Uziemienie instalacji fotowoltaicznej

matius01

Nowy na Forum
Dzień dobry,
Mam pewną zagwostkę. Firma, która montowała mi fotowoltaikę szpilkę od uziemienia wbiła mi w piwnicy. Zastanawiam się czy to jest zgodne ze sztuką. Czy uziemienie może iść przez cały dom, po czym może być wbitę w podłogę w piwnicy?

matius01

Nowy na Forum
Czy nie powinno czasem z dachu schodzić po ścianie zewnętrznej i wchodzić w grunt poza obrysem domu?

matius01

Nowy na Forum
Mam tylko wylewkę w piwnicy na podłodze, przewiercili się i wbili 1 szpilkę. Niby zarzekają się, że pomiary wyszły ok i jest rezystencja poniżej 10omów. Ale na tą chwilę nie dostałem żadnego protokołu. Zastanawiam się nad fachowością tego wykonania. Boję się również, że uziemienie zostało źle wykonane i panele ulegną polaryzacji.

matius01

Nowy na Forum
Myślałem, że ja tutaj zadaje pytania :D

To, że panele szybciej ulegają polaryzacji poprzez źle zamontowane uziemienie albo jego brak, oznacza, że dużo szybciej matowieją, nie mają już takiej zdolności produkcyjnej.
Pewnie jeszcze ma to wpływ na wiele innych rzeczy, o których mi nie wiadomo

PiotrS

Posiadacz elektryka
Matowienie szkła może mieć z tym coś wspólnego? Nadal nie rozumiem, co to znaczy, że panele ulegają polaryzacji.

krzyss

Pionier e-mobilności
Mam tylko wylewkę w piwnicy na podłodze, przewiercili się i wbili 1 szpilkę. Niby zarzekają się, że pomiary wyszły ok i jest rezystencja poniżej 10omów. Ale na tą chwilę nie dostałem żadnego protokołu. Zastanawiam się nad fachowością tego wykonania. Boję się również, że uziemienie zostało źle wykonane i panele ulegną polaryzacji.
1 szpilka i dobry pomiar ?
Wez jakiegos elektryka z uprawnieniami niech Ci to zmierzy i zrobi jakis wydruk. Ja mialem gline ktora super uziemia ale i tak musialem miec trzy szpilki. Nie chce mi sie wierzyc ze im tak to dobrze wyszlo.

Nie znam ske tez na budowlance, ale czy takiej wylewki to sie jakos nie uszczelnia od ziemi ? Jak oni wiercili to przebili to uszczelnienie ?

matius01

Nowy na Forum
Panie PiotrzeS nie jestem elektrykiem :) I niestety nie umiem fachowo wytłumaczyć zjawiska polaryzacji zachodzącego w przypadku, kiedy nie ma uziemienia w instalacji, bądź jest źle wykonane.

Wstawiam tylko 2 cytaty z wujka Google.

"Uziemienie instalacji PV jest zalecane dla każdego systemu, ponieważ jest to po prostu element zwiększający bezpieczeństwo. I choć nie ma przepisów, które nakładają taki obowiązek na właściciela budynku, warto wiedzieć, że pozostawienie fotowoltaiki bez uziemienia niesie za sobą ryzyko strat"
"Przepięcia związane z wyładowaniami atmosferycznymi mogą również być zagrożeniem dla urządzeń systemu fotowoltaicznego, szczególnie dla falownika i samych paneli fotowoltaicznych. Należy pamiętać, że uziemienie fotowoltaiki czasem jest wymagane przez ubezpieczyciela"

PiotrS

Posiadacz elektryka
O, zaczęło się oficjalnie ;)

Też nie jestem elektrykiem i dopiero zaczynam się interesować PV, ale polaryzacja paneli brzmi dziwnie.
Dlatego chętnie bym się dowiedział, jeżeli coś jest na rzeczy.

vwir

Pionier e-mobilności
Nie słyszałem o polaryzacji paneli, ale uziemienie stosuje się ze względów bezpieczeństwa użytkownika i zabezpieczenia instalacji. To trochę jak bolec uziemiający w gniazdku. Teoretycznie nie jest konieczny, ale w razie przepięcia się przydaje.

wemar

Zadomawiam się
Uziemienie czego? Konstrukcji nośnej? Samych Paneli?

Instalacja odgromowa
Panele nie mają punktu PE, zatem nie można ich skutecznie uziemić. Można wykonać instalację "do ziemi" dla konstrukcji wsporczej.
Jest to instalacja odgromowa, o ile konstrukcja dachu nie zapewnia takiej ochrony, a okoliczności sugerują taką instalację. Dla większości domów taka instalacja nie jest konieczna i potrzebna. Taka instalacja ma inne normy niż instalacja uziemiająca i na 100% nie powinna przechodzić przez budynek, ale na jego powierzchni.

Instalacja przepięciowa/przetężeniowa paneli
Taka instalacja jest konieczna i musi zostać wykonana dla bezpieczeństwa użytkowników/domowników. Przewodu uziemiającego nie podpina się jednak do paneli, ale do kabli je łączących z falownikiem, za pośrednictwem zabezpieczeń przepięciowych oraz przetężeniowych. Do tego samego przewodu powinien też być podpięty falownik (obudowa). Na tę instalację jest norma i instalacja powinna ją spełniać.

Instalacja uziemiająca jest konieczna gdy zamierzasz zainstalować wallbox. Bez sprawnego PE wallbox nie zezwoli na podanie napięcia na auto.