wrażenia z wyjazdu nad morze. system publicznych ładowarek w Polsce nie istnieje

subintabulat

Zadomawiam się
Byłem pare dni nad morzem moim elektrykiem. I teraz tak, ładowarki 22kw są mniej więcej jedna na co drugą większą wioskę ale tylko na terenie hotelu. A hotelowi trzeba placić za parking. Godzina parkowania średnio 25 zł. Czas ładowania 3-4 h na takiej ładowarce. W efekcie, koszt parkingu przekracza 400 % koszt ładowania. Żal. pl system ładowarek w polsce nie istnieje. Dla kogo te ładowarki ? dla ludzi, czy żeby hotel zarabiał na parkingu ? absurd...

DOdatkowo, chyba wczoraj na spiderweb był artykuł, że mają zlikwidować możliwość ładowania z gniazdka, bo niby po pierwsze nikt na tym nie zarabia i jest to korzyść dla użytkownika, a po drugie, że to niby jest niebezpieczne dla baterii bo mogą być skoki napięcia. A tutaj na forum wszyscy forsuj wersję, że najlepszą formą ładowania jest to z gniazdka bo te szybkie niszczą baterie... i teraz każdy gada co inne. żal patrzeć.

mikiniki

Zadomawiam się
DOdatkowo, chyba wczoraj na spiderweb był artykuł, że mają zlikwidować możliwość ładowania z gniazdka, bo niby po pierwsze nikt na tym nie zarabia i jest to korzyść dla użytkownika, a po drugie, że to niby jest niebezpieczne dla baterii bo mogą być skoki napięcia. A tutaj na forum wszyscy forsuj wersję, że najlepszą formą ładowania jest to z gniazdka bo te szybkie niszczą baterie... i teraz każdy gada co inne. żal patrzeć.
Z gniazdka to lipa raczej. Z siły 11kwh + to już inna bajka. Sam dzisiaj założyłem wallboxa i czekam na samochód.

daniel

Señor Meme Officer
DOdatkowo, chyba wczoraj na spiderweb był artykuł, że mają zlikwidować możliwość ładowania z gniazdka,
Proszę, zajrzałeś do tego artykułu?
To podsumowanie mi się najbardziej podoba.
1691677665132.png

Pomorze to taka czarna dziura w Polsce. Bardziej skomunikowane z Niemcami niż z Polską. Polskie rządy chyba bardziej dbają o wschodnią ścianę niż ten region.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Byłem pare dni nad morzem moim elektrykiem. I teraz tak, ładowarki 22kw są mniej więcej jedna na co drugą większą wioskę ale tylko na terenie hotelu. A hotelowi trzeba placić za parking. Godzina parkowania średnio 25 zł. Czas ładowania 3-4 h na takiej ładowarce. W efekcie, koszt parkingu przekracza 400 % koszt ładowania. Żal. pl system ładowarek w polsce nie istnieje. Dla kogo te ładowarki ? dla ludzi, czy żeby hotel zarabiał na parkingu ? absurd...

Publiczne = darmowe? Bo nie rozumiem żalu do hotelu, który za swoją kasę postawił Wallboxa i płaci za prąd bo opłaty za ładowanie nie może brać bo to byłaby sprzedaż prądu. Jak wallbox jest min 11kw a masz 11 kw a aucie to wychodzi ci po 2.30 za kwh a parkowanie w gratisie.

Dziwne że zdecydowałeś się na elektryka po lekturze spiderweb;)

mALEK

Pionier e-mobilności
pomijajac juz te bzdury na spider, ze winni wszystkiemu sa producenci aut, bo nie zarabiaja na ladowaniu ?! ladowanie z gniazdka ma bardzo niska sprawnosc i tyle.

1691683881644.png
z 2,1kW na wejsciu robi sie 1,8kW na baterii na 10A w przypadku 16A juz te straty sa mniejsze. itd

a jak dojdzie do tego jeszcze "podgrzewanie" wszystkiego bo mamy niskie temp, to i te 1,4kW sie pojawi

spider odkrywa cos co bylo wiadomo juz 2016 roku. 7 lat temu... :D to ci spec ;)

dawson

Fachowiec
Nie no spiderweb .....
Ja 3 miesiące łatałem na Teslowje ładowarce 3,5kW , więcej naładowała niż traciłem % .
Byle domek/hotel z prądem trzeba poszukać i pogadać z właścicielem ... Ja jak stałem 2lata temu w kolejce na Orlenie około 25min do "instrybutora" jakoś nie bardzo płakałem że nei tak miało być jak diesla kupowałem ....

BA ! Mógłbym napisać że z ICE jest o wiele gorzej niż z EV. ICE od 80lat w PL jeżdżą i zdarza się problem z zatankowaniem ..... EV od niedawna mamy.

Last edited:

Michal

Moderator
Ja tak samo, najpierw 3 miesiące z ładowaniem tylko na mieście, a później 3 miesiące w domu tylko z dołączonym EVSE. Gdyby nie źle zamontowane gniazdko, które się trochę spaliło, to pewnie z rok bym tylko tak ładował ;)

luki

Pionier e-mobilności
To ja jeszcze dodam, że spotkałem się z taką sytuacją, że gmina postawiła Wallboxa (nawet nie wiem, czy CCS był, na pewno nie więcej niż 50kW). I teraz to urządzenie stoi nieczynne (prąd jest, UDT jest), bo muszą rozpisać przetarg na operatora tego (jednego!) urządzenia do ładowania :)