Weksel in blanco do MojEauto - czy podpisujecie?

Draper1

Nowy na Forum
Mam pytanie odnośnie weksla, na ile podpisywanie go jest to faktycznie ryzykowne? Nie chciałbym się znaleźć w sytuacji że dla 30 tyś zł mogę potencjalnie narobić sobie dużych problemów. Czy jeżeli ktoś wszedłby w jego posiadanie w sposób nielegalny (zaginięcie, kradzież itp) może go faktycznie użyć? Czy fakt że u notariusza podpisuje go na potrzeby tego programu nie zawęża jego użycia tylko w tej sprawie?

dragunov

Zadomawiam się
Mam pytanie odnośnie weksla, na ile podpisywanie go jest to faktycznie ryzykowne? Nie chciałbym się znaleźć w sytuacji że dla 30 tyś zł mogę potencjalnie narobić sobie dużych problemów. Czy jeżeli ktoś wszedłby w jego posiadanie w sposób nielegalny (zaginięcie, kradzież itp) może go faktycznie użyć? Czy fakt że u notariusza podpisuje go na potrzeby tego programu nie zawęża jego użycia tylko w tej sprawie?
Chyba już wszystko zostało powiedziane w tym temacie w tym wątku. Przeczytaj go od początku albo wygeneruj streszczenie przez AI, jak chcesz szybciej.

pablito1991

Nowy na Forum
Jeśli zrobią wszystko zgodnie z tym co w FAQ to ryzyko jest tylko przez te 2 lata od zarejestrowania pojazdu. Potem komisyjnie ma zostać zniszczony i pewnie można uzyskać protokół w razie wątpliwości.

Source: https://www.gov.pl/web/nfosigw/faq---naszeauto

Konkretny punkt:

IMG_4571.jpeg