Wyjazd Niemcy - mała relacja

JareG

Pionier e-mobilności
No nie wiem… zrobilem ostatnio 2000km wawa-magdeburg-hanover-hamburg-berlin-wawa i to co mnie najbardziej irytowalo to polozenie ladowarek, do kazdej masz 5-10minut dojazdu i powrotu na autostrade. I chyba zaden SuC na tej trasie nie byl na mop.
No, ale 5-10 min to nie jest tragedia.. i masz pod 10 albo i kilkanaście słupków. A u nas..? Chciałbyś tracić te 10 min bo to byłaby znikoma strata :D
Poza tym, TM3 możesz ładować na Ionity.. wykupiwszy pakiecik wyjdzie taniej niż SuC, no i Ionity są przy głównych drogach. Mam na myśli oczywiście tzw. Zachód.

Pozdrawiam

krzyss

Pionier e-mobilności
Wiesz 15minut dojazdu w dwie strony, + 30minut ladowania i tak co 250km czyli okolo 2h jazdy i robi sie mniej przyjemnie i spora strata czasu. Ionity jest super, pewnie gdybym jezdzil wiecej to bym mial abonament. Ale tez na spora awaryjnosc.

newbe

Posiadacz elektryka
Ale przy 150 na outostradzie jest duze zuzycie. Mozesz sie mniej ladowac jak jedziesz 120km/h.

Ja zrobilem na powrocie z CRO 1400km w 17-18h sam juz nie pamietam.
Żeby dojechać do Niemiec jechaliśmy najpierw DK22 potem na Szczecin mglistą nocą prawie 5 godzin nie więcej niż +10 km/h, potem już mierzyłem się ze zmęczeniem, a nie z lokalizacja Supercharger'ow. Także 150-190 km/h miałem tylko na dedykowanych odcinkach autostrady. No i korek zaliczyliśmy... Nawet przez Berlin jechaliśmy, bo tak nawigacją Tesli poprowadziła...
W wyniku mieliśmy różnej długości odcinki między ładowarkami, każdego razu mieliśmy za dużo prądu, ale nie chciało mi się kombinować,przykładać trasę na nowo, czy szukać ładowarek na MOPach...

rwsikorski

Nowy na Forum
Żeby nie było to uzyskałem pozwolenie na parkowanie w niebieskich strefach w Pradze🙃
Nie wiem czy o tym było na forum. Jak nie to może komuś pomogę:
Podpunkt 2.

Ja napisałem e-mail z zapytaniem, prośbą o przesłankę nr konta, przesłałem 100 koron i dostałem potwierdzenie. Temat załatwiony przyjemniej niż w polskim urzędzie😉

Jeżeli nie byliście w Pradze to ważna informacja: jeśli nie chcecie szukać swojego auta na parkingu policyjnym za obrzeżach Pragi to lepiej nie parkujcie na niebieskich strefach lub załatwicie pozwolenie dla EV. To tylko 100 koron (18zl) rocznie
Bardzo cenna informacja. Właśnie wysłałem zgłoszenie zobaczymy jak to działa po kilku latach ;)

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Bardzo cenna informacja. Właśnie wysłałem zgłoszenie zobaczymy jak to działa po kilku latach ;)
Zezwolenie dają na rok. Potem trzeba wystąpić o nowe. Jak jeszcze będzie, bo chodzą słuchy że latem mają znieść darmowe parkowanie dla BEV w Pradze