Warto poczytać: ponure nastroje użytkowników samochodów na wodór - oficjalne forum na reddicie

lvlthn

Pionier e-mobilności
Przypadkowo natknąłem się na oficjalne forum użytkowników Toyoty mirai:

Nastroje użytkowników nie napawają optymizmem, i dotyczą posiadaczy aut na wodór. Wiele wątków dotyczących problemów z tankowaniem, dostępnością stacji, masywną utratą wartości auta i trudnością z odsprzedażą.

https://www.reddit.com/r/Mirai/comments/1i577t8

"Jestem przerażony czytając wątki na subreddicie​

Czy wszyscy użytkownicy Mirai czują się tak samo? Czy każde doświadczenie, jest tak złe, jak wygląda z zamieszczonych postów? Nowy użytkownik mirai znajdujący się w OC, CA"

Kalifornia, jako idealny kraj dla FCEV, obecnie zmaga się z ogromnym niedoborem wodoru na stacjach, problemem z tankowaniem i czarnymi scenariuszami zamknięcia obecnych stacji.

Ciekawy temat, biorąc pod uwagę ostatnie inwestycje w Polsce w taborze na wodór.

Jeśli kraj, z potencjalnie najlepszą możliwością rozwoju stacji tankowania wodoru nie daje rady, to co u nas?

Nie jestem przeciwnikiem FCEV. FCEV to przyszłość, ale nie w tej formie.

pjotrek227

Nowy na Forum
Przypadkowo natknąłem się na oficjalne forum użytkowników Toyoty mirai:

Nastroje użytkowników nie napawają optymizmem, i dotyczą posiadaczy aut na wodór. Wiele wątków dotyczących problemów z tankowaniem, dostępnością stacji, masywną utratą wartości auta i trudnością z odsprzedażą.

https://www.reddit.com/r/Mirai/comments/1i577t8

"Jestem przerażony czytając wątki na subreddicie​

Czy wszyscy użytkownicy Mirai czują się tak samo? Czy każde doświadczenie, jest tak złe, jak wygląda z zamieszczonych postów? Nowy użytkownik mirai znajdujący się w OC, CA"

kobietaniepracujaca.pl

Kalifornia, jako idealny kraj dla FCEV, obecnie zmaga się z ogromnym niedoborem wodoru na stacjach, problemem z tankowaniem i czarnymi scenariuszami zamknięcia obecnych stacji.

Ciekawy temat, biorąc pod uwagę ostatnie inwestycje w Polsce w taborze na wodór.

Jeśli kraj, z potencjalnie najlepszą możliwością rozwoju stacji tankowania wodoru nie daje rady, to co u nas?

Nie jestem przeciwnikiem FCEV. FCEV to przyszłość, ale nie w tej formie.
W Polsce, gdzie wodór dopiero zaczyna się rozwijać, te same problemy mogą się pojawić w przyszłości.

lvlthn

Pionier e-mobilności
Bardziej chodzi o to, że technologia FCEV na wodór jest na tyle niedopracowana i nieskutczena, że inwestowanie w jakąkolwiek formę infrastruktury jest daremne.

To tak, jakby w Polsce zaczęlibyśmy budować reaktor fuzyjny, bo fakt, fuzja jest realna, ale niepraktyczna.
Nie umiemy z niej produkować energii, no i pierdyliard problemów technicznych po drodze.

Z wodorem jest tak samo, no działa, ale wydajność jest tragicznie niska, zużycie przeogromne, problem z produkcją, transportem i przechowywaniem.
I o ile nie złamiemy praw fizyki, to jest to energetycznie słabe paliwo - już benzyna jest lepsza...