Utrata energii

mariuszelectro

Zadomawiam się
Witam. Przymierzam się do zakupu Y.
W związku z tym że auto czasem będzie długo stało (2-5 miesięcy) mam pytanie.
Jaka jest utrata energii z akumulatora trakcyjnego na dzień/tydzień/miesiąc ?
Czy zależy to od rodzaju akumulatora np LFP ?
Jak jest utrata energii z akumulatora 12? Czy ew może on być doładowany podczas postoju z aku trakcyjnego ?
Czy auto może być podłączone do wallbox przez powiedzmy 2-3 miesiące ?

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam.

alaska_k

Fachowiec
Z tego co czytałem w instrukcji to jeśli nie masz włączonego trybu Sentry to jest to ok 1% na dzień.
Co do podłączenia do prądu na stałe to chyba nie ma przeciwwskazań tylko najlepiej ustaw poziom ładowania 80% nawet przy LFP żeby się mogło swobodnie balansować.

ducarider

Posiadacz elektryka
Cześć
Zostaw na 50 % i nie odpalaj apki.
Na dwa tygodnie zjadła mi 2 procent na parkingu. Parę razy ze strachu odpaliłem apkę (to było na początku użytkowania).
SENTRY WYŁĄCZONY!!!
Na tydzień czasem jak zostawiam na lotnisku to może procent spadnie.
Y LR

Michal

Moderator
Najlepiej oczywiście zostawić podłączone do wall chargera. Nie ma się czego bać.

mariuszelectro

Zadomawiam się
Czasem auto będę zostawiał na 2-3-4 miesiące, nie kilka tygodni W klasycznym aucie aku 12V wytrzymuje max 2 miesiące, mając tę świadomość odłączam klemę, wówczas jest OK.
Obecnie mam hybrydę lexusa i nie ma żadnych problemów z aku trakcyjnym, jedynie z aku 12V.
Mamy 3 auta Volvo, Citroena c3 aircross, i lexusa 450h (hybryda)
w Volvo aku wytrzymuje podam dwa miesiące 6 tyg (nie testowałem więcej )
w lexusie również 6 tygodni ale aku juz miało mniej niż 12V ( więc na krawędzi)
w C3 odłączam klemę (nie testowałem powyżej 3 miesięcy )
u znajomego co ma nowe Renault, 2 miesiące bezruchu powodowało konieczność zakup nowego rozładowanie do 0V.
we wszystkich poza lexusem są AGM.
Czy jak tesla jest podłączona do wallboksa to jest też ładowany 12V ?.
Czy tesla dba o aku 12 V jeżeli auto jest nie używane ale w pełni naładowane ?
Jeżeli nie ładuje to ile wytrzymuje? Oraz czy należy /można go odłaczać ? Jak wówczas zamknąć auto z odpiętym aku 12V ?

Last edited:

Michal

Moderator
Tesla doładowuje regularnie akumulator 12v w razie potrzeby z głównej baterii, więc nie będzie z tym problemu.

mariuszelectro

Zadomawiam się
A czy wiecie jak moc jest pobierana z Wallobxa jeżeli auto jest już naładowane do ustawionego poziomu ? To istotne pytanie bo co będzie jak na 3-4 miesiące zostawię podłączoną wtyczkę .

6a8

Posiadacz elektryka
Dodajmy jeszcze że w aktualnie produkowanych 3/Y jest już akumulator litowy.
Wallbox w stanie gotowości pobiera kilka W

Edit :
W przypadku pozostawiania samochodu podłączonego na dłużej warto jest zadbać o odpowiednie zabezpieczenia przeciwprzepięciowe instalacji zasilającej wallbox.

Last edited:

mariuszelectro

Zadomawiam się
Dodajmy jeszcze że w aktualnie produkowanych 3/Y jest już akumulator litowy.
Wallbox w stanie gotowości pobiera kilka W
Litowy 12 v (wiem że są takie ) ?
Ale jednak każdy ma swoją pojemność i prąd pasożytniczy pobierany przez elektronikę auta, oraz samo AKU.
Czy jak tesla na podłączony wallboks i jest naładowana jak trzeba, to jaka jest moc pobierania przez auto/wallbox
mam nadzieję że nie 200W ? Klika watów jest akceptowalne w dłuższym okresie czasu .