Wallbox (albo dwa wallboxy) na dwa samochody z dynamicznym podziałem mocy między samochodami

ztsgusz

Pionier e-mobilności
Cześć,

szukam wallboxa 22kW z dwoma gniazdami Type 2 (albo dwa wallboxy z możliwością połączenia w sieć każdy z jednym gniazdem Type 2). Wallbox będzie wykorzystywany do ładowania hybrydy plug-in z ładowarką pokładową 7,4kW (2f po 3,7kW, nie 1f po 7,4kW) oraz w niedalekiej przyszłości EV z ładowarką pewnie 11kW albo 22kW.

Powinien dynamicznie dzielić moc między samochodami, np. 50%/50% gdy oba są podłączone, 100%/0% gdy drugi jest odłączony.

Oprócz tego dobrze gdyby była opcja instalacji odpowiedniego licznika, aby móc dzielić moc między samochodami i domem, tzn. tak kontrolować moc ładowania, aby nigdy nie przekroczyć mocy przyłączeniowej - ale tutaj zobaczę, czy nie będzie po prostu możliwości zwiększenia mocy przyłączeniowej.

Ważniejsze jest dla mnie to, żeby wallbox współpracował z taryfami dynamicznymi w przyszłości (np. ładowanie przy najniższej cenie). Tutaj nie do końca wiem, czy jest w ogóle już jakiś standard, z którym mógłby współpracować.

Szukam wallboxa z dwoma gniazdami głównie dlatego, że chciałbym móc podłączyć oba samochody jednocześnie np. na noc i mieć pewność, że rano oba będą naładowane, bez przepinania samochodów.

Do tej pory znalazłem coś takiego: https://wallbox.pl/2-zlacza-wallbox-ac/enelion-wallbox-duo-power i 2x Tesla Wall Connector Gen 3 połączone w sieć: https://shop.tesla-warszawa.com/produkt/wall-connector/ (wiem, że to nie oficjalny sklep Tesli).

wojtkow

Pionier e-mobilności
Jak kupisz w oficjalnym sklepie 2xWC Gen3, to zapłacisz 4.5k PLN. Najtańszy podwójny wallbox jaki widziałem kosztował ponad 9k i miał 2x11KW (a nie 2x22 jak szukasz), za to nie miał kabli Type2
WC Gen3 dogadują się ze sobą w sprawie podziału mocy (do sześciu sztuk). Nie wiem tylko jak z taryfami dynamicznymi, ale zawsze da się to wysterować zewnętrznie - przez API.

zibizz1

Pionier e-mobilności
@ztsgusz Wattpilot( jest wersja 32A) do 3 urządzeń i uwzględnia domowe zużycie. Tylko trzeba dokupić licznik Smart Meter i tu jest zagwozdka bo licznik podłącza się kablowo do falownika od Froniusa, więc nie wiem czy da się jakoś bez falownika. Tylko jedna z 3 ładowarek w takiej konfiguracji może ładować nadwyżką z PV. Temat do zbadania. W aplikacji ustala się mapowanie faz w ładowarce i liczniku. Można osobno ustawić limit dla samych ładowarek oraz limit dla ładowarek i domu. Ładowarki nie mają kabli i w przypadku Tesli nie ma przycisku.
Koszt 2 ładowarek i licznika 9-10 tys brutto

6a8

Posiadacz elektryka
@ztsgusz Wattpilot( jest wersja 32A) do 3 urządzeń i uwzględnia domowe zużycie. Tylko trzeba dokupić licznik Smart Meter i tu jest zagwozdka bo licznik podłącza się kablowo do falownika od Froniusa, więc nie wie
Jest już Fronius Smart Meter WiFi/LAN, trzeba by zrobić zapytanie do supportu, czy to zadziała bez rodzinnego falownika. Obawiam się że nie. Tego nowego SM, jeszcze nie widać u nas, a tam gdzie widać jest dość drogi :confused:

Ale są już polskie konstrukcje wallboksów z opcją dynamicznego podziału mocy. Trzeba by popytać. Teoretyczne rodzimi, prawdziwi producenci ( nie etykieciarze ) , powinni być zainteresowani adaptacją do nadchodzących taryf dynamicznych.

Krk

Posiadacz elektryka
Jest nowa aktualizacja Wall Connector:
Nowa funkcja: Dynamiczne równoważenie obciążenia

Edit1:
Ta nowa funkcja umożliwia Wall Connector dynamiczną regulację mocy ładowania pojazdów elektrycznych na podstawie bieżących odczytów całkowitego obciążenia panelu. Zainstalowano licznik energii w celu monitorowania prądu pod napięciem w panelu; gdy obciążenie panelu jest zmniejszone, Wall Connector jest w stanie zwiększyć prąd ładowania do limitu ustalonego przez instalatora.

Licznik energii i akcesoria można kupić za pośrednictwem naszych kanałów sprzedaży bezpośredniej.

adamusek

Posiadacz elektryka
Mozna taniej np używka Wallbox Pulsar Plus plus drugi Pulsar (opcja Power share) mnie się udało używkę kupić za 800zł. Czasem taniej i prościej zwiększyć moc przyłączeniową ;)