Czasy się zmieniają i mogą się i przepisy zmienić , a jako producent energii korzystajacy z ich "magazynu" mogę podlegać kontroli lub zrezygnować z ich usług np ?.
Już się zmieniły, ale nas zobowiązuje nasza, stara umowa. Zmieniając instalację dostaniesz aneks, do tej umowy. Katastrofą byłoby wciśnięcie Ci nowej, ale raczej tego nie próbują.
Mogę w końcu dostarczać do 10 kW zgodnie z umową i tego nie przekroczę. Natomiast Moc liczona byla po panelach ale tego nie mam nigdzie w umowie napisanego ! Akurat tak mam tą umowe napisaną
Moc masz w specyfikacji dołączonej do umowy. Moc panela i ilość sztuk. Marka inwertera i jego moc.
Aby "i wilk był syty a owca cała", to bezpieczniej i dla prawa i spokoju ducha zrobić nową off-grid .
Zależy, czy chcesz zaszaleć z mocą.
Możesz zrobić nową na Deye 12kW, podpiąć do niej nowe panele, a starą wpiąć go wejścia generatora.
Ograniczasz eksport do 10kW i masz spokój, ale masz wpiętych za dużo paneli.
Off grid, można na tych samych komponentach, tyle że zostawiasz starą jak jest i ma za zadanie tylko eksportować, a całą instalację domową wpinasz do Deye. Jesteś ograniczony do max 12kW łącznie na 3 fazy i 6kW na pojedynczą fazę. Do wejścia generatora wpinasz sieć i masz doładowanie akumulatora, kiedy zabraknie prądu z paneli. To chyba też zwiększy też dostępną w offgrid moc.
I jeszcze bardzo ważny szczegół. Aby falownik podał 12kW, musi mieć podpięty akumulator o podobnej wydajności. To może być problem przy mniejszych magazynach.
Albo znajdę kogoś kto to zrobi nie przeginając z ceną m?
Ja 3 instalacje robiłem sam, z synami. Laik, ale jak zaczniesz rozkminiać temat, to szybko wiesz więcej, niż ci, którzy montują. Zaoszczędziłem chyba z połowę. Zdarzyło mi się już poprawiać instalatorów.
Jeśli chcesz być w zgodzie z prawem, zgłoś ilość paneli jaką zainstalujesz. Razem z tymi z SolarEgde. Drugi falownik może być, problemem, wymaga mitycznego integratora (do końca nie wiadomo jakiego), temat do uzgodnienia z kimś, kto przygotuje dokumentację do zgłoszenia.
Oddasz 10% więcej. Byleby Ci mocy przyłączeniowej wystarczyło.
Na upartego magazynu zgłaszać nie musisz, podobnie jak urządzeń UPS, bylebyś nie zaczął z niego eksportować do sieci.