używana Tesla Model 3 od Tesla.de

miksell

Posiadacz elektryka
Czy ktoś przerabiał zakup używanej TM3 od Tesla? Widziałem iż w Niemczech jest kilka TM3 z 2019-2021w cenie ok 35 000 eur. W przeliczeniu na PLN to wychodzi ok. 165 tys zł. Czy jest sens brać używkę, czy lepiej dołożyć do nowej?

Czy używka oz "Tesli" jest jakoś odnowiona, sprawdzona?

Michal

Moderator
Jak wejdziesz w "ogłoszenie", to znajdziesz dokładny opis co dostajesz kupując używkę od Tesli. W dużym skrócie - dodatkowy 1 rok / 20 000 km gwarancji na całe auto.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Jak wejdziesz w "ogłoszenie", to znajdziesz dokładny opis co dostajesz kupując używkę od Tesli. W dużym skrócie - dodatkowy 1 rok / 20 000 km gwarancji na całe auto.
A gwarancje na baterie i układ napędowy? One obowiązują niezależnie od tego ilu było użytkowników czy tylko dla pierwszego?

EDIT:
Już sobie znalazłem:
"Ograniczona Gwarancja na Używane Samochód
Ograniczona gwarancja na używany samochód zapewnia jeszcze większe poczucie bezpieczeństwa właścicielom używanych samochodów zakupionych bezpośrednio od firmy Tesla.
Używane samochody Tesla są objęte ograniczoną gwarancją na podstawowy samochód przez pozostały okres 4 lat lub przebieg 80 000 km jej obowiązywania. Po wygaśnięciu tej gwarancji dodatkową ochronę przez 1 rok lub 20 000 km zapewnia ograniczona gwarancja na używany samochód. Jeżeli ograniczona gwarancja na podstawowy samochód już wygasła, ograniczona gwarancja na używany samochód, obowiązująca od dnia jego dostarczenia, zapewni ochronę przez 1 rok lub 20 000 km.
Saldo ograniczonej gwarancji obejmującej oryginalną baterię i oryginalną jednostkę napędową dotyczy również pojazdów używanych.
Aby dowiedzieć się więcej, zapoznaj się z treścią Ograniczonej gwarancji na używany pojazd."

Michal

Moderator
Przykładowe używane auto kliknięte w DE [klik]:
1679571373543.png

miksell

Posiadacz elektryka
A jak jest z bezwypadkowośćią tych samochodów? Zakłądam iż auto jest w jakiś sposób "odnowione".
Orietuje się ktś, jak generalnie wygląda zakup tego auta w Tesla.de?
Składam zamówienie przez stronę, robię przelew jadę po auto? A jak kwestia ubezpieczenia, rejestracji takiego auta? Czy nie ma jakiś akcyz, i innych dodatków?

Michal

Moderator
Przerabiałem to trochę w 2020 ale nie dokończyłem bo kupiłem w końcu nową w PL.
Umawiasz się na odbiór w salonie jaki Ci pasuje - oni dostarczają te auta pomiędzy salonami. Płacisz za auto online, przyjeżdżasz, obierasz dokumenty i jedziesz z nimi do urzędu po tablice tymczasowe. Z tablicami wracasz po auto. Podobno zajmuje to 1-2 dni.

Last edited:

miksell

Posiadacz elektryka
Jesli bym kupował to cos z 2020r. Pytanie czy nowa z 2023 jest dużo lepsza i warta dopłaty?

gim-kg

Pionier e-mobilności
Jesli bym kupował to cos z 2020r. Pytanie czy nowa z 2023 jest dużo lepsza i warta dopłaty?
Pod koniec 2020 były lekkie zmiany. Zaczęli montować pompę ciepła, zmienili przednie lampy i lekko centralną konsole.
Akcyzy nie płacisz, bo EV są zwolnione z akcyzy.

miksell

Posiadacz elektryka
Pod koniec 2020 były lekkie zmiany. Zaczęli montować pompę ciepła, zmienili przednie lampy i lekko centralną konsole.
Akcyzy nie płacisz, bo EV są zwolnione z akcyzy.
A jeśli ktoś w DE kupił auto na dopłate do eksportując je do innego kraju nie ma jakiejś dopłaty itp? Pytam bo żyjąc z PL można podejrzewać różne kombinacje podatkowe :D

Michal

Moderator
Raczej jest tak jak u nas, że musisz trzymać auto jakiś czas, a później możesz z nim zrobić co chcesz. Wydaje mi się, że nie ma szans, aby auto z 2020r było jeszcze objęte jakimiś ograniczeniami.