Weksel in blanco do MojEauto - czy podpisujecie?

tokwi

Pionier e-mobilności
Bardziej zasadne było by wyeliminowanie możliwości indosu.
Nie rozmydlaj.
Indos nie stosuje się do weksli własnych in blanco.

Niech sobie nawet indos zostanie, ale weksel niech będzie wystawiany na FUNDUSZ i niech JEGO obowiązkiem/uprawnieniem będzie działanie zgodnie z prawem. Zgodnie!

Last edited:

umcus

Pionier e-mobilności
Jako inicjator wątku wobec kolegów czuję się w obowiązku poinformowania, że jutro jadę na narty. W Alpy. Elektrykiem!
Nie będę też zaglądał tu, ani pisał przez tydzień.
Zazdraszczam. Nie byłem na nartach już z 10 lat. Dawaj fotki po powrocie.

mecekbomba

Fachowiec
Nie rozmydlaj.
Indos nie stosuje się do weksli własnych in blanco.

Niech sobie nawet indos zostanie, ale weksel niech będzie wystawiany na FUNDUSZ i niech JEGO obowiązkiem/uprawnieniem będzie działanie zgodnie z prawem. Zgodnie!
a jaki mi pożytek z wpisu remitenta jak weksel może być indosowany? Oczywiście że właściwy rozwiązaniem jest wpisanie remitenta plus wykluczenie opcji indosowania.

madel

Zadomawiam się
BTW Oprócz transportu w miejsce docelowe elektryk w formule Ski-Safari daje mega fajne opcje*) nocowania - wolność pod gwiazdami. W -10 w nocy ((7 godz) z mojej TM3 schodzi 12% baterii !

*) Opcja - to jest coś dodatkowego, a nie zamiast. Dziś to słowo w młodzieżowym języku znaczy alternatywę.
Przepraszam za off topic, ale jak udaje się w TM3 wejść na legowisko (czyli rozłożone tylne siedzenia) przez bagażnik czy tylne drzwi?

Michal

Moderator
Przepraszam za off topic, ale jak udaje się w TM3 wejść na legowisko (czyli rozłożone tylne siedzenia) przez bagażnik czy tylne drzwi?
Nie czy, tylko albo.

krzyss

Pionier e-mobilności
Zaczynamy rozszerzać problem, ale paradoksalnie dochodzimy do sedna.
Biurokracja. Opisana w ostatniej książce przez Harariego i podbita dziś w wypowiedziach Muska.

Urzędnicy. Kosztują. Nie odpowiadają majątkowo (tylko do 3 pensji). Nie mogą jednak przekraczać swoich uprawnień.
Weksel w którym możesz wpisać wszystko to właśnie ten przykład przekroczenia uprawnień urzędniczych,

Jest wór argumentów. Wiele już padło. Dlatego w swoim interesie powinni zmienić wzorki - dla dobra wszystkich - również swoich.
Inaczej generują systemowy problem, którego parodia jest LIBOR czy WIBOR.

CZY KTOŚ PRZEKONA NAS DLACZEGO NA WEKSLU NIE MOŻNA OD RAZU WPISAĆ jako wierzyciela nfos i numeru konta bankowego które jest państwowe A NIE JAKIEGOŚ SŁUPA?

Precyzyjność w tym zakresie jest w interesie obu stron.
A najlepsze jest to ze ja nigdy nie slyszalem
Zeby jakis urzednik zostal ukarany ta kara 3 wynagrodzen…

krzyss

Pionier e-mobilności
Masz moją fotkę z wypadu na narty tydzień temu. Dzień pierwszy urlopu.
I jedno kolo tylko ukradli ?
Gdzie to ?
Miales zabezpieczenia na kolach ?