Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
TESLA
Tesla Model 3 Forum • Tesla 3, TM3 SR+, LR, Perf
wypadek/stłuczka czyli moje przygody z naprawą Tesla Model 3 SR+
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="karol.kar, post: 43132, member: 663"] [USER=531]@viallos[/USER] w temacie Twoich rozterek Tesla vs Audi Q... Na Tesle wskoczyłem z 3 letniego Audi Q5, jak idzie o załadunek objętościowy to w Teslę wsadzę więcej niż do Q5. Q5 przebija tylko masą ładunku. Mam takie hobby gdzie gratów zabieram dużo na wyjazdy (200kg) i znacznie wygodniej mi się spakować w TM3 niż Q5. Obecnie jak wsiadam do Q5 to mam wrażenie jak bym się przesiadł do furmanki. W TM3 zrobiłem w kwietniu 2 trasy po 1300km w jedną stronę Włochy/Chorwacja. 3 postoje po drodze po 30min na ładowanie SC. Na miejsce dojechałem dużo mniej zmęczony niż te trasy pokonywałem Q5. Do tego nareszcie podczas postojów na SC mogłem się w spokoju wyspać w aucie ..... bo te SC są jakieś 1-5km od autobany i nie musiałem słuchać co 15min jak się tir odpala albo zakładać na głowę kominiarkę co by parkingowe lampy nie wypalały powiek. Oczywiście Twojej Q7 pod względem ładowności nie ma co porównywać bo to zupełnie inna klasa aut. Natomiast przymiarki robiłem do Q4 jako "wierny" (idiota) kupiec marki. I tak - Q4 chcąc mieć to samo co TM3 LR musiałbym dopłacić jakieś 100 tys. od ceny bazowej, a wtedy już wkraczałem grubo ponad cenę TMY LR. - Q4 mały zasięg w stosunku do TM3 + ****nia z ładowarkami (obce sieci + dymanie na abonamentach IONITY) - gdy zamawiałem TM3 w 2021/11 to czas oczekiwania 3mies., na Q4 około 1 rok. - jak ostatni raz byłem z moim Q5 w 2022/01 na przeglądzie to sobie uświadomiłem, że ta spora ekipa w salonie musi zarabiać i to nie mało, tak więc serwisy w Q4 też będą musiały być Przy obecnych moich podróżach i przejechaniu 2600km dla jednego wyjazdu koszty są takie: - około 650zł ładowanie na SC - 50zł ładowanie pod korek w domu przed wyjazdem - 70zł ładowanie z gniazdka 230V u gospodarzy na miejscu (jakieś 70kWh) Oszczędnym dizelkiem taka trasa to jakieś 1500zł, poza PL paliwko po 10zł stoi :) [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
TESLA
Tesla Model 3 Forum • Tesla 3, TM3 SR+, LR, Perf
wypadek/stłuczka czyli moje przygody z naprawą Tesla Model 3 SR+