Wallboks 2x11kW (na dwa auta)?

abes99

Posiadacz elektryka
Kojarzy ktoś jakiś przystępny wallboks, który umożliwia ładowanie dwóch aut na raz? Na razie wygląda na to, że będę miał wallboks KIA 22kW, ale rozważam opcję podłączenia dwóch aut na raz. Zastanawiam się nad dodatkową szkrzynką na słupku, w której można by schować EVSE + gniazdo zasilające (zakładam, że dostanę takie EVSE 1F do każdego elektryka, więc jedno mogłoby robić za stacjonarne), ale bardzie podobałoby mi się po prostu jedno urządzenie z dwoma kablami do ładowania. Jakby nie kosztowało krocie, to chętnie bym rozważył taką opcję, ale coś ciężko mi idzie wyszukiwanie w necie i trafiam raczej na urządzenia "publiczne", a nie "domowe" (w sensie "budżetowe") :unsure:
Teoretycznie mógłbym powiesić dwa wallboksy na jednym słupku, ale może takie jedno "podwójne" urządzenie byłoby tańsze? ;)

krzyss

Pionier e-mobilności
Chyba taniej wyjdzie dwa wallboxy…
Oczywiscie o ile masz przydzial mocy 22kW, jesli nie to trzeba by jakies inteligentniejsze… te od tesli Gen3 podobno sa w stanie po WiFi gadac ze soba i dynamicznie przydzielac prad ladowania.

abes99

Posiadacz elektryka
Chyba jednak będzie wallboks KIA + zamykana skrzynka z EVSE, może 3F. Wyjdzie taniej i zawsze można wziąć w podróż. A i tak na razie rozbija się o to, co mi Tauron odpisze odnośnie zwiększenia mocy umownej. Jak się okaże, że zmiana zabezpieczenia z 50A na 63A wymaga nowej umowy i utraty starego rozliczania fotowolitaiki w systemie opustów, to zostanę ze skręconym wallboksem ;)

krzyss

Pionier e-mobilności
Chyba jednak będzie wallboks KIA + zamykana skrzynka z EVSE, może 3F. Wyjdzie taniej i zawsze można wziąć w podróż. A i tak na razie rozbija się o to, co mi Tauron odpisze odnośnie zwiększenia mocy umownej. Jak się okaże, że zmiana zabezpieczenia z 50A na 63A wymaga nowej umowy i utraty starego rozliczania fotowolitaiki w systemie opustów, to zostanę ze skręconym wallboksem ;)
Ja ładuję teslę i smarta w jednym garażu... ustawiłem żeby tesla ładowała się po 2 w nocy, a smart od 22:00 i na razie jakos to wszystko dziala :)
A przydzial mam 21kW tyle ze zabezpieczenie mam 40A :cool:

Olecki

Pionier e-mobilności
Kojarzy ktoś jakiś przystępny wallboks, który umożliwia ładowanie dwóch aut na raz? Na razie wygląda na to, że będę miał wallboks KIA 22kW, ale rozważam opcję podłączenia dwóch aut na raz. Zastanawiam się nad dodatkową szkrzynką na słupku, w której można by schować EVSE + gniazdo zasilające (zakładam, że dostanę takie EVSE 1F do każdego elektryka, więc jedno mogłoby robić za stacjonarne), ale bardzie podobałoby mi się po prostu jedno urządzenie z dwoma kablami do ładowania. Jakby nie kosztowało krocie, to chętnie bym rozważył taką opcję, ale coś ciężko mi idzie wyszukiwanie w necie i trafiam raczej na urządzenia "publiczne", a nie "domowe" (w sensie "budżetowe") :unsure:
Teoretycznie mógłbym powiesić dwa wallboksy na jednym słupku, ale może takie jedno "podwójne" urządzenie byłoby tańsze? ;)
W zeszłym roku widziałem w rozsądnej cenie takie wallboxy firm Garo i Relpol (bliźniacze produkty). W tej chwili na stronie Garo już ich nie ma, na Relpol są dwa ale musisz do nich napisać o aktualną cenę.

Last edited:

abes99

Posiadacz elektryka
Tanio nie jest, 11,5k o_O
Chyba pozostanę przy wallboksie KIA i ewentualnie dodatkowo EVSE 3F jak będzie taka potrzeba...

Bronek

Pionier e-mobilności
Bym jak to mówią : "polimeryzował, choć jestem mało reprezerwatywny"

Ja uważam że jest tanio/ czy nie drogo za takie możliwości.
Tylko że to róża do kożucha w domu, ale aby postawić np pod pensjonatem itp to o ile nie awaryjna, to jest bardzo fajna. Jak ma uruchamianie zdalne lub takowe zrobić idea) w rozsądnej cenie

Olecki

Pionier e-mobilności
Tanio nie jest, 11,5k o_O
Chyba pozostanę przy wallboksie KIA i ewentualnie dodatkowo EVSE 3F jak będzie taka potrzeba...
Tu jest jedna z wersji 2x22kW za 8,2k :) . Masz rozwijane menu żeby zobaczyć jakie inne są jeszcze dostępne i w jakiej cenie.

Co do samej ceny - przyzwoite walboxy 22kW z zabezpieczeniami i kablami zaczynają się od 4k, podwójne stacje to 2 urządzenia w jednej obudowie więc cena w zasadzie musi być zbliżona do x2. Do tego dochodzą takie rzeczy jak Wi-Fi, czytnik RFID, licznik energii i inne bajery - można poszukać lub skonfigurować sobie urządzenie bez nich ale na to z czego można zrezygnować każdy musi sam sobie odpowiedzieć. Trzeba tylko pamiętać że część kosztów i tak poniesiemy w inny sposób. Stacja bez kabli - przewód typ2-typ2 to ładnych kilka stówek. Brak zabezpieczeń - różnicówka typB dużej mocy z zabezpieczeniem nadmiarowo-prądowym może kosztować więcej niż tani wallbox sam w sobie, no chyba że masz już przygotowany w domu obwód z takimi zabezpieczeniami. Czytnik RFID, Wi-Fi, licznik energii - w domu można żyć bez nich choć są sytuacje gdzie mogą się przydać.
A tak z ciekawości - KIA wallbox ma wbudowane jakieś zabezpieczenie typu B? Bo na stronie jakoś ciężko znaleźć specyfikację.
Jeszcze dwa słowa o trwałości produktów GARO - daleko mi od reklamowania czegokolwiek ale w firmie mamy ich kilkanaście wallboxów i 2 słupki już jakiś czas, jak na razie jeden słupek miał raz drobną awarię, reszta urządzeń działa bezproblemowo.

JareG

Pionier e-mobilności
(...)
A tak z ciekawości - KIA wallbox ma wbudowane jakieś zabezpieczenie typu B? Bo na stronie jakoś ciężko znaleźć specyfikację.
Jeśli masz na myśli tego 'zrabatowanego', jaki oferowali w KIA to raczej nie ma żadnych zabezpieczeń, ani bajerów typu wi-fi. Też nie mogłem wycisnąć od sprzedawcy w salonie co tam w środku siedzi.. a kiedyś znalazłem stronę www, z której wynikało, że do tego golasa można dokupić sporo dodatków, ale wtedy cena robiła się typu 5-7k zł. I nie można było tych bajerów zamówić podczas kupowania tego wallboxa w serwisie - upustowi podlegał tylko goły wallbox.
Więc kupiłem EVSE Khons 22kW za 2200 zł brutto :D

Pozdrawiam

Olecki

Pionier e-mobilności
Więc kupiłem EVSE Khons 22kW za 2200 zł brutto :D
Jest to jakiś kompromis pomiędzy ceną a możliwościami. Zakładając jednak że porządny stycznik 22kW jest praktycznie wielkości całej cegły od Khonsa więc na czym zaoszczędzili jeśli oprócz tego zmieścili tam jeszcze RCD i elektronikę :)