Wydobycie Litu

cojestdoktorku

Posiadacz elektryka
Jeszcze dojdzie sprzężenie zwrotne z płonących lasów, które nie pochłaniają a wytwarzają co2. Z za ciepłych oceanów które też przestaną co2 pochłaniać, z wyjałowionej ziemii i cholera wie z czego jeszcze także optymizm to ja już dawno mam za sobą. Ale nie znaczy to że nie powinniśmy czegoś robić. Chociaż ja wychodzę z założenia, ze drastyczny spadek emisji nastąpi przez drastyczny upadek przemysłu.
Nie będzie żadnego sprzężenia zwrotnego. Przypominam wykres z raportu IPCC.
Im więcej CO2 wyemitujemy tym ziemia będzie bardziej zielona bo tym więcej pochłonie biosfera wbudowując ten węgiel w organizmy żywe.
Gdyby globalne ocieplenie i emisje CO2 miały spowodować wymieranie to do antropogenicznych emisji CO2 na tych słupkach dołożono by dodatkowe słupki pochodzace z umierajacych zwierząt i roślin.
Czyli zamiast pochłaniania przez ekosystemy obok naszej ludzkiej emisji byłaby dodatkowo emisja z ekosystemów.
Raport IPCC wyraźnie pokazuje ze ekosystemy nie beda emitowac a pochłaniac a więc ilośc zwierzat i roslin na ziemi będzie rosnąć

Screenshot 2024-03-04 at 18-25-42 20211104_raport_IPCC_tlumaczenie-13.pdf.png

mALEK

Pionier e-mobilności
cieszy mnie to, ze wszystko bedzie roslo, bedzie zielono i w ogole. martwi mnie tylko, ze z roku na rok mam coraz mniej deszczowki i wody w studni latem, ale wazne, ze nie bedze nam brakowac CO2 (y)

cojestdoktorku

Posiadacz elektryka
cieszy mnie to, ze wszystko bedzie roslo, bedzie zielono i w ogole. martwi mnie tylko, ze z roku na rok mam coraz mniej deszczowki i wody w studni latem, ale wazne, ze nie bedze nam brakowac CO2 (y)
I znów nie tak, sięgamy bowiem do raportu IPCC i widzimy ze jest inaczej, im bardziej sie ociepli tym wiecej będzie w Polsce padać, więc deszczówki będziesz miał tym więcej im więcej CO2 wyemitujemy:
Screenshot 2024-03-04 at 22-50-39 20211104_raport_IPCC_tlumaczenie-13.pdf.png

Belkot

Posiadacz elektryka
Chyba po lutym masz az nadto deszczówki?

krzyss

Pionier e-mobilności
Ej, teraz to chyba wody masz sporo… u mnie na polach jeziora …

mALEK

Pionier e-mobilności
wydrukuje te mapki i pogadam z "natura", bo jak mam uprawiac teraz ryz pod domem na tych zalanych polach, to niech chociaz cieplej i wiecej naslonecznienia bedzie. tyle warte sa te "srednie"...

Bronek

Pionier e-mobilności
U mnie od kilku lat rosna na nieocieplonym tarasie z pojedyńczymi szybami, rośliny z Grecji m. In oliwka i małe idealne do herbaty aromatyczne pomarańczki. Wlasnie będzie zbiór.
To jest dziwne, te chwilowe mrozy tym roslinom nie szkodzą.
Stoi tam koza ale w tym roku moze z dwa razy byla rozpalania.
Stawy lecie wysychają, wina i klimatu i zabudowy okolicznej. Obecnie wody full
Niestety do czasu

20240305_083506_copy_1024x663.jpg
20240305_083655_copy_1024x576.jpg

krzyss

Pionier e-mobilności
U mnie od kilku lat rosna na nieocieplonym tarasie z pojedyńczymi szybami, rośliny z Grecji m. In oliwka i małe idealne do herbaty aromatyczne pomarańczki. Wlasnie będzie zbiór.
To jest dziwne, te chwilowe mrozy tym roslinom nie szkodzą.
Stoi tam koza ale w tym roku moze z dwa razy byla rozpalania.
Stawy lecie wysychają, wina i klimatu i zabudowy okolicznej. Obecnie wody full
Niestety do czasu

View attachment 16473View attachment 16474
To ty nie musisz do Grecji jechac :)
Wstaw tam kampera i juz na urlopie !