Volkswagen ID.4 - Akcesoria i gadżety

marcinsz

Zadomawiam się
Cześć!

Zainspirowany wątkiem z działu dla Enyaqa postanowiłem rozpocząć podobny wątek dla Volkswagena ID.4. Przedstawiam zarówno ciekawsze jak i praktyczniejsze akcesoria i gadżety - jestem ciekaw waszych opinii i doświadczeń.

Siłowniki pneumatyczne do przedniej maski VW ID.4
Sklep: Aliexpress (link)
Cena: 110 zł

Opis: Wymieniana przez wielu wada jaką jest "kijek" do podpierania maski już nie stanowi problemu. Dostępne są akcesoryjne siłowniki pneumatyczne dzięki którym otwieranie maski i uzupełnianie płynów staje się przyjemniejsze.

1683569070054.png 2023-05-08 20_01_00-Aa0355b95f20f4a80aca522d79c9ba870P.jpg (obraz JPEG, 1125×2000 pikseli) — S...png

Kamera 4k, rejestrator FITCAMX do ID.4, ID.5, Audi Q4 e-tron.
Sklep: Amazon (link)
Cena: 799,99 zł

Opis: Ta bezprzewodowa kamera samochodowa FITCAMX jest idealna dla posiadaczy ID.4 - komponuje się wizualnie z obudową lusterka wstecznego, jest łatwa do zainstalowania, nie wymaga zajmowania gniazd USB ponieważ pobiera zasilanie ze złącze czujnika deszczu. Kamera FITCAMX nagrywa wideo w wysokiej jakości 4K, automatycznie zapętla nagrania i ma wbudowany czujnik przeciążenia do blokowania nagrań w przypadku kolizji. Aplikacja FITCAMX umożliwia łatwe przeglądanie nagrań i udostępnianie ich w mediach społecznościowych. FITCAMX oferuje roczną gwarancję i całodobowe wsparcie techniczne.

1683565843872.png

Nakładki na pedały Play-Pause, osłona na podnóżek VW ID.4
Cena: 68 zł

Opis: Znane z bogatszych wersji wyposażenia nakładki w stylu Play-Pause. Dodadzą szyku i modnego wyglądu.

1683569716687.png1683569750908.png

Szybka ładowarka i gniazdo typu USB-A w miejsce USB-C do VW ID.3 i ID.4
Cena: 337 zł

Opis: Ładowanie z większym prądem i brak konieczności wożenia przejściówek z USB-C do USB.

1683570102582.png1683570130783.png

Sterowanie smart home z poziomu Android Auto
Sklep: Google Play (opis)
Cena: 0 zł - za darmo ;)

Opis: Automatyzacje łatwiejsze niż wcześniej - od teraz na ekranie samochodu możesz otrzymać powiadomienie pozwalające np. otworzyć lub zamknąć bramę wjazdową.

1683570490922.png1683570507738.png

nabrU

Pionier e-mobilności

Olecki

Pionier e-mobilności
Drogie to strasznie, na AliExpress przejściówka z USB C na USB A kosztuje około 2 USD z przesyłką i działa bez zastrzeżeń. To ja już wolałbym te przejściówki, szczególnie że praktycznie nie zajmują nic miejsca.

marcinsz

Zadomawiam się
Wątek może się przydać dla innych z samochodami z grupy VW (y)

Ale....

Ad. 1.
Jakie to płyny (liczba mnoga) pod maską ID się uzupełnia ;)

Ad. 3.
A nie lepiej zamiast wydawania 337zł (plus ew. cło i VAT) kupić takie coś (za mniej niż połowę tej ceny) jak już koniecznie ktoś chce używać USB-A

Ad 1
Też się zastanawiałem czy pisać w liczbie pojedynczej czy mnogiej - w związku z tym, że jest tam oprócz płynu do spryskiwaczy też korek od płynu chłodniczego i hamulcowego to pozostawiłem liczbę mnogą ;)

Ad 3
To też dobra opcja, widziałem na forum z Skody Enyaq pytanie o dodatkowe gniazdka, to też jest jakaś alternatywa. Tutaj jednak bardziej chodzi o prędkość ładowania - ma być wyższa niż fabrycznie. W przypadku zakupów do

Drogie to strasznie, na AliExpress przejściówka z USB C na USB A kosztuje około 2 USD z przesyłką i działa bez zastrzeżeń. To ja już wolałbym te przejściówki, szczególnie że praktycznie nie zajmują nic miejsca.

Tak jak napisałem wyżej, też uważam że to nie jest najtańsze rozwiązanie w zakresie przejściówki z USB C na USB A. To opcja na zwiększenie prędkości ładowania.

Wrzucam jeszcze kilka ciekawostek:

Dodatkowy schowek pod konsolą centralną
Cena: 66 zł

Opis: Dodatkowe, mało widoczne miejsce do przechowywania. Zabezpieczone przed zsunięciem się za pomocą rzepów, wewnątrz wyłożone gumową podkładką zapobiegającą ślizganiu się wrzuconych przedmiotów.

1683625144070.png1683625154568.png

Udoskonalony panel sterowania szybami, uzupełniony o fizyczne przyciski
Cena: 329 zł

Opis: Przycisk dotykowy związany z przełączaniem sterowania przód/tył/wszystkie został zastąpiony dwoma fizycznymi przyciskami. Rozwiązanie byłoby jeszcze ciekawsze gdyby pojawiło się w komplecie z podłokietnikiem i standardowymi 4 przyciskami jednak takiego jeszcze nie znalazłem.

1683625372881.png

Olecki

Pionier e-mobilności
Tak jak napisałem wyżej, też uważam że to nie jest najtańsze rozwiązanie w zakresie przejściówki z USB C na USB A. To opcja na zwiększenie prędkości ładowania
No dobrze, ale w jaki sposób to ma zwiększyć prędkość ładowania? Zakładam że skoro jest to wpinane w dedykowane miejsce w instalacji to napięcie pozostaje takie same ale zwiększa się amperaż, tylko jak to obchodzi sterownik i/lub bezpiecznik w instalacji samochodu ?

nabrU

Pionier e-mobilności
No dobrze, ale w jaki sposób to ma zwiększyć prędkość ładowania? Zakładam że skoro jest to wpinane w dedykowane miejsce w instalacji to napięcie pozostaje takie same ale zwiększa się amperaż, tylko jak to obchodzi sterownik i/lub bezpiecznik w instalacji samochodu ?

Mam wrażenie, że to raczej kreatywny marketing na Ali, że przez USB A będzie ładować szybciej.
Prawo Ohma jest nieubłagane i I=U/R. Aby więc prad ładowania się zwiększył musi się zwiększyć napięcie, a to jest mało prawdopodobne poprzez wymianę takiego modułu USB.

P.S. Właściwie to taka wymiana na USB-A może być uwstecznieniem bo wszelakie rozwinięcia (np USB Power Delivery) bazują na standardzie USB-C.

Last edited:

marcinsz

Zadomawiam się
Bezpiecznik na tę linie jest z pewnym zapasem, 10A:
1683640749266.png

Mam wrażenie, że to raczej kreatywny marketing na Ali, że przez USB A będzie ładować szybciej.
Prawo Ohma jest nieubłagane i I=U/R. Aby więc prad ładowania się zwiększył musi się zwiększyć napięcie, a to jest mało prawdopodobne poprzez wymianę takiego modułu USB.
To nie tak, ograniczenie prędkości ładowania wynika z wydajności prądowej źródła zasilania które zasila port USB. Owszem, są różne standardy - power delivery i quick charge. Jeden z nich pozwala na pobieranie większego prądu po wyzwoleniu tego przez podpięte do portu urządzenie, drugi zwiększa napięcie również po wyzwoleniu przez urządzenie podpięte do portu. Działa to zapewne identycznie ze standardowymi ładowarkami sieciowymi, nikt tutaj nie próbuje oszukać praw fizyki. Nie bronię tutaj produktu a jedynie wyjaśniam, że nie ma nic zdrożnego w tym jak działa standardowa ładowarka i wcale nie musi wiązać się to ze zwiększeniem napięcia aby wyzwolić przepływ większego prądu na porcie USB - a to już nie jest wprost I (na porcie USB) = U/R.

marcinsz

Zadomawiam się
Dorzucam kilka kolejnych inspiracji.

Ułatwiający nalewanie płynu do spryskiwaczy korek z lejkiem
Cena: 17 zł

Opis: Znany z niektórych modeli VAG korek ułatwiający nalewanie płynu do spryskiwaczy, tym razem w chińskim wydaniu.

1687779584316.png

Folia/szkło ochronne na wyświetlacz za kierownicą oraz ekran główny
Sklep: Aliexpress (link) + Aliexpress (link)
Cena: 31,50 zł + 33,00 zł.

Opis: Ochrona przed porysowaniem, mimo iż nie są to elementy, które łatwo poddają się rysowaniu to można je dodatkowo zabezpieczyć szkłem bądź folią ochronną.

1687779777987.png1687779819868.png

Slavekk_

Fachowiec
Ale konkretnie to z jakich parametrów na jakie zwiekszamy prędkość ładowania w tym wynalazku za 3 stówy?
Jakie standardy ładowania obsługuje oryginał a jakie zamiennik?