Wiemy, ilu właścicieli elektryka wróciłoby do auta spalinowego.

Ratt

Posiadacz elektryka
Niby tak. Ale 6kW osiągam może ze 4x w roku na 1 h. Takie pojedyncze dni. Zwykłe majowe z krystalicznie czystym niebem. Latem to juz max 5-5,5kW
To jak chcesz po taniości to dołóż sam dwa albo trzy dodatkowe panele i po sprawie :) Dużo nie zyskasz ale zawsze coś.

zlp

Pionier e-mobilności
Dzięki za sugestię. Zadzwonię do firmy co ogarniała instalację.
Te dane masz na karcie katalogowej. Być może nawet na etykiecie falownika. Etykieta z panela powie o max prądach, jakie ten panel może wygenerować. Reszta to prosta matematyka.

boolean1981

Zadomawiam się
To jak chcesz po taniości to dołóż sam dwa albo trzy dodatkowe panele i po sprawie :) Dużo nie zyskasz ale zawsze coś.
Jakieś tam prace przy 230-400V to mogę w domu ogarnąć. Ale na DC się nie znam. Tak jak zlp pisał może trzeba coś pomierzyć na stringach etc. Jeżeli koszt jest taki jak mówicie to raczej wolę człowiekowi za pracę zapłacić. Koszt jest rzeczywiście inny niż jeszcze parę lat wstecz.

zlp

Pionier e-mobilności
Jak falownik ogarnie dodatkowe panele to koszt będzie dużo mniejszy. Jeśli teraz masz zapas na falowniku to dojdzie koszt paneli max 1tys za kW, stelaż 300 pln na panel, robota 1000 za kWh, plus jakieś przewody i peszle.
Na bogato. Panel 400W za 170 netto da się kupić. Te ceny można śmiało ciąć na połowę.
Owszem, tyle płacili złapani na telefon od naganiaczy cwanych firm instalatorskich.

Bronek

Pionier e-mobilności
Lepiej jeden Deye 12kW + dodatkowe panele (rekordzista podpiął do 10kW prawie 30kWp). Jeśli potrafisz wytłumaczyć, że część paneli pracuje w offgrid, to się nie czepią. Nikt paneli z dachu nie będzie odkręcał i sprawdzał, do czego są podpięte. Chyba nawet nie mają uprawnień do takich kontroli. Ich sieć jest do licznika, jeśli nie przekroczysz mocy eksportu, to nie mają podstaw.
Możesz też zgłosić rozbudowę instalacji i na legalu odbierać 70%. Z niewielkim magazynem w nocy nie będziesz zużywał wyeksportowanej energii i zbudujesz o wiele większy zapas.
Czasy się zmieniają i mogą się i przepisy zmienić , a jako producent energii korzystajacy z ich "magazynu" mogę podlegać kontroli lub zrezygnować z ich usług np ?.
Aby "i wilk był syty a owca cała", to bezpieczniej i dla prawa i spokoju ducha zrobić nową off-grid .
Mogę w końcu dostarczać do 10 kW zgodnie z umową i tego nie przekroczę. Natomiast Moc liczona byla po panelach ale tego nie mam nigdzie w umowie napisanego ! Akurat tak mam tą umowe napisaną
System na Solar Edge ma jeszcze gwarancję i ubezpieczenie.
Jak się będę nudził to postawię coś w ogrodzie , kupie jakiś zestaw i wepnę się w sieć . Mam kika podejść na 5x 10 mm na 40A. Albo znajdę kogoś kto to zrobi nie przeginając z ceną m?

zlp

Pionier e-mobilności
Jakieś tam prace przy 230-400V to mogę w domu ogarnąć. Ale na DC się nie znam. Tak jak zlp pisał może trzeba coś pomierzyć na stringach etc
DC składa się jak lego. Wtyczka - gniazdko, wtyczka - gniazdko, nie można się pomylić.
Jeśli falownik przyjmie 800V, to możesz mu podpiąć 20 paneli po 50V.
Jeśli wejście falownika ma 30A, to możesz mu równolegle podpiąć nawet 2 stringi po 15A.
Te dane bierzesz z kart katalogowych, czy instrukcji falownika i paneli.
Jeśli przekroczysz moc kWp paneli nic się nie stanie, falownik potrafi ją ograniczyć.

Last edited:

zlp

Pionier e-mobilności
Czasy się zmieniają i mogą się i przepisy zmienić , a jako producent energii korzystajacy z ich "magazynu" mogę podlegać kontroli lub zrezygnować z ich usług np ?.
Już się zmieniły, ale nas zobowiązuje nasza, stara umowa. Zmieniając instalację dostaniesz aneks, do tej umowy. Katastrofą byłoby wciśnięcie Ci nowej, ale raczej tego nie próbują.
Mogę w końcu dostarczać do 10 kW zgodnie z umową i tego nie przekroczę. Natomiast Moc liczona byla po panelach ale tego nie mam nigdzie w umowie napisanego ! Akurat tak mam tą umowe napisaną
Moc masz w specyfikacji dołączonej do umowy. Moc panela i ilość sztuk. Marka inwertera i jego moc.
Aby "i wilk był syty a owca cała", to bezpieczniej i dla prawa i spokoju ducha zrobić nową off-grid .
Zależy, czy chcesz zaszaleć z mocą.
Możesz zrobić nową na Deye 12kW, podpiąć do niej nowe panele, a starą wpiąć go wejścia generatora.
Ograniczasz eksport do 10kW i masz spokój, ale masz wpiętych za dużo paneli.
Off grid, można na tych samych komponentach, tyle że zostawiasz starą jak jest i ma za zadanie tylko eksportować, a całą instalację domową wpinasz do Deye. Jesteś ograniczony do max 12kW łącznie na 3 fazy i 6kW na pojedynczą fazę. Do wejścia generatora wpinasz sieć i masz doładowanie akumulatora, kiedy zabraknie prądu z paneli. To chyba też zwiększy też dostępną w offgrid moc.
I jeszcze bardzo ważny szczegół. Aby falownik podał 12kW, musi mieć podpięty akumulator o podobnej wydajności. To może być problem przy mniejszych magazynach.
Albo znajdę kogoś kto to zrobi nie przeginając z ceną m?
Ja 3 instalacje robiłem sam, z synami. Laik, ale jak zaczniesz rozkminiać temat, to szybko wiesz więcej, niż ci, którzy montują. Zaoszczędziłem chyba z połowę. Zdarzyło mi się już poprawiać instalatorów.

Jeśli chcesz być w zgodzie z prawem, zgłoś ilość paneli jaką zainstalujesz. Razem z tymi z SolarEgde. Drugi falownik może być, problemem, wymaga mitycznego integratora (do końca nie wiadomo jakiego), temat do uzgodnienia z kimś, kto przygotuje dokumentację do zgłoszenia.
Oddasz 10% więcej. Byleby Ci mocy przyłączeniowej wystarczyło.
Na upartego magazynu zgłaszać nie musisz, podobnie jak urządzeń UPS, bylebyś nie zaczął z niego eksportować do sieci.

Last edited:

vwir

Pionier e-mobilności
Niby tak. Ale 6kW osiągam może ze 4x w roku na 1 h. Takie pojedyncze dni. Zwykłe majowe z krystalicznie czystym niebem. Latem to juz max 5-5,5kW
Większość falowników pozwala na przewymiarowanie instalacji przynajmniej o 20%. Ba - dużo lepiej się wtedy zachowują, bo szybciej osiągają minimalne napięcie mppt. Tylko jeśli nowe panele mają inne parametry niż stare to warto z nich zrobić osobny string.

zlp

Pionier e-mobilności
Nie bać się wschodnich i zachodnich połaci. Uzysk nieco mniejszy, ale przyjaźniejszy autokonsumpcji.
Jeśli są zacienienia, to polecam optymalizatory Tigo. Stosuje się je na pojedyncze panele, nie na wszystkie, jak w SolarEdge.

Bronek

Pionier e-mobilności
Mam optymizery pod każdym panelem na Solar Edge, bo i komin i drzewko i ptak narobi .
@zlp "Drugi falownik może być, problemem, wymaga mitycznego integratora (do końca nie wiadomo jakiego), temat do uzgodnienia z kimś, kto przygotuje dokumentację do zgłoszenia."

No właśnie? Dlatego gdybym ...to bez papierologii

Last edited: