Y piekarnik

Leon

Nowy na Forum
Ja osobiście bardzo nie lubię jak mi słońce wali w mój łysy łeb.
Prawda jest taka że od tej szyby auto się nagrzewa w cholerę. Za t ozabezpieczenei przed przegrzaniem 30/35/40 st odpowiada klimatyzacja.
A to oznacza dodatkowe zużycie prądu podczas postoju. No i sama ta funkcja nie jest zła ,
tylko by była bardziej efektywna gdyby auto miało zasłonki na szyby.
Od 2 tygodni mam zainstalowaną taką zasłonkę:
Można kupić na ali w cenie ok 1k lub trochę taniej.
Instaluje się całkiem łatwo i szybko, nie ingerujemy w auto nie robimy żadnych dziur.
Cała zasłonka trzyma się na 2 lizakach z tyłu i na 2 zaczepach z przodu.
Zasłonka spełnia swoje zadanie, jak chce mieć otwarte to mam jak chce mieć zamknięte to zamykam w 2 sekundy.
Patent taki trochę jak rodem z zasłonek w kamperach, ale to działa bardzo sprawnie.

Teslowychopak

Posiadacz elektryka
Ile masz wzrostu? Ja mam 1.80 i nic nie czuję. Fakt że fotel mam stosunkowo nisko, ale nigdy nie czulem żeby dach grzał mnie w czapkę ;)
Ciepło czuć za to dłonią ale myślę że maks kilka cm od niej i to głównie zaraz po ruszeniu, jak klima zrobi swoje jest ok. Może masz nawiewy ustawione do dołu?
183 cm i naprawdę mi grzeje w głowę ,już zamówiłem ta osłonę na Alliexpres za 190zł

Michal

Moderator
197 cm i nie grzeje :p
Może to kwestia posiadania włosów, ja ma i to dość dużo.

Teslowychopak

Posiadacz elektryka
197 cm i nie grzeje :p
Może to kwestia posiadania włosów, ja ma i to dość dużo.
Włosów u mnie akurat dostatek:) ale serio jak dotkniesz szybę to jest gorąca jak cholera.

Michal

Moderator
Stawiam na mózg i jego skład. Pijący z racji etanolu we krwi lepiej odprowadzają ciepło
Pudło ;) pije raz na kwartał :p

Bronek

Pionier e-mobilności
Czarny charakter? Szybko się nagrzewa ale i szybko stygnie. Czy się przy tym kurczy? Tego nie wiem.
Poczucie komfortu cieplnego to sporo czynnikow. Dlatego wymyślono klimę strefową i różne kołdry

Jaro_bwo

Zadomawiam się
Ostatnio właśnie o to pytałem na fb , jeździłem min volvo xc40 , volkswagen ID 5 i oba miały rolety a volvo nawet opcje szyberdachu. Jednak większość użytkowników Tesli nie widzi problemu z nadmiernym nagrzewaniem kabiny

Attachments

• IMG_20230710_094859.jpg
    IMG_20230710_094859.jpg
    1,9 MB · Liczba wyświetleń: 13
  • IMG_20230710_094906.jpg
    IMG_20230710_094906.jpg
    1,7 MB · Liczba wyświetleń: 13

krzyss

Pionier e-mobilności
Ostatnio właśnie o to pytałem na fb , jeździłem min volvo xc40 , volkswagen ID 5 i oba miały rolety a volvo nawet opcje szyberdachu. Jednak większość użytkowników Tesli nie widzi problemu z nadmiernym nagrzewaniem kabiny
To chyba sa z afryki i lubia upaly ;)
Grzeje w glowe jak nie wiem. Dlatego ja mam oslonke od chinczyka.

Pepek

Posiadacz elektryka
To chyba sa z afryki i lubia upaly ;)
Grzeje w glowe jak nie wiem. Dlatego ja mam oslonke od chinczyka.
Nie jestem a afryki, nie lubię upałów, ale grzania nie stwierdzam - klima świetnie daje radę, również w trasach (>500km tylko z przerwami na ładowanie) w pełnym słońcu. Może kwestia tego, że zawszę jeżdżę w czapeczce z daszkiem? Aczkolwiek żona jeździ bez nakrycia głowy i też jej nie grzeje, ale jest jednak o te kilka cm niższa.