Włochy - autostrady, parkowanie

ypl

Pionier e-mobilności

AndrzejKulig

Fachowiec
Byłem w maju w tamtym roku w Udine, Rzymie, Bolonii, Florencji i nad jeziorem Garda i nie ma mowy na żadne ulgi na autostradach. Jedynie Czechy maja darmowe autostrady dla BEV, można zrobić to on-line. Co do parkowania, to ma ZTL, i próbowałem się z systemem ale po 2 miesiącach dostałem odpowiedz ze nie. Parkowanie to znowu nie koszt jak ogarniesz się na dostępnych słupkach do ładowania zawsze to dwa, trzy dedykowane miejsca) to jest raz ze miejsce dwa ze za darmo.

Michal

Moderator
Czy ktoś się orientuje czy można wyrobić jakiś pass żeby mieć autostrady za darmo przy jeździe BEV? Drugie pytanie, jak wyrobić sobie tę kartę na darmowe parkowanie w Mediolanie? Czytałem, że można parkować za darmo ale trzeba mieć kartę specjalną. Próbowałem tutaj szukać https://urbanaccessregulations.eu/countries-mainmenu-147/italy-mainmenu-81/lombardia/milano
W 2021 próbowałem załatwić sobie wjazd do centrum Florencji, bo niby EV mogą za darmo. Dzwoniłem chyba do wszystkich możliwych urzędów, na policję i po pierwsze naprawdę ciężko było się dogadać po angielsku - prawie się nie dało, a po drugie nie udało mi się nic dowiedzieć i załatwić.

vwir

Pionier e-mobilności
Z tego co mi wiadomo stojąc za żółtymi liniami przy ładowarce nie płacisz za parkowanie. To jest chyba najbezpieczniejsza opcja. A przy okazji zawsze cośtam prądu wpadnie. No i nie trzeba żadnych kart, etc.

Last edited:

Oskarroo

Zadomawiam się
Byłem w Toskanii w tym roku (włączając Florencję i Pizę) i opcja z parkowaniem przy wolnych ładowarkach jest najlepsza. Po pierwsze ceny ładowania są rozsądne (GreenWay pokrywa swoją siecią wiele miejsc więc w abonamencie w roamingu wychodzi korzystnie), po drugie wówczas nie płacisz za parkowanie, a to już jest ekstra bo masz naładowany samochód w cenie mniejszej, niż opłaciłbyś bilet.

ypl

Pionier e-mobilności
A skąd pomysł że we Włoszech BEV jeżdżą darmo?
Raczej pytanie niż pomysł, ale potwierdziliście mi to co już wstępnie widziałem na necie (zero info o darmowej jeździe). Ja nie jadę teslą do Włoch żeby było taniej, ale jeżeli są jakieś benefity to czemu nie skorzystać. Dzisiaj sobie wstępnie patrzyłem na trasę i kopara mi opadła ile tam jest ładowarek po drodze w Austrii i we Włoszech. Aż żałuję, że tak wcześnie to obczaiłem bo aż mnie nosi żeby już jechać. Kurde ale my trzeci świat jesteśmy pod tym względem ...
Co do samego wyjazdu to w tym roku planujemy zrobić tylko północ, będziemy mieszkać przez 3 tygodnie nad jeziorem Garda, plus nocleg w jedną i drugą stronę w Wiedniu. 10 lat temu na strzała bym taką trasę robił i pewnie trochę narzekał, że muszę stawać i się ładować, ale teraz na komforcie z postojami wolę :)

ypl

Pionier e-mobilności
W 2021 próbowałem załatwić sobie wjazd do centrum Florencji, bo niby EV mogą za darmo. Dzwoniłem chyba do wszystkich możliwych urzędów, na policję i po pierwsze naprawdę ciężko było się dogadać po angielsku - prawie się nie dało, a po drugie nie udało mi się nic dowiedzieć i załatwić.
Dobra, to ja wytestuję w takim razie S24 Ultra i tłumacza AI live, tłumaczy na żywo z polskiego na włoski podczas rozmowy telefonicznej, zobaczymy czy ja coś ustalę :D
A masz te numery telefonów do urzędów tam jakichś? Chociaż mi do Mediolanu najbardziej zależy i tam czytałem, że BEV może za darmo ale trzeba jakąś kartę wyrobić.

Michal

Moderator
Dobra, to ja wytestuję w takim razie S24 Ultra i tłumacza AI live, tłumaczy na żywo z polskiego na włoski podczas rozmowy telefonicznej, zobaczymy czy ja coś ustalę :D
A masz te numery telefonów do urzędów tam jakichś? Chociaż mi do Mediolanu najbardziej zależy i tam czytałem, że BEV może za darmo ale trzeba jakąś kartę wyrobić.
Nie mam :)
Wtedy nie było takiej magii dostępnej, ale też jakoś sobie radziłem z pomocą Google translate na telefonie żony ;)
Tutaj chyba jest jakiś kontakt w tej sprawie:
No i można googlowac ZTL Florence.
Dzwoniłem też na jakiś posterunek policji.

XYZ

Fachowiec
Byłem w Toskanii w tym roku (włączając Florencję i Pizę) i opcja z parkowaniem przy wolnych ładowarkach jest najlepsza. Po pierwsze ceny ładowania są rozsądne (GreenWay pokrywa swoją siecią wiele miejsc więc w abonamencie w roamingu wychodzi korzystnie), po drugie wówczas nie płacisz za parkowanie, a to już jest ekstra bo masz naładowany samochód w cenie mniejszej, niż opłaciłbyś bilet.
Zapytam......czy istnieje strona lub apka z mapa takich ładowarek ?