A wiec nadszedł czas powrotu do domu. Właśnie wjechaliśmy. Zrobiliśmy łącznie 2470km
Na superchargerach w Niemczech zapłaciliśmy łącznie 115,2€ (Średnio 4,60 = 529,92zł) to uważam bardzo dużo. Mam wrażenie że dieslem Leonem wyszłoby dużo mniej - ale to do przeliczenia.
W międzyczasie ładowałem się w pfullendorf za darmo na AC, w lidlu przy granicy z Czechami DC 50kW za darmo, przez całe Czechy i Polskę również (we Wrocławiu na kaufland i w Poznaniu w lidlu - Rokietnica). Mogliśmy jechać na zielona górę ale postanowiliśmy odwiedzić orzyjaciol w Poznaniu. I ciekawostka - trasa Poznań - Barlinek starą trasą nad A2 na pniewy przebiegła względnie dobrze tylko niestety ci chwila hamowanie do 70 lub 50 co jest irytujące ale wyjeżdżałem na 81% z poznania a dojechałem na 40% co nigdy wcześniej mi się nie zdażyło!
W załączniku foto ze zużycia na całej trasie i ostatnia powrotna👌🏼
Wnioski na szybko:
- tesla jest wspaniałym samochodem, który dostarcza mega dużo pozytywnych wrażeń
- ładowanie na SuC jest względnie szybkie lecz drogie. Uzasadniając, kupuje auto za 250k i nie dość że płace podobnie jak za benzynę to muszę tracić czas na ładowaniu co jest nie oszukujmy się upierdliwe. Jeśli miałbym jeździć tylko na trasach to wybrałbym jakiegoś diesla z grupy vw. Koszt przejechania 100km podobny jednak zaoszczędzony czas bezcenny (nie mówię tu o wyjazdach na wakacje)
- jeśli jadę na wakacje i mam czas to z pomocą plugshare (jeśli każdy kto się ładuje jej użyje) jestem w stanie za darmo naładować się na full w czasie niewiele dłuższym (15-30min) niż na SuC, co wpływa na koszt całego wyjazdu.
Zacząłem zwracać większa uwagę na ładowarki często nie zaznaczone w plugshare. Np w miejscowości do której jechałem wpisałem w Google zapytanie o ładowarki w niej i wyskoczyły mi wszystkie, również te nie wpisane w PS.
Do ogólnej oceny samochodu napewno przyczyni się serwis który zbliża się wielkimi krokami w Berlinie. Ma. Nadzieje ze naprawa przebiegnie spokojnie i wszystko ogarną tak jak trzeba. 👌🏼🤚🏽