Bardzo interesujący wywiad. Nie podejrzewałbym, że CEO Forda będzie tak entuzjastycznie nastawiony do EV - ciekawy pomysł aby wymóc na producentach implementację V2L.Wywiad jak powiew świeżego powietrza w mediach. Samochodami elektrycznymi po prostu przyjemnie się jeździ i są tańsze w utrzymaniu. Przed firmą stoją ogromne wyzwania, żeby przetrwać transformację.
Tylko co to właściwie jest digital EV? Czym się różni od nowoczesnego samochodu spalinowego?czyli pod koniec roku premiera "skunkworks" za $30k ?
no i cos co bylo wiadomo, ale nikt nad tym sie nie pochyla, brakuje specjalistow od "digital EV" . nie wiem, jak to wyglada w naszych "samochodowkach". nadal klepia programem z ubieglego stulecia, a o EV "ucza sie" z forum elektrowozu?
To się nazywa mechatronika i klepią to zarówno w szkołach średnich jak i na studiach od dobrych kilku(nastu?) lat.no i cos co bylo wiadomo, ale nikt nad tym sie nie pochyla, brakuje specjalistow od "digital EV" . nie wiem, jak to wyglada w naszych "samochodowkach". nadal klepia programem z ubieglego stulecia, a o EV "ucza sie" z forum elektrowozu?
dokładnie tak samo go zrozumiałem - chodzi mu o specjalistów warsztatowych rozumiejących technologie a tych jest mało albo bardzo mało.a jaka miales mechatronike w ubieglym stuleciu? do tego zmierzam. tokarz w ubieglego stulecia, to nie operator CNC. a niestety wiekszosc "specjalistow" warsztatowych, to tacy tokarze.
Nie było takiego kierunku w szkołach. Mechatronika pojawiła się gdy pojawiły się sterowniki i komponenty które to wykorzystują. Wcześniej była po prostu mechanika (taki operator tokarki). Mam w rodzinie dwóch studentów mechatroniki i wygląda na to, że program mają raczej współczesny.a jaka miales mechatronike w ubieglym stuleciu? do tego zmierzam. tokarz w ubieglego stulecia, to nie operator CNC. a niestety wiekszosc "specjalistow" warsztatowych, to tacy tokarze.
Jeszcze raz: w szkołach średnich też masz mechatronikę jako kierunek. Nie każdy musi iść na studia. To już jest, już się dzieje. Masz zakłady specjalizujące się w hybrydach i elektrykach.tak, ale ja wspomnialem o "samochodowkach", branzowkach i podobncyh szkolach, gdzie to oni glownie trafiaja na pierwsza linie serwisowa. co mi po inzynierach, jak gosc, ktory ma zdiagnozowac auto, nie wie gdzie sie podpiac. a jak juz sie podepnie, wysyla logi do centrali/producenta, aby powiedzieli, co ma robic dalej, bo on nawet nie potrafi poprawnie zinterpretowac tych logow. to jest problem i z tym obecnie mamy do czynienia.
przyklad
Różnica między sterownikiem PCU a ECU
Witam. Szukam informacji, natomiast czy w książce którą mam o samochodach elektrycznych czy w sieci, ciężki znaleźć informacje - szczegółow. Czym sie różni PCU a ECU, a dopełniając pytanie jak one na siebie wpływają. Wiem że ECU jest sterownikiem wysokiego napięcia i odbiera informacje np. z...forum.elektrowoz.pl
problem bardziej dot. zrodla wiedzy niz samego jej odbiorcy, ale z jakiegos powodu tak jest.
oczywsice to nie zaczelo sie od BEV, ale imo w przypadku BEV ten problem sie tylko nasili. bedzie brakowac, juz brakuje specjalistow.