Wiarygodne dane techniczne Tesla Model Y RWD 2023 LFP

pawelt

Zadomawiam się
Gdzie znajdę wiarygodne dane techniczne na temat mojej TMY RWD z 2023 z baterią LFP? Interesuje mnie pojemność baterii w kWh. Co strona to inne dane.

J123

Zadomawiam się
Mam od 24 marca, przebieg ~2800km,
Monitoruję w sposób ciągły dane z API Tesli. Wg metody przyrostowej (iloraz różnicowy przyrostu kWh do przyrostu %) przy ładowaniu AC wychodzi na ten moment 59,9kWh netto. 100% -> 419km nominalnie wg normy którą stosuje Tesla, rzeczywiście km ?, wg stylu jazdy.
Auto nowe wiec pojemność baterii zapewne się ustabilizuje trochę niżej.

pawelt

Zadomawiam się
Ja od 18 marca i przebieg ~2200 km :) W apce tessi jest do wpisania pojemność i nie wiem co tam wpisać, bo różne źródła różnie podają.

J123

Zadomawiam się
Ja od 18 marca i przebieg ~2200 km :) W apce tessi jest do wpisania pojemność i nie wiem co tam wpisać, bo różne źródła różnie podają.
W Tessie kliknij Battery a później ikonę serca na górze to zobaczysz szacowanie pojemności identyczną metodą przyrostową.

Piti

Zadomawiam się
Gdzie znajdę wiarygodne dane techniczne na temat mojej TMY RWD z 2023 z baterią LFP? Interesuje mnie pojemność baterii w kWh. Co strona to inne dane.
Coś jest nie tak z pojemnością na razie.
100% to 418 km (ani więcej, ani mniej) - na razie przebieg ~1k km.

Moim zdaniem potrzeba trochę czasu (może 5k km?) aby bateria się ustabilizowała i pokazywała poprawnie….
Może trzeba kilka razy naładować do 100% jak radzi Tesla….
Ciekawe jak będzie +25C czy tez będzie pokazywało auto 418 km….

Średnia zużycia u mnie to 15.1 kWh/100 km.
15.1 x 4.18 = pojemność 63.118 kW ???

Chyba komp pokł Tesli coś niezbyt na razie.

J123

Zadomawiam się
Coś jest nie tak z pojemnością na razie.
100% to 418 km (ani więcej, ani mniej) - na razie przebieg ~1k km.

Moim zdaniem potrzeba trochę czasu (może 5k km?) aby bateria się ustabilizowała i pokazywała poprawnie….
Może trzeba kilka razy naładować do 100% jak radzi Tesla….
Ciekawe jak będzie +25C czy tez będzie pokazywało auto 418 km….

Średnia zużycia u mnie to 15.1 kWh/100 km.
15.1 x 4.18 = pojemność 63.118 kW ???

Chyba komp pokł Tesli coś niezbyt na razie.
Pojemność w % vs km (418/419) nie zwiększą się już bo to przelicznik nominalny niezależny od aktualnego zużycia energii czy warunków środowiskowych. Zasięg aktualny zależny od temperatury czy stylu jazdy masz tylko w aplikacji predykcyjnej.
Zasięg nominalny będzie się tylko zmniejszał wraz z degradacją baterii.
Tesla przyjęła taką metodę.

Piti

Zadomawiam się
Pojemność w % vs km (418/419) nie zwiększą się już bo to przelicznik nominalny niezależny od aktualnego zużycia energii czy warunków środowiskowych. Zasięg aktualny zależny od temperatury czy stylu jazdy masz tylko w aplikacji predykcyjnej.
To po co teslacy napisali wltp 455 km, a my mamy 418 km. Odp. Żeby było wincy ?

W aplikacji jest taka sama ilość km co na telewizorze w Tesli…

Piti

Zadomawiam się
Lepiej by było gdyby tesla uczyła się stylu jazdy kierowcy i przewidywała zasięg na podstawie ostatnich dni/ilości km
Chyba tak ma większość producentów