Tesla to „love and hate”

A to wątek o klimatyzacji i taka kolejna historia….

Za około dwa miesiące (09/2025) lub 672km koczy się podstawowa gwarancja 80.000 / 4 lata na moją TM3 LRD 2021.

Wiele zostało już wymienienie na gwarancji łącznie z padniętym MCU.

Ostatnio zauważyłem problem z chłodzeniem klimatyzacji, żadnych błędów w logach związanych z układem A/C, tylko przez ostatni miesiąc dziwne skokowe braki chłodzenia.

W związku ze zbliżającym się końcem podstawowej gwarancji umówiłem się na płatną usługa „End of warranty check” i na dzień przed wizytą serwisową powitało mnie poranne klekotanie uszkodzonej sprężarki. Problem szeroko opisywany na zagranicznych forach.

Podobno uszkodzeniu ulega element tłoczący sprężarki i dlatego ten klekot. W takich przypadkach Tesla od razu wymienia: Supermainfold + A/C Comprtesor + przewdy A/C + płukanie całego układu.

Na forach tłumacza że uszkodzone drobiny po zdemolowanym elemencie sprężarki krążące w układzie chłodzenia mogą uszkodzić inne sprawne podzespoły i dlatego wymiana wszystkiego łącznie z Supermainfold ,który prawdopodobnie może być zabrudzony pozostałościami po „zmielonej części”. Choć Pompa ciepła nie została wymieniona i ciekawe ile jeszcze pociągnie.

Naprawa w jeden dzień za jedyne 13.100 PLN w ramach gwarancji, (części 9,452 PLN + robocizna 5,63 h x 650 PLN = 3660 PLN; Razem 13,111 PLN)

No nie mało jak za uszkodzenie klimy. Na forach piszą że wycena naprawy w USA to koło 3.000$. I często po gwarancji.

Tu fotka z innego form co najprawdopodobniej co się stało:

źródło:
https://www.reddit.com/r/TeslaModel3/comments/1im4119

Attachments

• 01.mp4
    20,4 MB · Liczba wyświetleń: 0
  • Kompresor_01.JPG
    Kompresor_01.JPG
    98,4 KB · Liczba wyświetleń: 11
  • Wycena_01.JPG
    Wycena_01.JPG
    34 KB · Liczba wyświetleń: 11
Last edited:

cooler

Pionier e-mobilności
No to miales niezlego farta trzeba przyznac…
Farta że na gwarancji. Tak jak u mnie. Brak farta to bedą mieli Ci, co chowali auto pod kołderką i dostaną taki prezent już po gwarancji.

Swoją drogą warto sprawdzić kupując używaną Teslę czy już był wymieniany SM oraz compressor - jeżeli nie to albo stargować te 13k albo nie brać bo to kupujący będzie musiał zrobić. A jak widać będzie musiał każdy, tak twierdzili w serwisie jak ja to robiłem.