Wyjazd do Rumuni, Bułgarii

Krzysztof Jan

Zadomawiam się
Wybieram się do Rumuni, Bułgarii. Zauważyłem, że karta Hyundai Charge, którą posiadam nie ma tam punktów ładowania. Jadę Hyundai Ioniq 5. Mam też Greenway, ale problemem jest ich polityka uczciwego korzystania z roamingu (mało korzystam z ich sieci w Polsce). Jak najkorzystniej tam się ładować? Chodzi mi o dostępność szybkich stacji ładowania, ich cenę. Plugshare pokazuje, że jest ich sporo, także szybkich. Dobrze by było, aby można odliczyć VAT. Zastanawiałem się nad ładowarkami Tesli, ale jest ich nie dużo, a będę sporo jeździł po całym kraju. Szukam informacji jakie aplikację, karty przygotować na ten wyjazd. Jest to intensywny służbowy wyjazd po firmach w tamtych krajach. Kartę Shell Charge flotową będę rozeznawał, ale z mojego rekonesansu wynika, że ceny są wysokie.

krzyss

Pionier e-mobilności
Wybieram się do Rumuni, Bułgarii. Zauważyłem, że karta Hyundai Charge, którą posiadam nie ma tam punktów ładowania. Jadę Hyundai Ioniq 5. Mam też Greenway, ale problemem jest ich polityka uczciwego korzystania z roamingu (mało korzystam z ich sieci w Polsce). Jak najkorzystniej tam się ładować? Chodzi mi o dostępność szybkich stacji ładowania, ich cenę. Plugshare pokazuje, że jest ich sporo, także szybkich. Dobrze by było, aby można odliczyć VAT. Zastanawiałem się nad ładowarkami Tesli, ale jest ich nie dużo, a będę sporo jeździł po całym kraju. Szukam informacji jakie aplikację, karty przygotować na ten wyjazd. Jest to intensywny służbowy wyjazd po firmach w tamtych krajach. Kartę Shell Charge flotową będę rozeznawał, ale z mojego rekonesansu wynika, że ceny są wysokie.
Jedz benzyniakiem.
Jesli juz musisz, to karta shell, ale nie bedzie to najtanszy wyjazd.
Mozna tez wyrobic wczesniej karte lokalnego operatora eldrive, ale ceny sa na poziomie 2,3PLN wiec spaliniakiem wyjdzie pewnie taniej.

Slavekk_

Posiadacz elektryka
Jedz benzyniakiem.
Jesli juz musisz, to karta shell, ale nie bedzie to najtanszy wyjazd.
Mozna tez wyrobic wczesniej karte lokalnego operatora eldrive, ale ceny sa na poziomie 2,3PLN wiec spaliniakiem wyjdzie pewnie taniej.
Bajki jakieś..
Dojechałem właśnie do Bułgarii i co ładowanie to nowa sieć ;)

RO:
- Renovatio e-charge (apka E-Charge) ma dużo ładowarek przy stacjach paliw Rompetrol (tych ze słonecznikiem na pylonie). Cena 2,49 lei/kWh czyli 2,12 zł. Stacje na ogół z restauracją (czasem McD, czasem KFC), przy autostradach.
- Plugpoint ma trochę ładowarek nieregularnie rozsianych. Mi przypasowała 150kW w Drobeta-Turnu Severin. Cena w nieustającej promocji 1,33 lei start+ 2,02 lei/kWh. W sumie wyszło 1,74 zł/kWh
W drodze powrotnej przewiduję jeszcze:
- Polyfazer 100kW, 1,99 lei/kWh (1,71 zł)
albo
- ELMotion 150 kW 1,98 lei/kWh (lub AC za 1,59 lei/kWh przy noclegu - 1,35 zł)

BG
- Fines Charging (chyba jest też Fines RO) ma dużo ładowarek 120-150 kW. Kosztuje 0,69 lewa/kWh, czyli 1,51 zł. Na stacjach partnerskich mają czasem 0,79 lewa/kWh

Wszystkie, które testowałem odpalają się z apki (na A1 MOP Pecica blisko granicy węgierskiej były problemy z zasięgiem ;) )

Edit: Nie ma Fines RO. Za to Eldrive ma 2 apki - osobną RO, osobną BG

Last edited:

Krzysztof Jan

Zadomawiam się
Mój wyjazd do Rumuni odbył się bez problemów. Ładowałem się głównie na Superchargerach Tesli, gdyż zależało mi na fakturze na firmę. Awaryjnie przydał się breloczek Freshmile. Ładowałem się dwukrotnie w hotelach. Dwa razy za darmo, raz płaciłem około 1 zł/kW. Niestety nie mogłem korzystać z miejscowej, popularnej aplikacji EvGo SmartCharge, gdyż wymagała rumuńskiego numeru telefonu i lokalizacji. Wyjazd wyszedł taniej, niż gdybym pojechał benzyniakiem :). Samochodów elektrycznych w dużych miastach jest więcej niż u nas. Stacji ładowania też sporo. Do Bułgarii wybieram się w przyszłym roku. Miłego pobytu życzę. :)

krzyss

Pionier e-mobilności
Bajki jakieś..
Dojechałem właśnie do Bułgarii i co ładowanie to nowa sieć ;)

RO:
- Renovatio e-charge (apka E-Charge) ma dużo ładowarek przy stacjach paliw Rompetrol (tych ze słonecznikiem na pylonie). Cena 2,49 lei/kWh czyli 2,12 zł. Stacje na ogół z restauracją (czasem McD, czasem KFC), przy autostradach.
- Plugpoint ma trochę ładowarek nieregularnie rozsianych. Mi przypasowała 150kW w Drobeta-Turnu Severin. Cena w nieustającej promocji 1,33 lei start+ 2,02 lei/kWh. W sumie wyszło 1,74 zł/kWh
W drodze powrotnej przewiduję jeszcze:
- Polyfazer 100kW, 1,99 lei/kWh (1,71 zł)
albo
- ELMotion 150 kW 1,98 lei/kWh (lub AC za 1,59 lei/kWh przy noclegu - 1,35 zł)

BG
- Fines Charging (chyba jest też Fines RO) ma dużo ładowarek 120-150 kW. Kosztuje 0,69 lewa/kWh, czyli 1,51 zł. Na stacjach partnerskich mają czasem 0,79 lewa/kWh

Wszystkie, które testowałem odpalają się z apki (na A1 MOP Pecica blisko granicy węgierskiej były problemy z zasięgiem ;) )
I wyszlo taniej i szybciej niz benzyniakiem ?

krzyss

Pionier e-mobilności
Mam to w pompie bo mam tylko elektryka.
Tak. Wychodzi taniej.
Na razie 28 zł/100km
Pojeżdżę po Bułgarii to trochę spadnie :cool:
Jak sobie jedziesz rekreacyjnie na wakacje to mozna sobie na to pozwolic.
Kolega pytal o intensywny wyjazd sluzbowy. Wtedy to troche inaczej wyglada.
Ja wiem ze sie da tanio, ale to nie jest szybko i intensywnie.
Przejechalem przez cala Rumunie i Bulgariie i nie narzekam, ale nie bylo szybko i prosto. Choc ja jechalem w 2022r a z roku na rok jesy coraz lepiej.

Slavekk_

Posiadacz elektryka
Wygląda lepiej niż w Polsce.
I nie ma co straszyć cenami...

PS. Wątkotwórca był innego zdania niż twoje.

Last edited:

Slavekk_

Posiadacz elektryka
Eldrive w RO chwali się instalowaniem ładowarek 200kW przy Lidlach.
W BG ogłaszają promocję:
- od 02.06.202 do 31.07.2025r
- wybrane stacje przy autostradach Struma i Trakia po 0,65 BGN/kWh