wallbox tesla

usrobo

Posiadacz elektryka
jeśłi nie mieszkasz w starym budownictwie to nie powinno być problemu 11kW to max co moze Tesla przyjąć na AC i to jest podzielone na 3 fazy wiec max 3,6kW na fazę. To są wartości maksymalne, a przewody i zabezpieczenia mają jeszcze margines. Jeśli będzie ci wybijać zabezpieczenia to trzeba zmniejszyć w Tesli odbiór i na spokojnie sprawdzać co można zmodyfikować w instalacji, zazwyczaj wystaczy zmienic Skę z 16A na 25A i problem znika

Michal

Moderator
Odnosiłem się do tego co pisał @nykow - że nie ma pompy ciepła ;)
Pompa ciepła z grzałkami to rzeczywiście może być problem, bo z tych 9kW to same grzałki biorą Ci pewnie z 6kW, a one włączają się pewnie tylko przy dużych mrozach (obstawiam <-10C)...
U mnie pompa dopiero nadchodzi - mam nadzieję, że w styczniu uda się zamontować.

JareG

Pionier e-mobilności
12,5kW to za mało zdecydowanie...... ja to się trochę boję tego prądu i tego ładowania....:) - że to się bedzie grzało itd. - zobaczymy jak to bedzie - ale by była lipa jak by sie okazlo ze nie mogę auta podładować
Nie bój się, na pewno da się ładować - może tylko nie z maksymalną mocą, ale ja sobie ustawiałem od 5 do 9kW (najczęściej 5-6kW) i wtedy wystarczy noc żeby prawie całą baterię naładować :)

Pozdrawiam

nyknow

Fachowiec
Ja mam ustawione ładowanie w aucie na 10A. Ładuję generalnie w nocy i te ok 7kW mocy mi spokojnie wystar

Nie bój się, na pewno da się ładować - może tylko nie z maksymalną mocą, ale ja sobie ustawiałem od 5 do 9kW (najczęściej 5-6kW) i wtedy wystarczy noc żeby prawie całą baterię naładować :)

Pozdrawiam
sounds like a plan :)

JareG

Pionier e-mobilności
Pompa ciepła z grzałkami to rzeczywiście może być problem, bo z tych 9kW to same grzałki biorą Ci pewnie z 6kW, a one włączają się pewnie tylko przy dużych mrozach (obstawiam <-10C)...
Normalnie jest 16kW podzielone przez COP, u mnie 4,3 - więc bez grzałki pompa nie bierze więcej niż niecałe 4kW
U mnie pompa dopiero nadchodzi - mam nadzieję, że w styczniu uda się zamontować.
Powietrze-powietrze..?

Pozdrawiam

Michal

Moderator
Powietrze-powietrze..?
Powietrze-woda. Obecnie mam ogrzewanie kominkiem z płaszczem wodnym + ewentualnie 6kW grzałek elektrycznych w razie braku ognia.
Będę montował pompę około 7kW i podłączał ją do istniejącego systemu CO (bufor za kominkiem + kaloryfery).

JareG

Pionier e-mobilności
Pompa dla mnie jest super, bo nic nie muszę przy niej robić - przeszedłem z pieca na ekogroszek 28.10.2020.. pompa 'spaliła' tyle samo złotówek co piec, a w tym roku to byłaby z piecem porażka na całego - za 1T groszku płaciłem rok temu niecałe 900 zł, a na dziś to chyba ponad 1500 zł trzaby rzucić.

Pozdrawiam

gim-kg

Pionier e-mobilności
ja mam 17kW to moze też wystarczy - nie mam pompy ciepła ale mam klimatyzację z takich bardziej energochłonnych rzeczy (chyba max. ciągnie 3,6kW) czyli jak dodam 11kW to będę miał 15kW - 2 kW zapasu to nie wiele :) ale rozumiem, że mozna ustawić wolniejsze ładowanie (mniej kW czy tam A) i wtedy damy radę. Dzięki.
Nie mam pompy ciepła (grzeję gazem). Przyłącze 13kW. Ładuje głównie w nocy, od jakiś 4 miesięcy zmniejszyłem moc do 9kW bo wyczytałem, że wtedy są najmniejsze straty. Wcześniej lądowałem 11 kW i nie było problemu.