Uszkodzona Tesla 3 z europy- czy warto?

slawexxx44

Nowy na Forum
Mam pytanie, rozważam zakup uszkodzonej tesli model 3 z europy. Chciałbym Was zapytać o opinię, czy warto. Rozumiem ryzyka przy standardowym samochodzie. Nie zamierzam naprawiać auta w swoim garażu:) Jednak jak jest z Teslą? Nigdzie nie mogę znaleźć informacji, czy auto po naprawie jest nadal na gwarancji? Szczególnie obawiam się tutaj kwestii związanej z bateriami. Czy po naprawie, po odwiedzeniu autoryzowanego serwisu Tesli nie zabiorą mi samochodu? :) U pewnego właściciela Tesli z US, wyczytałem, że wyłączyli możliwość ładowania w supechargerach.
Czy ktoś ma jakąś wiedzę na ten temat?

krzyss

Pionier e-mobilności
Jak odpalone byly poduszki czy napinacze to tesla juz wie ze to auto mialo wypadek, wtedy naprawa w tesli, jesli nie to czarna lista. Poszukaj na Youtube jest filmik o czarnej liscie tesli.

Giaur77

Fachowiec
ok, dzięki wielkie!:) nie wiedziałem o czarnej liście. W takim razie jeśli poduszki całe, auto jeździ to czarna lista nie obowiązuje?
Myślę, ze nie zaszkodzi zapytać bezpośrednio w Tesli podając im VIN. To, że - teraz - auto ma całe poduchy, nie znaczy, że miało tak cały czas. Sporo jest (w przypadku ICE) "rozbitków", w których są tylko delikatne uszkodzenia i nie robi się ich rzekomo, aby klient widział zakres uszkodzeń. Później na jaw wychodzą kwiatki, że uszkodzenie było znacznie większe.

JareG

Pionier e-mobilności
(...) Sporo jest (w przypadku ICE) "rozbitków", w których są tylko delikatne uszkodzenia i nie robi się ich rzekomo, aby klient widział zakres uszkodzeń. Później na jaw wychodzą kwiatki, że uszkodzenie było znacznie większe.
A propos: dziś zajechałem sobie na warsztat do znajomych, i mieli akcję ze świeżo ściągniętym z Reichu Oplem: chamskie roboty spawalnicze przy/na listwie wtryskowej, usunięte i zatkane na stałe klapki w kolektorze dolotowym, pasek rozrządu za krótki więc napinacz był napięty na maksa.. ciekawe co tam jeszcze wylezie 🤬
BTW: Uszkodzone auto elektryczne kupiłbym wyłącznie od znajomego, i to dokładnie wiedząc co (i jak) było/jest uszkodzone.

Pozdrawiam

nyknow

Fachowiec
Mam pytanie, rozważam zakup uszkodzonej tesli model 3 z europy. Chciałbym Was zapytać o opinię, czy warto. Rozumiem ryzyka przy standardowym samochodzie. Nie zamierzam naprawiać auta w swoim garażu:) Jednak jak jest z Teslą? Nigdzie nie mogę znaleźć informacji, czy auto po naprawie jest nadal na gwarancji? Szczególnie obawiam się tutaj kwestii związanej z bateriami. Czy po naprawie, po odwiedzeniu autoryzowanego serwisu Tesli nie zabiorą mi samochodu? :) U pewnego właściciela Tesli z US, wyczytałem, że wyłączyli możliwość ładowania w supechargerach.
Czy ktoś ma jakąś wiedzę na ten temat?
hmmm ja tam bym radził odpuścić bo to jednak jeszcze nowość i duże ryzyko, że jak coś nie wypali to bedzie problem, żeby ktoś tym się zajął - nie wiem może w takiej norwegii, gdzie tych tesli i elektryków ogolnie jeździ bardzo dużo można by zaryzykować bo tam może i są już serwisy inne niż aso ktore się na tym znają ale w PL - nie za bardzo. Po co Ci kupować uszkodzoną? rozumiem, że cena może atrakcyjna ale to wg mnie jeszcze większe ryzyko........ Więc nie doradzę w kwestii jak to z gwarancją itd. bo sie na tym nie znam ale jesli chcesz mieć spokój to może lepiej odpuścić? :)

krzyss

Pionier e-mobilności
Bez przesady, jesli nie byly naruszone poduszki i auto jezdzi to moze to jakies tam drobiazgi.
A jak cena doba to warto zaryzykowac.
Pytanie jaka cena i jakie te szkody.

JareG

Pionier e-mobilności

Seba020

Zadomawiam się
Dziękuje Wam za informacje. W takim razie myślę dalej nad tematem. Pojawiła się oferta na otomoto: https://www.otomoto.pl/oferta/tesla-model-3-2020-europa-498ps-dual-motor-ID6EjXUr.html nad nią się zastanawiam. Ponoć auto jeździ, tylko poskładać.
Nie wiem jakim cudem, przy takich uszkodzeniach, nie poszły poduchy "w ruch". Poszperaj w internecie, jaką grubość ma ta belka w "kolorze szarym", widać też, że lewa podłużnica naruszona.
Odbudować na pewno się da, ale na ile to później będzie bezpieczne przy czołowym zderzeniu...