Na wstępie zaznaczę, że jestem poinformowany, że wszelkie ingerencje mogą unieruchomić lub uszkodzić pojazd, są podstawą do anulowania gwarancji.
Będę ostrożny
Szukam wszelkich sposobów, które umożliwiłyby mi "pogrzebanie" w elektronice samochodu, chociażby programowo. To jest MEB, a więc modeli jest sporo i mocno różnić się nie będą, np. Elroq to pewnie w znacznej większości to samo co ID3 dostępne na rynku od dawna (a i Enyaq). A więc na pewno już jakieś eksperymenty były...
Moje bardzo wstępne rozeznanie w temacie sprowadza się do kilku opcji:
), może ktoś natknął się na zagraniczne forum w tym temacie, jakieś repozytorium (kodu/wiedzy), blog czy co...
Będę ostrożny
Szukam wszelkich sposobów, które umożliwiłyby mi "pogrzebanie" w elektronice samochodu, chociażby programowo. To jest MEB, a więc modeli jest sporo i mocno różnić się nie będą, np. Elroq to pewnie w znacznej większości to samo co ID3 dostępne na rynku od dawna (a i Enyaq). A więc na pewno już jakieś eksperymenty były...
- OBD - poza odczytem kilku parametrów przydatnych głównie podczas ładowania czy można cokolwiek przy pomocy tego zrobić?
- infotainment - bazujący na Android Automotive, ale bez gogla z pewnością i bez możliwości wgrywania aplikacji... może jakiś sideloading, tryb debugowy, konsola, cokolwiek? roota bym się bał, ale z poziomu shella jakieś "fajne" komendy może można wykonać?
- pseudo AA - zdaje się są dongle na USB, które udają Android Auto, ale w interfejsie dają "więcej" (pełnego Androida), choćby sławetnego youtuba - to działa chyba tylko przy włączonym aucie (nawet gdy jedzie) i dostaje ekran (pełnoekranowe okienko) do dyspozycji, nie ma możliwości odczytać choćby pozycji z auta, prędkości, poboru, nie mówiąc o pozycji lusterek czy info o światłach itd. (prawda?)
- aplikacja mySkoda - ma jakieś API, coś potrafi odczytać, np. odblokować samochód... można by zbudować kluczyk z SIM działający worldwide, ale to mało potrzebne, natomiast nie ma tam praktycznie żadnej telemetrii chyba, co najwyżej podczas ładowania... a i ustawianie temperatury, tez by można było zrobić zdalne pokrętło, równie przydatne
- sławetny CAN - tu już bym się bardzo bał grzebać, jest na bank zaszyfrowany, ale jakby można było poczytać, to czemu nie...