Weksel in blanco do MojEauto - czy podpisujecie?

pablito1991

Nowy na Forum
Czyli stan na dzisiaj jest taki:

1) można wybrać rodzaj zabezpieczenia na formularzu - cesja z AC do wysokości wypłaconej dotacji lub weksel in blanco notarialnie podpisany albo podpis na wekslu złożony w siedzibie NFOŚiGW
2) w przypadku zakupu pojazdu za gotówkę gdzie nie ma innego wierzyciela jakim jest bank możemy skorzystać z opcji cesji AC
3) w przypadku zakupu w leasingu jest szansa ale nie do końca zgadzają się na to banki
4) w przypadku kredytu zostaje tylko weksel

Dobrze zrozumiałem ? Jestem przed zakupem gotówkowym samochodu elektrycznego i chciałbym skorzystać z cesji AC, jest ktoś może na świeżo po takim wniosku żeby potwierdzić ?

MarcinIKS

Fachowiec
Dlaczego? Jeszcze zależy jaki kresyt, czy typowo na samochód z zabezpieczeniem cesją na polisie (wtedy pewnie bank musi się zgodzić na kolejny wpis o cesji) czy po prostu gotówkowy. Ja przy moim ostanim kredycie na samochód sam mówiłem ubezpieczycielowi na kogo ma wpisać cesje w polisie i wysyłałem to informacyjnie do banku.

pablito1991

Nowy na Forum
Dlaczego? Jeszcze zależy jaki kresyt, czy typowo na samochód z zabezpieczeniem cesją na polisie (wtedy pewnie bank musi się zgodzić na kolejny wpis o cesji) czy po prostu gotówkowy. Ja przy moim ostanim kredycie na samochód sam mówiłem ubezpieczycielowi na kogo ma wpisać cesje w polisie i wysyłałem to informacyjnie do banku.
Mówiąc kredyt chodziło mi o ten z Tesla.com czyli jest to albo Santander albo Credit Agricole. To co mówisz to pożyczka gotówkowa bez zabezpieczenia wiadomo że nie będą wymagali cesji AC bo równie dobrze możesz wydać te pieniądze na lizaki. Aktualnie faktycznie pożyczki gotówkowe mają często lepsze oprocentowanie niż te kredyty które dają w salonach plus możesz nadpłacać lub spłacać całkowicie a na dodatek możesz wziąć sobie oprocentowanie zmienne lub stałe. Wtedy jednak zakup jest gotówkowy a nie Kredyt zgodnie z tym co masz na stronie tesla.com

mikeB

Zadomawiam się
Czyli stan na dzisiaj jest taki:

1) można wybrać rodzaj zabezpieczenia na formularzu - cesja z AC do wysokości wypłaconej dotacji lub weksel in blanco notarialnie podpisany albo podpis na wekslu złożony w siedzibie NFOŚiGW
2) w przypadku zakupu pojazdu za gotówkę gdzie nie ma innego wierzyciela jakim jest bank możemy skorzystać z opcji cesji AC
3) w przypadku zakupu w leasingu jest szansa ale nie do końca zgadzają się na to banki

Dobrze zrozumiałem ? Jestem przed zakupem gotówkowym samochodu elektrycznego i chciałbym skorzystać z cesji AC, jest ktoś może na świeżo po takim wniosku żeby potwierdzić ?
Na czym polega cesja z AC? Będę brał samochód za gotówkę i jak rozumiem to najlepszy wariant tak?