Witam Wszystkich :)

KrzysztofFly

Moderator
Dodam jeszcze dane Modelu S z Wikipedii, nie jestem specjalistą od modelu S, więc nie wiem czy są tam wymienione wszystkie wersje, a także czy wszystkie dane są poprawne, myślę jednak, że dają one jakiś przegląd tego co możesz spotkać na rynku.
Zrzut ekranu 2023-09-04 231928.png

Attachments

• Zrzut ekranu 2023-09-04 231928.png
    Zrzut ekranu 2023-09-04 231928.png
    50,2 KB · Liczba wyświetleń: 36

Michal

Moderator
Ponadto Daniel, to Daniel. Nie za bardzo potrafi jechać równo i trzymać prędkość.

CyanAppl16

Posiadacz elektryka
@zibizz1 Test robił Modelem S Plaid, czyli po lifcie. Miałem na myśli dokładnie ten film:
.
W sumie był tam jakiś pościg, więc pewnie to zaburzyło statystki.

A tutaj test z prędkością 70mph/110kmh i 578km

Last edited:

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
Senior, i tak w trasie będziesz się tankował co 250-300km i tak, więc nie ma nad czym się mocno zastanawiać. Tak normalnie nikt nie jeździ na co dzień do 0%. Jadąc w trasę powyżej 300km ZAWSZE będzie okazja żeby się doładować, dla samego spokoju, bo koszty są znikome.

zibizz1

Pionier e-mobilności
@CyanAppl16 NIe powinieneś się sugerowac tym filmikiem chyba że chcesz ostro jeżdzić
Jazda +15% (podobno scigali jakiegos kolesia i jechali 140) tyle dodatkowych % wskazuje że nie jechali grzecznie na tempomacie tylko prawdopodobnie przyspieszanie i zwalnianie
Hamulec prawie +0,7% (to pokazuje nieumiejetna jazdę Teslą, zbyt mały odstęp, albo niespodziewane hamowania)
Przygotowanie baterii +2,5%
Zima +2%

Ciekawe ile w sumie kWh doładował rekuperacją bo ona nie działa z 100% skutecznością. Średnia prędkosć przejazdu to 115km/h wskazuje na dosć dynamiczna jazdę jak przyspieszasz do 140 i za chwile zwalniasz do 90 i tak czesto to też kilka % zniknie, zamiast stabilnego 120, wolniejszego przyspieszania i zwalniania.

Wydaje mi się że jakby ktos pojechał w takich samych warunkach jak ten koleś z Out of Spec to by spokojnie zmieścił sie na tej trasie w 35%.

Bjorn kiedyś wrzucał ładną tabelke predkości podróżowania dla Tesli 3. 110km/h vs 130km/h zyskujemy 11% czasu kosztem 13,5% wiekszego zużycia a 150 vs 130 zyskujemy tylko 5% czasu kosztem 18% zużycia

Michal

Moderator
Naprawdę nie można wierzyć w "testy" Daniela, bo on nie potrafi jeździć równo. Najlepszym przykładem jest jego porównanie TMY z EV6, gdzie po połowie trasy TMY wydawał się zużywać więcej energii, a jak zamienili się autami z drugim testującym i nagle wyniki się drastycznie odwróciły.
Jak chcesz sensownych testów to szukaj Bjorna Nylanda na YT.

CyanAppl16

Posiadacz elektryka
Ponieważ wyszedł niedawno odświeżony model 3, zaczynam się zastanawiać czy by mi nie wystarczył. Mogłaby to być moja pierwsza Tesla na początek. Cenowo wygląda bardzo atrakcyjnie.

Bagażnik wydaje się duży (łącznie z frunkiem prawie 700l -> więcej niż Tiguan), pomimo małego otworu moje walizki tam załaduję :)

Pytanie o miejsce z tyły, czy będzie tam go więcej niż w BMW3/VW Golf VII?
Chodzi mi tutaj szczególnie o szerokość tylnej kanapy.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Nie jeżdziłem 3 ale w Y kanapa nie jest szeroka. Skrajne 2 są super, ale środkowe słabe. Dawno nie używałem samochodu z kanapą z tyłu i środkowe miejsce to według mnie pół miejsca. Np jak sie zamontuje na skrajnych foteliki tak żeby pasowały do foteli to w środku zmieści sie tylko dziecko które wymaga fotelika. Rozsunąc sie nie da bo zjeżdzają do środka
Jak znowu zamontuje się w środku fotelik to zakrywa on punkty do zapinania pasów.
3 foteliki jak sa odpowiednio dobrane to sie zmieszczą ale nieźle sie trzeba upocić żeby je zamontować, najlepiej z własnymi pasami lub wymagane przedłużki bo pomiędzy nie wciśniesz ręki.
Bez fotelików z mniejsza osobą w środku(150cm) daje rade

Last edited:

elektryk

Pionier e-mobilności
Bagażnik wydaje się duży (łącznie z frunkiem prawie 700l -> więcej niż Tiguan), pomimo małego otworu moje walizki tam załaduję :)
Bagażnik jest bardzo pojemny, ostatnio jechałem w cztery dorosłe osoby z pełnym bagażem na 8 dniowy rejs i wszystko się zmieściło bez problemu.

Bardzo fajny jest ten drugi poziom bagażnika tylnego - mi tam weszła duża torba podróżna.