Wallbox - jaki wybrać

Michał z Krakowa

Zadomawiam się
Podzielcie się proszę, i poradźcie, jaki wallbox wybrać (garaż podziemny w bloku, max 11kW). Oczywiście w grze na razie jest wallbox Skody, ale jestem otwarty na sugestie.

Mindive

Fachowiec
napisz więcej jakich funkcji oczekujesz i jaki masz budżet. Jest też osobny wątek na forum dotyczący wallboxów - każdy o mocy 11kW i z wtyczką type 2 będzie ładować Enyaqa z mocą 11kW. Sugeruję szukać czegoś, co obsługuje harmonogramy ładowania, bo te w aucie nie działają - przynajmniej na ten moment. Dobry masz sygnał wifi w garażu? Bo jak nie to funkcje zdalne można odpuścić...

rav

Posiadacz elektryka
Z jaką prędkością ładuje wam oryginalna ładowarka podłączona pod 230v?

U mnie jest tylko 1,5 kWh/h

nabrU

Moderator

Mindive

Fachowiec
Z jaką prędkością ładuje wam oryginalna ładowarka podłączona pod 230v?

U mnie jest tylko 1,5 kWh/h
Sprawdź czy:
A) ładowarka nie pracuje w funkcji low - trzeba przytrzymać przycisk by wejść w mode high
B) w aucie nie masz włączonej funkcji ładowania z ograniczoną mocą
C) sprawdź czy w aplikacji nie masz włączonego ładowania z ograniczoną mocą
D) sprawdź czy ładowarka nie jest podłączona cienkim kablem. Jeżeli do twojego gniazdka nie idzie kablel w ścianie 2,5 auto może limitować maksymalny prąd - wykrywa ****owy kabel/gniazdo. Nie pytaj mnie jak😅

rav

Posiadacz elektryka
Faktycznie miałem przy 230v włączone low na ładowarce. Zmieniłem i teraz rozpędziło się do 2kw przy 90%. Jaką mksymalną prędkość można osiągnąć?

Hakun

Zadomawiam się
Faktycznie miałem przy 230v włączone low na ładowarce. Zmieniłem i teraz rozpędziło się do 2kw przy 90%. Jaką mksymalną prędkość można osiągnąć?
Zależy jakie masz to EVSE, zwykle 10A to wtedy maks 2,3 kW mocy.

Mindive

Fachowiec
Maksymalna moc liczysz prosto: ilość faz x napięcie x natężenie prądu dopuszczone przez bezpiecznik/kabel/odbiornik. Dla normalnego gniazdka jest to 1x230Vx16A=3,7kW.

Jeżeli nie idzie ci z taką mocą to musisz sprawdzić swoją instalację, głównie kabel od skrzynki rozdzielczej do gniazdka. Jeżeli jest długi i cienki to ładowarka nie puści nim maksymalnej mocy.

nabrU

Moderator
Maksymalna moc liczysz prosto: ilość faz x napięcie x natężenie prądu dopuszczone przez bezpiecznik/kabel/odbiornik. Dla normalnego gniazdka jest to 1x230Vx16A=3,7kW.

Jeżeli nie idzie ci z taką mocą to musisz sprawdzić swoją instalację, głównie kabel od skrzynki rozdzielczej do gniazdka. Jeżeli jest długi i cienki to ładowarka nie puści nim maksymalnej mocy.

Max to będzie ok. 2,3-2,4kW w zależności od napięcia w instalacji elektrycznej bo max prąd w oryginalnej ładowarce grupy VW to 10A (obrazek poniżej):

VW-AUDI-ETRON-PRZEWOD-LADOWARKA-1EA971675-ORYGINAL-Numer-katalogowy-czesci-1EA971675