Wstyd i hańba dla Haier

Michal

Moderator
Sam niestety mam ich AC od trochę ponad roku i bez integracji Home Assistant (HA), chyba strzeliłbym sobie w głowę już dawno... Harmonogramy w ich aplikacji nie działają tak jak się je ustawi, pilot wyczerpuje baterie po 2-3 miesiącach, a odczyty temperatury są z dupy. Dzięki HA, da się to wszystko naprawić i korzystać jak z normalnego sprzętu, ale nieeee... zamiast pomóc społeczności HA w wystawieniu integracji, oni wolą się przywalić do ludzi je robiących, bo pewnie im serwery zabija za dużo zapytań i żal im dołożyć nowy serwer za $300...
Polecam obejrzeć:

Michal

Moderator
Tu się nie da lokalnie, ale jest naprawdę spoko integracja HACS używająca ich API z chmury.
Oczywiście najlepszym wynikiem tej afery byłoby właśnie wystawienie przez nich lokalnego API, bo to zmniejszy ich koszty serwerów AWS :p

to_masz

Posiadacz elektryka
Czyli kolejna firma patrząca na to jak można zmonetyzować API

Co ciekawe moduł WiFi w Haierze to esp32, które można zastąpić swoim i sterować lokalnie - są projekty w necie, ale jak na razie dobrze działa integracja HACS, więc nie wchodziłem w ogóle w ten temat

Co mnie też zastanawiało, to że klimatyzator pika na przyjęcie stanu i pilot potrafi wysłać zestaw komend, a w integracji wysyłam po jednej, żeby ustawić scenariusz "grzanie rano", "spanie w upał bez wietrzenia", "impreza dom/taras" i pikań jest kilka 🙃 obstawiam, że każde piknięcie cieszy ludzi z billingu w AWSie

@Michal też nie rozumiem jak Haier może tak słabo mierzyć temperaturę otoczenia (ale może wszystkie klimy tak mają, tylko Haier podaje temperaturę otoczenia, a nie zadaną i dlatego to bardziej irytuje). Tłumaczę sobie to tym, że wymiennik wolniej się ochładza/ogrzewa bez działającego wentylatora, a temperatura promienieje wewnątrz obudowy. Kiedyś odpalałem "fan only", żeby przedmuchać i temperatura się urealniała. Masz to jakoś ogarnięte?

vwir

Pionier e-mobilności
Co ciekawe moduł WiFi w Haierze to esp32, które można zastąpić swoim i sterować lokalnie - są projekty w necie, ale jak na razie dobrze działa integracja HACS, więc nie wchodziłem w ogóle w ten temat
Dokładnie tak zrobiłem ze swoją pompą ciepła Panasonic. Rewelacja - nie dosyć, że wyciągasz dużo więcej danych i możesz ustawić dużo więcej rzeczy, to jeszcze masz dostęp lokalny, bez żadnych cloudów, więc wszystko działa nawet gdy nie ma sieci.

Michal

Moderator
Masz to jakoś ogarnięte?
Mam oddzielne czujniki sonoff snbz-02 i ustawiam temperaturę docelową haiera względem wskazania sonoffa, przy czym to jest trochę magia taka, bo jednak haier ustawia moc w funkcji różnicy temperatury aktualnej i docelowej jaką sam mierzy...

to_masz

Posiadacz elektryka
haier ustawia moc w funkcji różnicy temperatury aktualnej i docelowej jaką sam mierzy
Moc wentylatora na auto tak (albo kiedy właczyć/wyłączyć na zadanym), ale mam wrażenie, że sprężarka sama się steruje mierząc temp. na wejściu i wyjściu powietrznym w zewnętrznym agregacie... a sygnał, żeby wyłączyć sprężarkę to tylko jak wszystkie wewnętrzne jednostki wyłączą wentylator

Idąc tym tropem jedyna modulacja temp. nawiewanej to prędkość wentylatora 0/1/2/3.
Więc ja wentylator sobie tylko ustawiam, mając jednocześnie skrajną temperaturę zadaną, żeby zawsze wentylator działał.

Michal

Moderator
Tak być powinno ale mam bardzo silne wrażenie, że oni pominęli czujniki temperatury na wyjściu i powrocie i modulują mocą względem różnicy temperatury pomieszczenia względem docelowej. Przy czym ja z tego korzystałem głównie do grzania, a nie chłodzenia.

to_masz

Posiadacz elektryka
FYI, w sumie ja mam multisplit, a tam czujników jest sporo. Niektóre musiałem ręcznie dodać do raportowania z integracji.

Attachments

• Screenshot_20240127_175235_Drive.jpg
    Screenshot_20240127_175235_Drive.jpg
    222,9 KB · Liczba wyświetleń: 92