Wyjazd do Włoch

Jarro84

Zadomawiam się
Cześć pierwszy raz lecę elektrykiem za granicę. W PL już ogarniam co gdzie i jak ( czyli jak szybko i tanio) :).

Jako właściciel Kia EV9 mam pakiet IONITY motion, ale wiadomo jak jest z Ionity są szybkie ale nie wszędzie. Jadę do Włoch przez Czechy, Austrię, Niemcy i dalej już Włochy.
Gdzie w poszczególnych krajach najlepiej się ładować?

cooler

Pionier e-mobilności
Po drodze, Czechy Austria pełno Ionity, we Włoszech polecam sieć ENEL-X - jak będziesz na miejscu to są dość tanie pakiety kWh, a ładowarek pełno wszędzie, za RFID służy telefon (trzeba sobie skonfigurować w apce).
Weź sobie elecrtoverse z mego polecenia, też się przydaje, dodatkowo plugsurfing - można trafić na niedrogie ładowarki.
Z tymi apkami naładujesz się praktycznie wszędzie w Europie jeżeli nie zależy Ci specjalnie na kosztach.

Jeżeli jednak Ci zależy na kosztach, to pamiętaj też o Superchargerach - w Austrii i Włoszech jest ich dość sporo udostępnionych dla innych aut, choć położone w dziwnych miejscach, ale jest naprawdę tanio (np 1,4PLN/kWh)

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Czechy spójrz na PREmobilta

alaska_k

Fachowiec
Cześć pierwszy raz lecę elektrykiem za granicę. W PL już ogarniam co gdzie i jak ( czyli jak szybko i tanio) :).

Jako właściciel Kia EV9 mam pakiet IONITY motion, ale wiadomo jak jest z Ionity są szybkie ale nie wszędzie. Jadę do Włoch przez Czechy, Austrię, Niemcy i dalej już Włochy.
W Czechach masz bezpłatne autostrady dla EV trzeba tylko się zarejestrować przez ich stronkę. Jest gdzieś instrukcja na forum.
Co do ładowarek po drodze to Ionity i Tesla ogranie wszystko i jest najtaniej (poza polską na ładowarkach Tesli możesz się ładować, trzeba tylko abonament wykupić - jedno ładowanie i abo się zwraca). W Czechach Ionity za dużo po drodze nie ma, zależy którędy jedziesz, jak przez Ostrawę i Brno to jest tam jedna i potem za Brnem przed granicą tylko trzeba jechać przez Brzesław a nie Mikulow - troche nadrabiasz drogi wiec lepiej korzystać na przemian z Ionity i Tesli - wychodzi najtaniej.
We Włoszech idzie jeszcze wyhaczyć bezpłatne wolne ładowarki 22 kW tylko trzeba poszukać w okolicy do której jedziesz (ja ładowałem w zeszłym roku w okolicy San Remo)

Michal

Moderator
Tutaj sprawdz:

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Co do ładowarek po drodze to Ionity i Tesla ogranie wszystko i jest najtaniej (poza polską na ładowarkach Tesli możesz się ładować, trzeba tylko abonament wykupić - jedno ładowanie i abo się zwraca).
Mi, jako.uzytkownikowi nie+Tesli,najtaniej wychodzi PREmobilita. Przejeżdżając przez Czechy muszę się raz ładować. I to w porze obiadowej, czyli dłuższą przerwa. Na jedno ładowanie, PRE (nie ma żadnego abonamentu) wchodzi taniej niż SuC czy Ipnity (niezależnie czy z czy bez abonamentu)

mm-tesla

Posiadacz elektryka

Darmowe autostrady Czechy: https://forum.elektrowoz.pl/threads/zwolnienie-z-oplaty-za-autostrady-w-czechach-instrukcja.3626/

sytomek

Zadomawiam się
Swoją EV 6 ładowałbym przede wszystkim na ionity ( bo blisko autostrady, najszybsze ładowanie i z abo nie jest przesadnie drogo ), w nastepnej kolejności tesla ( bo tanio i pewnie, ale za to zazwyczaj trzeba zjechać kawałek z autostrady )

Ev3

Pionier e-mobilności
Co do ładowarek po drodze to Ionity i Tesla ogranie wszystko i jest najtaniej (poza polską na ładowarkach Tesli możesz się ładować, trzeba tylko abonament wykupić - jedno ładowanie i abo się zwraca).
Ale to już dwa abo są potrzebne, do Tesli też?
Czy da się bez niego i ile wtedy kosztuje?

nabrU

Moderator
Abo Tesli nie trzeba kupować i wtedy ceny są jakieś 25% wyższe od abonamentowych. Kwestia rozpatrzenia co się bardziej opłaca.

Mogę zerknąć w apkę na konkretne lokalizacje jak podacie które Was interesują.