Wear OS - dostep do Tesli z zegarka

pmlody

Pionier e-mobilności
Taka nowa apka się pojawiła:

Jest to świeżynka, kilka dni temu trafiła do sklepu. Działa podobnie jak keyfob -> przez BLE. Można jeździć autem tylko z zegarkiem, bez telefonu.
Z funkcjonalności, to otwieranie frunka trwa krócej niż znalezienie apki i kliknięcie potwierdzenia.
Odblokowuj/blokuje też auto.

Z ciekawostek, jeśli mamy blokadę zegarka (np. po zdjęciu z ręki) to ma być dodana opcja, żeby zablokowany zegarek nie odblokowywał auta. Czyli trochę bezpieczniejsze będzie zgubienie zegarka niż telefonu :D

Swoja droga, ciekawe czemu oryginalna apka Tesli nie łączy się z frunkiem po BLE.

Bronek

Pionier e-mobilności
Mam teraz od tego samego autora "Watt Time"
Po "Tesla Wear", która się wysypała, ta ma więcej danych, ale generalnie to wsio rybka.
Korzystam z zegarka chyba częściej niż z aplikacji
Nawet odpalam. Mam smartwacha z Lte więc nawet telefonu nie muszę brać bo mi na niego przekierowuje rozmowy. Szkoda tylko że nie można sparować z Teslą

Last edited:

Bronek

Pionier e-mobilności
Piszesz że odblokowuję. Jak? Zbliżeniowo jak karta czy normalnie jak smartfon?
Watt Time też można bez potwierdzenia, to ustawiasz w opcjach. Ale ja wolę potwierdzać, bo czasem klikałem przypadkowo
Nie widze u siebie w sklepie zaktualizuje sklep
Nic z tego Samsung telefon i TicWatch jeszce nie są kompatybilne - taki komunikat
Ale wchodzi z poziomu zegarka

Last edited:

Bronek

Pionier e-mobilności
OK. mam dwie apki i tak dla innych :
Watt Time i Watt Key warto miec obie.
WATT TIME
Pierwsza bardziej rozbudowana pokazujaca np cisnienie w kołach, dajaca mozliwość podgrzania siedzeń itp "chodzi" po LTE i WIFI i chyba po BT ale nie może byc kluczykiem jak pilot np.
Ale aby uruchomić Teslę musimy wykorzystać mechanizm 2 minutowego udostepnienia zdalnego auta do ruszenia

Watt Key
To jak pilot po BT i dodajemy w ustawieniach " Blokady" jako kluczyk. I tak działa.. Skromna ale skuteczna
W smartwachu działa w tle
Cała zabawa to koszt ok stówy. Za dwie apki

SZKODA, że nie mogę sparować smartwacha jako telefon, nie widzą się

slaveq

Pionier e-mobilności
No właśnie nie znam nic takiego, kiedyś chwilę szukałem a szkoda bo Apple watch możesz z esim używać jako osobny telefon. Wystarczyłoby żeby Tesla dodała wsparcie w swojej aplikacji.

Bronek

Pionier e-mobilności
Tesla tu nic do tego nie ma. Ważne by nie blokowała.
Klikam i coś tam o tym mam.. Ale od Apla to mi daleko, uwłacza mi ;-) więc po dawnej próbie bycia w tym środowisku, obecnie dzięki
Ale coś znalazlem

Bronek

Pionier e-mobilności
Z tym BT nie jest tak całkiem OK. Bo nie budzi samochodu jak smartfon czy kluczyk/pilot. Wina pewnie zegarka? Ale bywa, że go długo nie widzi, a dopiero jak odpalę np Watt Time, to potem spoko.
Może to kwestia częstotliowości skanowania BT? Ale częstdze będzie też drenowało sporo baterię?
Zobaczymy.....
A na razie pojechałem do sklepu bez telefonu, odpaliłem auto, zapłaciłem zegarkiem i odebrałem nim też połączenie z księgowym.
Brakuje sparowania smartwacha z Teslą Ma Esim więc byłoby fajnie.

Last edited: